שתף קטע נבחר

חוק "מכל האמוניה" בדרך לאישור סופי בכנסת

על פי הצעת החוק, הממשלה רשאית להחליט כי עסק שיש בפעילותו חשיבות לאומית, יוכל לקבל רישיון עסק אלא באמצעות מנגנון אחר ולא באמצעות הרשות המקומית. החוק נולד מתוך הבעיות שעלו במהלך משבר האמוניה של חיפה כימיקלים

בתום ישיבה סוערת אישרה אחר-הצהריים (יום ד') ועדת הפנים של הכנסת את חוק הרישוי, לפיו עסק שיש בפעילותו חשיבות לאומית - יוכל לקבל רישיון ממשרד הפנים ולא מהרשות המקומית, כפי שהיה עד כה. החוק יועבר לאישור סופי בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.

 

החוק נולד מתוך הבעיות שעלו במהלך משבר האמוניה של חיפה כימיקלים, לאחר שעיריית חיפה שללה את רישיון העסק של חיפה כימיקלים צפון. ועדת הפנים, בראשות ח"כ יואב קיש (ליכוד) אישרה את החוק (7 בעד, 4 נגד). על פי הצעת החוק, הממשלה רשאית להחליט כי עסק שיש בפעילותו חשיבות לאומית, יוכל לקבל רישיון עסק אלא באמצעות מנגנון אחר ולא באמצעות הרשות המקומית.

 

מכל האמוניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מכל האמוניה(צילום: רויטרס)

 

בוועדה ציינו כי החוק לא בא לשנות את הליך רישוי העסקים, אלא את הסמכות שתוכל להעניק את הרישוי בעסקים שיוכרו כבעלי חשיבות לאומית. על פי המנגנון המוצע בחוק, בדיקת צוות מנכ"לי משרדי ממשלה (משרד ראש הממשלה, משרד הפנים, משרדי האוצר, הגנת הסביבה והכלכלה), שייקרא "הצוות המייעץ", ימליץ כי אכן מדובר בעסק בעל חשיבות לאומית, ויעביר ההמלצה לממשלה, שתקבל את ההכרעה הסופית. לאחר שהממשלה תחליט שמדובר בעסק בעל חשיבות לאומית, משרד הפנים יעניק לו רישיון עסק. הרישיון לא יינתן, אלא אם ניתנה לראש הרשות המקומית הזדמנות להביע עמדתו.

 

הוועדה בדיוניה הוסיפה לצוות המייעץ, הממליץ על הכרה במפעל בעל חשיבות לאומית, את מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ומנכ"ל משרד הכלכלה. כמו כן הוועדה קבעה בחוק חובת שקיפות, באמצעות פרסום טיוטת ההחלטה באתר משרד ראש הממשלה, וכן ניתנה לציבור אפשרות להגיב על החלטת הצוות המייעץ במהלך 21 יום.

 

במהלך הדיונים בוועדה הוציא ח"כ קיש את הנציגים הירוקים מהדיון, לאחר שאלה הביעו תרעומת על נוסח החוק, ביניהם גם מנכ"לית עמותת צלול מאיה יעקבס. ראש עיריית חיפה, יונה יהב אמר בדיון כי "אני מקווה שכל אחד שואל את עצמו איך נוחת טייקון ממיאמי ביץ' וכולם רוצים לעזור לו. אמרו לנו שברגע שלא יהיה אמוניה, בתי חולים ומפעלים יקרסו והרבה פועלים יהיו ברחובות. שמעתם על בית חולים או מפעל שנסגר? כבר שנה אין אמוניה. חיפה כימיקלים רוצה להיות בת ערובה כדי שפה יתנהל הדיון הזה".

 

במהלך הדיון צייץ ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) כי שוחח עם שר האוצר משה כחלון, שאמר לו שאם הוא יכול למשוך את החוק הוא יעשה זאת. "החוק הזה הוא בעייתי ומורכב וצריך לקיים עליו דיון רציני", כתב חנין. ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני) אמרה כי "הליך החקיקה של חוק חיפה כימיקלים מקודם באופן חריג בלחץ של מנכ"ל משרד ראש הממשלה ובעלי חיפה כימיקלים". היא קראה ליועץ המשפטי לממשלה להתערב בתהליך החקיקה ולעצור אותו.

 

"יכול להיות שהצורך התעורר עם חיפה כימיקלים, אבל החוק לא נוגע רק לעיריית חיפה ובוודאי שלא רק למפעל חיפה כימיקלים", אמר ח"כ קיש. "שמעתי שגם בבתי הזיקוק יכול להיות שלא יקבלו רישיון. משרד הגנת הסביבה שיקבע את תנאי הרישיון לא פחות מקצועיים מכם ואישורם נדרש על פי הצעת החוק. לא ייתכן שלרשות מקומית תהיה זכות וטו לגבי מפעלים שיש להם משמעות לאומית".

 

יהב הודיע כי יפנה לבית המשפט. "חוק ההון שלטון או בשמו הנוסף חוק חיפה כימיקלים ייתקל במאבק עיקש של עיריית חיפה במסדרונות בית המשפט", הוא אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כבר לא פעיל. מכל האמוניה במפרץ חיפה
צילום: רויטרס
מומלצים