שתף קטע נבחר

בישראל נערכים לנאום אבו מאזן באו"ם: "אל תאפשרו עוד הסתה"

הנשיא הפלסטיני עשוי לכלול בנאומו מחר במועצת הביטחון בקשה מחודשת לשדרג את מעמדה של פלסטין באו"ם לחברות מלאה. שגריר ישראל דנון כתב לשגרירי מועצת הביטחון: "הוא מוביל מדיניות להאדרת טרור נגד ישראלים"

 

הנשיא הפלסטיני אבו מאזן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנשיא הפלסטיני אבו מאזן(צילום: EPA)

במסגרת העמקת המאבק הפלסטיני בזירה הדיפלומטית והבינלאומית, הגיע הנשיא הפלסטיני אבו מאזן אתמול לפנות בוקר (יום ב') לניו יורק לקראת ישיבה של מועצת הביטחון של האו"ם שתתקיים היום אחר הצהריים (שעון ישראל). במהלך דיון על המזרח התיכון יישא אבו מאזן נאום בפני המדינות החברות במועצה.

 

את אבו מאזן מלווים בנסיעה זו ראש המודיעין הכללי הפלסטיני ואיש סודו מאג'ד פרג', סגן ראש הממשלה הפלסטיני זיאד אבו עאמר, השגריר הפלסטיני באו"ם ריאד מנסור וראש המשלחת הפלסטינית לוושינגטון חוסאם זומלוט.

 

נאומו של אבו מאזן צפוי לכלול בקשה מחודשת מחברות מועצת הביטחון לשדרג את מעמדה של פלסטין באו"ם לחברות מלאה. בנוסף הוא צפוי לתקוף פעם נוספת את הכרזתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל.

 

ההנהגה הפלסטינית מגיעה לאו"ם בהרגשה שהיא נמצאת כמעט ללא רוח גבית מצדן של מדינות ערב ובראשן ערב הסעודית ומצרים. גורמים בסביבתו של אבו מאזן מנסים לייצר מסר אחיד בימים האחרונים, ולפיו על מדינות ערב לשלב ידיים עם הפלסטינים בכל הנוגע למאבק בהכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל.

 

אבו מאזן צפוי להעביר מסר למדינות העולם ולפיו המפתח ליציבות במזרח התיכון עובר קודם כל בפתרון לסוגיה הפלסטינית, וכן להבהיר שוב כי הפלסטינים מוכנים בכל עת לנהל משא ומתן עם ישראל, אך לא תחת חסות אמריקנית בלעדית כפי שהיה בעשורים האחרונים אלא בחסות בינלאומית רחבה. 

 

בישראל נערכים לאפשרות כי אבו מאזן יציב בפני המועצה לוח זמנים לקידום המשא ומתן, ויקרא למעורבות של גורמים בינלאומיים ומדינות נוספות מלבד ארה"ב בתהליך. עוד מעריכים בישראל כי אם לוחות זמנים אלה לא יתמששו הוא יפנה לצעדים חד-צדדיים נגד ישראל במוסדות האו"ם. בישראל מעריכים שאבו מאזן לא יבקש ממועצת הביטחון לשדרג את מעמד פלסטין למדינה חברה, אם כי כל האופציות על השולחן.

השגריר דנון (UN PhotoEskinder Debebe) (UN PhotoEskinder Debebe)
השגריר דנון(UN PhotoEskinder Debebe)

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, שיגר בסוף השבוע מכתב לשגרירי מועצת הביטחון לקראת נאומו של אבו מאזן ובו כתב: "אבו מאזן ידבר בפניכם על מחויבותו למשא ומתן ולשלום אך אלו לא הדברים שהוא אומר בפני אנשיו וקהל דוברי הערבית. לפני כחודש אבו מאזן אמר בנאום בפני ועידת אש"ף ברמאללה כי 'ישראל היא פרויקט קולוניאליסטי שאין לו שום קשר ליהדות', כי הקשר בין העם היהודי לישראל הוא למעשה 'סיסמאות עתיקות שהומצאו כשהיהודים הובאו לכאן על ידי האירופים' והוא האשים את היהודים בניצול האנטישמיות לקידום הציונות".

 

דנון כתב עוד: "בספטמבר 2015 אבו מאזן אמר כי 'ליהודים אין כל זכות ללכלך את הר הבית עם רגליהם המטונפות' וכי הוא 'מברך על כל טיפת דם שנשפכת למען ירושלים'. אלה דברי ההסתה שהוא אומר בפני הקהל הפלסטיני והעולם הערבי. אבו מאזן מוביל מדיניות ממוסדת למימון והאדרת טרור נגד ישראלים, הוא קורא לאתרים ומוסדות על שם מרצחים ועורך לכבודם חגיגות. אם אתם ומועצת הביטחון באמת מחויבים לפתרון בדרכי שלום, עליכם להבהיר לאבו מאזן שלא תאפשרו עוד הסתה מסוכנת, מימון טרור והחרמת המשא ומתן".

 

ביום חמישי פנה משרד החוץ לשגרירים בבירות חברות מועצת הביטחון וקרא להם להעביר מסרים ברורים לקראת הנאום, ולפיהם כל הניסיונות הפלסטיניים להעביר את הסכסוך לזירת האו"ם פוגעים במאמצים האמריקניים, מגבירים את התסכול ומרחיקים את המשא ומתן. כמו כן, השגרירים התבקשו לקרוא לשגרירי המועצה להעלות בדיון את הדרישה לשחרור הישראלים המוחזקים ברצועת עזה.

 

הפלסטינים גם יזמו באמצעות כוויית דיון נוסף ולא רשמי במועצת הביטחון תחת הכותרת "הסיכויים לפתרון שתי המדינות". הדיון צפוי לעסוק ביישום החלטה 2334 של המועצה, שקבעה כי ההתנחלויות הישראליות בשטחי הגדה המערבית ומזרח ירושלים אינן חוקיות.

 

כחלון ברמאללה: "שובו לשולחן המשא ומתן"

במקביל, שר האוצר משה כחלון נועד אמש ברמאללה עם ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה. כחלון קרא לפלסטינים לחזור לשולחן המשא ומתן במעורבות האמריקנים: "האמריקנים הם המתווך ההגון והיחידי באזור. אני קורא לכם לחזור לשולחן המשא ומתן במעורבותם באמצעות שליחו של הנשיא טראמפ למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט".

 

בפגישה שבה השתתפו מהצד הישראלי גם מתאם פעולות הממשלה בשטחים אלוף יואב (פולי) מרדכי וסגן שר האוצר יצחק כהן דנו הצדדים בנושאים ביטחוניים ובסוגיות כלכליות ופיננסיות. בין היתר נידונו נושאים הקשורים בפעולות הבנקים הפלסטיניים, הקמת אזורי תעשייה ויצירת מקומות תעסוקה. כמו כן עלו בפגישה גם הסדרת משק החשמל והמים וסוגיות נוספות. כחלון וחמדאללה קבעו להיפגש פעם נוספת בעוד שלושה שבועות בירושלים.


פורסם לראשונה 19/02/2018 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים