שתף קטע נבחר

מספרים בלי שמות: נדחה פרסום הרשימה השחורה של האו"ם

במועצת זכויות האדם הודיעו כי רשמו 206 חברות שסוחרות עם ההתנחלויות, מהן 143 חברות ישראליות. עם זאת, בעקבות לחץ אמריקני וישראלי לא פורסמו שמות החברות

 

אזור התעשיה ברקן, בין המקומות שהיו על הכוונת של האו"ם (צילום: רפי אביטל, TPS) (צילום: רפי אביטל, TPS)
אזור התעשיה ברקן, בין המקומות שהיו על הכוונת של האו"ם(צילום: רפי אביטל, TPS)

 

מספרים כן, שמות לא: פרסום הרשימה השחורה של החברות הסוחרות עם ההתנחלויות נדחה למועד לא ידוע בעקבות לחץ כבד של ארצות הברית וישראל. היום (ד') פורסם דו"ח מועצת זכויות האדם, ומצוין בו כמה חברות מכל מדינה סוחרות עם ההתנחלויות - אך ללא שמותיהן.

 

מועצת זכויות האדם של האו"ם מסרה היום כי זיהתה ורשמה 206 חברות שסוחרות עם ההתנחלויות, שם, לטענתה, הפרות זכויות האדם הן "שכיחות והרסניות". הנציב זייד ראאד אל-חוסיין מסר בהודעתו כי 143 מהחברות האלה הן ישראליות, 22 אמריקניות והיתר מ-19 מדינות שונות.

 

מאחורי הקלעים הופעלו לחצים כבדים של ארצות הברית וישראל למנוע את פרסום הרשימה, שהייתה אמורה להתפרסם כבר לפני חודש. לשם כך פעלו בניו יורק בשיתוף פעולה עם שגריר ישראל באו"ם דני דנון ועם השגרירה האמריקנית ניקי היילי. המאבק בפרסום לא תם והוא צפוי להמשיך בחודשים הקרובים, ברקע האיום האמריקני לפרוש ממועצת זכויות האדם.

 

זייד בן ראאד אל-חוסיין. שלח מכתב לחברות הישראליות  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זייד בן ראאד אל-חוסיין. שלח מכתב לחברות הישראליות (צילום: AFP)

בחודש אוקטובר 2017 פורסם ב-ynet כי לתיבות הדואר של 130 חברות ישראליות ושל כ-60 תאגידים בינלאומיים אחרים הפועלים בישראל הגיע מכתב אזהרה יוצא דופן. על החתום: נציב האו"ם לזכויות האדם, הנסיך הירדני זייד בן ראאד אל-חוסיין. מאמצי המועצה לזכויות אדם והנציב, שפועל בהנחייתה, לבודד את ישראל אינם באמת מפתיעים: מדובר בגוף שנשלט זה שנים על ידי רוב אנטי־ישראלי, ובתולדותיו החלטות מקוממות רבות נגד ישראל.

 

הנציב הזהיר אז את החברות כי הוא עומד להכניסן ל"רשימה השחורה" שהוא מגבש נגד תאגידים שפעילים מעבר לקו הירוק משום שהם, לטענתו, "פועלים בניגוד לחוק הבינלאומי ובניגוד להחלטות האו"ם". הרשימה הייתה אמורה להתפרסם בסוף דצמבר, והיא כללה 25 חברות ישראליות מוכרות. חלקן פועלות בתחום המזון, אחרות במתן שירותים, ייצור תרופות ואפילו היי-טק, ודבר אחד משותף לכולן: הן פועלות בהתנחלויות, במזרח ירושלים ובבקעת הירדן. בין החברות שהיו על הכוונת של הנציב: אהבה, דור אלון, אמישראגז, מאפיות אנג'ל, אריסון השקעות, אשדר, כלל תעשיות, קפה קפה, סלקום, דניה סיבוס, אלקטרה, -HP-E, הוט, תעשייה אווירית, מטריקס מערכות, מוטורולה, נשר, פרטנר, פז, רמי לוי, רימקס, שיכון בינוי, שופרסל, סונול ותרימה.

 

כל אלו מצטרפות לרשימת 12 חברות שפורסמה בעבר בחדשות ערוץ 2, הכוללת את בנק הפועלים, בנק לאומי, בזק ובזק בינלאומי, קוקה קולה, אפריקה ישראל, טבע, IDB, אגד, מקורות, נטפים ואלביט מערכות.

 

בניסיון לטרפד את המהלך של האו"ם פעל ארגון איפא"ק בארה"ב על מנת לקדם חקיקה מהירה בקונגרס שתקבע שכל חברה שתמסור מידע על העסקים שלה עם ישראל - כאילו "נכנעה" לחרם הערבי ולכן תסתכן בעבירה פלילית לפי החוק האמריקני.

 

שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, הגיב על פרסום דו"ח מועצת זכויות האדם של האו"ם: "דווקא ביום שבו באו"ם מציינים את יום השואה הבינלאומי בוחרת המועצה לפרסם רישומים של חברות הפועלות בישראל. זהו כתם שלא יימחה מהיסטוריית האו"ם ובושה לדיראון עולם. נמשיך לפעול בכל האמצעים עם בנות בריתנו ברחבי העולם כדי להמשיך ולמנוע את פרסום הרשימה המבישה הזו".

 

   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים