שתף קטע נבחר

פערים מקוממים בין שכר הרופאים והרופאות

דוח הכלכלן הראשי חושף: שכר ממוצע של 790 אלף שקלים בשנה, עלייה של 76 אחוזים בשכר בעשור, ופערים אדירים בשכר בין רופאי העשירון העליון ויתר העשירונים. וגם - שכר הרופאים גבוה ב-50% משכר הרופאות

מסקירה כלכלית שבועית שמפרסם הכלכלן הראשי במשרד האוצר עולה כי השכר הממוצע לרופא המועסק בבית חולים ממשלתי ובעל ותק של לפחות עשר שנים עמד בשנת 2016 על 790 אלף שקלים ברוטו בשנה - 29 אחוזים מהשכר הממוצע מגיע מרפואה פרטית, ירידה של ארבעה אחוזים בהשוואה לשנת 2007.

 

בעשור האחרון עלה השכר הממוצע של הרופאים בבתי החולים הממשלתיים ב-76 אחוזים. שכר הרופאים שמקורו ברפואה הציבורית עלה בעשור האחרון ב-84 אחוזים, לעומת עלייה של 59 אחוזים בשכר מרפואה פרטית.

 

מדובר בגידול משמעותי ביותר בשכר בהשוואה ליתר השכירים במשק, שמשכורתם עלתה בתקופה הזו ב-6.3 אחוזים בלבד.

 

הטענות לשחיקה שהובילו למחאת הרופאים ב-2011 - חסרות בסיס

הכלכלן הראשי מציין כי טענות הרופאים באשר לשחיקת שכרם, אשר הובילו למאבק הציבורי הגדול שניהלו בשנת 2011, היו חסרות בסיס אמפירי, שכן גם בין השנים 2007 ל-2011 נרשם גידול ריאלי של 26 אחוזים בשכרם מרפואה ציבורית. בתקופה זו נרשמה דווקא ירידה של שני אחוזים בשכר של יתר השכירים במשק.

 

שביתת 2011 - טענות ללא ביסוס אמפירי (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
שביתת 2011 - טענות ללא ביסוס אמפירי(צילום: אביהו שפירא)

 

עוד מצוין בדו"ח כי "קבוצת האוכלוסייה מקרב הרופאים שעשויה הייתה להרגיש עצמה מקופחת ביחס לעמיתיה האחרים, אלו הנמנים עם שני העשירונים הנמוכים, זכו לתוספות הנמוכות ביותר".

 

שכר הרופאים גבוה ב-50 אחוזים משכר הרופאות

הסקירה השבועית של אגף הכלכלן הראשי מציגה תמונה עגומה באשר לשוויון המגדרי בענף הרפואה – שיעור הנשים בעשירון העליון של הרופאים עומד על תשעה אחוזי בלבד, בעוד שיעור הנשים מקרב כלל הרופאים בבתי החולים הממשלתיים עומד על כשליש. בשנת 2016 היה שכר של הרופאים בבתי החולים הממשלתיים גבוה ב-50 אחוזים משכר הרופאות.

 

הכלכלן הראשי מסביר פער זה בשוני בבחירת ההתמחויות בין רופאים ורופאות. עם זאת, הדו"ח מצביע גם על פערי שכר בין גברים ונשים באותו תחום התמחות, והפערים הגדולים ביותר הם בתחום היילוד והגינקולוגיה.

 

שכר רופאי העשירון העליון - גבוה ב-58 אחוזים מרופאי העשירון התשיעי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שכר רופאי העשירון העליון - גבוה ב-58 אחוזים מרופאי העשירון התשיעי

 

רופאי העשירון העליון מרוויחים פי 2.4 מיתר הרופאים

מהדו"ח של הכלכלן הראשי עולה גם כי יש פערים חריגים בשכר העשירון העליון של הרופאים לבין יתר העשירונים – שכר הרופאים בעשירון העליון עומד על 1.9 מיליון שקלים, שכר הגבוה פי 2.4 מהשכר הממוצע של כלל הרופאים. השכר הממוצע של רופאי העשירון העליון גבוה גם ב-58 אחוזים מהשכר הממוצע של הרופאים בעשירון התשיעי.

 

מפילוח מקורות השכר של הרופאים בעשירונים השונים עולה כי 60 אחוזים משכרם של הרופאים בעשירון העליון מקורו ברפואה הפרטית, בעוד שיעור הכנסותיהם של יתר הרופאים מרפואה פרטית עומד על 29 אחוזים. מהדוח עולה גם כי בקרב רופאי העשירון העליון נרשם הגידול הנמוך ביותר בהיקף המשרה הציבורית בעשור האחרון בהשוואה ליתר העשירונים.

 

74% משכר כירורג פלסטי - מרפואה פרטית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
74% משכר כירורג פלסטי - מרפואה פרטית(צילום: shutterstock)

 

בין היתר מפרט הדו"ח כי בין השנים 2007 ל-2016 נרשם גידול של 1.3 מיליארד שקלים בהכנסותיהם מרפואה פרטית של 400 הרופאים בעשירון העליון של בתי החולים הציבוריים - סכום הגדול יותר מרווחי שלושת בתי החולים הציבוריים הגדולים בארץ בתקופה המקבילה.

 

הכלכלן הראשי מציין בנוסף בדו"חו שככל שההכנסות של הרופא מרפואה פרטית גדולות יותר, כך היקף משרתו הציבורית נמוך יותר. "שיעור ההוצאה הלאומית על בריאות בישראל הוא מהנמוכים במדינות ה-OECD. מנגד, שיעור ההוצאה הפרטית מסך ההוצאה הלאומית על בריאות הוא מהגבוהים בעולם, ונמצא במגמת עלייה בעשור האחרון", מתואר בדו"ח.

 

רופאים מרדימים - רק 6% מהשכר מרפואה פרטית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רופאים מרדימים - רק 6% מהשכר מרפואה פרטית(צילום: shutterstock)

 

התחום עם השכר הגבוה ביותר - כירורגיה פלסטית

הכלכלן הראשי במשרד האוצר ניתח גם את השכר הממוצע של הרופאים לפי תחום התמחות. תחום ההתמחות שבו נהנים הרופאים מהשכר הממוצע הגבוה ביותר הוא הכירורגיה הפלסטית. 74 אחוזים משכרו הממוצע של כירורג פלסטי מקורם ברפואה פרטית. ברפואת עיניים עומד רכיב הרפואה הפרטית על 63 אחוזים וברפואת אף אוזן גרון וכירורגיה אורתופדית על 50 אחוזים. ברוב תחומי ההתמחות האחרים לא עולה משקל השכר שמקורו ברפואה פרטית על 30 אחוזים מסך השכר של הרופא.

 

בהקשר זה בולט לרעה תחום ההרדמה, שבו עומד משקל הרפואה הפרטית על שישה אחוזים בלבד מסך השכר.

 

"ירידה בזמינות הרפואה הציבורית"

הכלכלן הראשי מסיק כי הגידול בהיקף הרפואה הפרטית גורם לתורים ארוכים במערכת הרפואה הציבורית. כך, למשל, בשנים 2007 ל-2011 הוכפל מספר ניתוחי הקטרקט במימון פרטי, בעוד מספר הניתוחים במימון ציבורי נותר ללא שינוי. "יש בממצאים אלו כדי לרמז על ירידה בזמינותם של ניתוחי הקטרקט במסגרת הרפואה הציבורית", נכתב בדו"ח.

 

הכלכלן גם מצא מתאם שלילי בין היקף ממוצע ההכנסה של רופא מרפואה פרטית לבין היקף המשרה הציבורית שלו. ברפואת עיניים למשל נמצא שיעור גבוה של הכנסות מרפואה פרטית והיקף משרה נמוך בסקטור הציבורי. בתחום ההרדמה לעומת זאת, שבו אחוז ההכנסה מרפואה פרטית הינו נמוך, היקף המשרה בסקטור הציבורי הוא מהגבוהים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נתוני שכר הרופאים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים