שתף קטע נבחר

זכות השיבה

בחודש הבא ייערך הכנס השנתי של הבית הישראלי. אם חשבתם לחזור הביתה יש לכם שאלות, שם תקבלו את כל התשובות

כישראלים שחיים רחוק מהארץ, גם אם בנינו לנו בית, קריירה ומסביבנו קהילה למופת, המחשבה על החיים בישראל לא משחררת. היא תמיד שם, לוחשת, לוחצת, לפעמים כואבת. מי מאיתנו לא שאל את עצמו מפעם לפעם, האם הגיע הזמן לחזור הביתה. התשובה אף פעם לא פשוטה ומורכבת מאלמנטים משתנים. במשרד העלייה והקליטה החליטו גם השנה לערוך בניו יורק כנס מיוחד שיספק פתרונות ותשובות מפתיעות לכל המתלבטים, בתקווה להסיר ספקות וקשיים ולהוביל אותם, אולי, בחזרה לישראל. הכנס הקרוב ייערך ב-11 במרץ, וצפויים להגיע אלפי ישראלים מקומיים ששוקלים את החזרה לארץ. נטלי משה, שביחד עם דנה סיני מנהלת הבית הישראלי בניו יורק, מספרת שהכנס השנה, על רקע חגיגות השבעים של ישראל, נרחב במיוחד ומציע הטבות חדשות. "מושקעים משאבים רבים, ואל המפגש המיוחד מגיעה משלחת גדולה מאוד של מרצים מהארץ ונציגים בכירים ממשרדים שונים, בכדי להנגיש לקהל הישראלי את כל השירותים המאוד מהותיים ורציניים האלו, אחד על אחד".

 

כנס תוכלו לפגוש גם את שרת העלייה והקליטה סופיה לנדבר, הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק דני דיין, חבר הכנסת חיליק בר, מנכ"ל קק"ל אמנון בן עמי ומנכ"ל משרד לפיתוח הנגב והגליל, אריאל משעל. "כל אחד רוצה לשמוע במה מדינת ישראל תלך לקראתו", הסבירה השרה לנדבר. "במשרד החינוך, המכס ורשות המיסים, יזמות עסקית, תכניות לצעירים, כל אחד שנמצא רחוק רוצה לדעת מה השתנה, איך מקבלים אותו בישראל ולהבין איך הוא יכול לבנות את העתיד שלו בישראל". אל הכנס תגיע השרה עם אנשי מקצוע בכירים מכל התחומים הקשורים לעלייה וקליטה, בקיאים בהליך החזרה ארצה לתושבים חוזרים. נציגי ביטוח לאומי, נציגי משרד החינוך, תעסוקה, מכס, רשות המיסים, יועצי מס, ויועצי יזמות עסקית.

 

שרת הקליטה בכנס תושבים חוזרים. ()
שרת הקליטה בכנס תושבים חוזרים.

 

הבית הישראלי עומד בקשר עם הישראלים המקומיים לאורך כל השנה. מסביב לעולם פועלים 14 בתים ישראליים בתוך הקונסוליות של משרד החוץ וממומנים על ידי משרד העלייה והקליטה באופן מלא. הבית הישראלי בניו יורק דואג לטיפוח הקשר בין הקהילה הישראלית הגדולה המתגוררת באזור לבין ישראל. במסגרת הבית הישראלי מתקיימות פעילויות תרבות שונות וכמו כן, הוא מספק שירותי יעוץ והכוונה לישראלים אשר קיבלו את ההחלטה לחזור לישראל, ומלווה את התושב החוזר בכל השלבים עד לחזרתו הביתה. "רוב האנשים, בסופו של דבר", מספרת נטלי, "מתקשים לעזוב את החיים המלטפים בארה"ב, אבל מה שמכריע במקרים רבים הם הגעגועים למשפחה והרצון ליצור זהות יציבה לילדים שלהם, כילדים ישראלים, כמו שהם זוכרים את עצמם”.

 

כמי שעומדת בראש הבית הישראלי בניו יורק, נטלי מכירה מקרוב את השאלות הקשות של הישראלים המתלבטים בנוגע לחזרה לארץ. "לפני הכל, ברמה הפרקטית, מתחילים עם הבדיקות והשאלות בנוגע למה שלמדינה יש להציע לי כתושב חוזר. רוצים לדעת מה המעמד בביטוח לאומי, מס, מכולה. יש ישראלים שצריכים הרבה יותר פרטים. מי שלא חי בארץ שנים רבות, אפילו רק בעשר שנים האחרונות, יגיע למקום מאוד שונה וחשוב להם שנרווה אותם במידע”.

 

השאלות שכצפוי חשוב לכל אחת ואחד מאיתנו לקבל עבורן מענה, קשורות בהטבות והחובות. "יש כמה מוקדים אטרקטיבים מאוד בכנס. קודם כל רשויות המס. ישראלים מקומיים רוצים לדעת האם חייבים לשלם מס כשחוזרים לארץ על ההכנסות מכאן. מה החוק אומר מבחינת דיווח, נושא שעלה לכותרות בישראל בעת האחרונה. המומחה שיגיע לכנס יסביר למה תושב חוזר מחויב, מה התנאים לתושב חוזר לעומת תושב ותיק ועוד. גם נציג ביטוח לאומי יעביר את כל המידע, ההטבות, והתנאים החדשים. רבים שואלים למשל", מוסיפה נטלי, "על האפשרות לקבל גם ביטוח לאומי וגם סושיאל סקיוריטי. כל מורכבות או תהיה תקבל מענה מול נציג ישיר מכל תחום”.

 

 

״חששות גדולים״. כנס תושבים חוזרים ()
״חששות גדולים״. כנס תושבים חוזרים

 

ביטוח בריאות בישראל, כולנו יודעים, מתנהל באופן שונה בתכלית, ומהווה לא פעם תמריץ מהותי לחזרה. בכנס ניתן יהיה להתעדכן בתנאים החדשים לקבלת ביטוח בריאות. כמה זמן יש להמתין עד לקבלת הביטוח, מה גובה הפדיון שיש לשלם כדי לקבל ביטוח מיידי ומה היקף הכיסוי. "זה קונספט שבעבור שחי כאן הרבה זמן קשה לעכל ולהבין איך בדיוק הוא עובד. עד היום, ישראלי שעוזב את הארץ, מבחינת הביטוח הלאומי לא היה זכאי יותר לשירותים רפואיים ומי שחזר לארץ נאלץ להמתין תקופת המתנה ארוכה לזכאותו המחודשת. כך נוצר מצב בו אנשים היו נותרים ללא ביטוח בריאות ובמידה ורצו לפדות את הביטוח הלאומי שלהם לפני סיום מועד ההמתנה, סכומי הפדיון בכסף היו גבוהים ביותר.

 

“כיום המשרד הגיע להסדר מול ביטוח לאומי ותקופת ההמתנה לא תעלה על חצי שנה. בנוסף, מי שרוצה לפדות את הביטוח ולא להמתין חצי שנה, יכול לעשות את זה בסכום סביר נמוך הרבה יותר. חשוב לציין שעד היום נדרש תושב חוזר להציג תושבות קבועה והתהליך הנהוג עד כה לקח זמן ארוך ביותר וכלל סחבת בירוקרטיות, טרטור של התושבים החוזרים עם ערימות של טפסים הלוך חזור לביטוח הלאומי. לכן", מדגישים, "עשינו הסדר מול ביטוח לאומי לפיו כל מי ששהה מחוץ לישראל למעלה מחמש שנים במעמד הביקור שלו במשרד העלייה והקליטה, ממלא טופס בן עמוד אחד בלבד, הטפסים משוגרים לביטוח לאומי ותוך מספר ימים הביטוח הלאומי אמור להשיב. מדובר בקיצור משמעותי בהליך הבירוקרטי שעד כה נסחב מאוד".

 

אמנם לא פעם, הכמיהה לחזור לישראל קשורה בעתיד הילדים, אך החששות בנוגע להתאקלמותם גדולים. נציגת משרד החינוך שתגיע לכנס, תפרוט את ההטבות והסיוע שלו זוכים ילדים שנכנסים למערכת החינוך הישראלית. "אנחנו עוסקים לא מעט בנושא החינוך ומכירים את החששות מקרוב. יש ילדים שמתאקלמים במערכת החינוך הישראלית כשהם יודעים מעט מאוד עברית ואפילו אם מדברים את השפה, לא שולטים בשאר המרכיבים. בכנס ידובר על ההטבות המיוחדות, התגבור להשלמת הפערים והצעדים הראשונים שיכולים לקחת עוד כאן, בטרם החזרה לארץ”.

 

השרה סופיה לנדבר עם אלה סבן, ס. מנהלת אגף בכיר לעידוד עלייה ותושבים חוזרים ודנה סיני, ממנהלות הבית הישראלי בניו יורק ()
השרה סופיה לנדבר עם אלה סבן, ס. מנהלת אגף בכיר לעידוד עלייה ותושבים חוזרים ודנה סיני, ממנהלות הבית הישראלי בניו יורק

 

פרנסה ותעסוקה ברוב המקרים, יהוו בסיס למעבר. "אנשים מרגישים, שיש להם מה להציע לשוק בישראל, לכן זו לא רק הפרנסה שהם מחפשים שתשתווה לשכר המתגמל שהכירו כאן, אלא גם משרה שתהלום את הכישורים שלהם”. מטבע הדברים, רובנו רוצים לוודא שתהיה לנו תעסוקה הולמת. השרה לנדבר הסבירה כי במשרד עושים מאמצים רבים בתחום התעסוקה על מנת להקל על העולים והתושבים החוזרים בעת המעבר ארצה. בכנס יעסקו בהטבות לעולים ותושבים חוזרים בתחומי התעסוקה והיזמות. "משרד העלייה והקליטה יזם תכנית לעידוד העסקת עולים, באמצעות הטבות ותמריצים למעסיקים שמעסיקים עובדים עולים חדשים ותושבים חוזרים. התמריצים כוללים מענק בשווי חצי משכרם לתקופה מסוימת, שלאחריה מתחייבים המעסיקים להמשיך את העסקתם לתקופה נוספת. כשמדובר במעסיקים פרטיים, מחצית משכר המינימום לתקופה של 6 חודשים, כנגד התחייבות המעסיק להחזיק את העובד לתקופה המקבילה לתקופת הסיוע. במקביל", הם מדגישים, "ניתנת האפשרות לרכוש מקצוע באמצעות ואוצ’ר, מה שמאפשר להם ללמוד, לרכוש מקצוע ובזמן הזה להמשיך לעבוד ולהיכנס למעגל התעסוקה".

 

בכדי להרחיב את האפשרויות העומדות בפני כל מי שרוצה לחזור ולהתבסס בישראל, מציגים במשרד גם רפורמה לעידוד היזמות. "פתחנו שישה מרכזים עסקיים ברחבי הארץ עם 150 יועצים עסקיים דוברי 5 שפות, המתמחים בכל התחומים הפיננסיים, שיווקיים, ארגוניים, וכל מה ששייך לניהול כלכלי נכון של מיזם ועסק. ניתן לקבל את הייעוץ בחינם למשך 10 שנים לעולה חדש ואם מדובר בתושב חוזר, צריך לשהות 3 שנים לפחות בחו"ל וכך הסיוע ניתן למשך שנתיים. במסגרת השירות מקבלים העולים והתושבים החוזרים בדיקות כדאיות כלכלית, כתיבת מודל עסקי לרעיון, ליווי של 10 שעות על ידי יועץ עסקי, ותמורת דמי רצינות של 250 ש"ח בלבד מקבלים תכנית עסקית כתובה, 50 סדנאות עסקיות מגוונות, בשפות שונות בכל תחום כלכלי עסקי, משיווק, משא ומתן, ניו מדיה, מסחר, פתיחת תיק במע"מ ועד התנהלות מול בנקים, משכנתאות ועוד.

 

״הפידבק שאנחנו מקבלים משכלל את הליווי שאנחנו מעניקים״. נטלי משה, ממנהלות הבית הישראלי בניו יורק ()
״הפידבק שאנחנו מקבלים משכלל את הליווי שאנחנו מעניקים״. נטלי משה, ממנהלות הבית הישראלי בניו יורק

 

בשנים האחרונות הוקם מוקד מיוחד לאנשי הייטק, ננו-טק, ביו-טק וכל מה שקשור לנושאים טכנולוגיים, כשהמטרה היא ללוות את היזמים עם מידע, הכוונה, וסיוע. עוד מציעים לעולים הגדלה בהלוואה שניתנת להם בדרך כלל והיא תגיע עד לרבע מליון שקל בתנאים הטובים ביותר במשק. לתושבים חוזרים, תינתן הלוואה של עד 125 אלף ש"ח באותם התנאים. משה מספרת על החיזוקים והתמיכה הניתנים למתעניינים עוד כאן, בארה"ב. "לאחרונה למשל, הגיע אלינו גבר בן 40 שהתלבט בנוגע לחזרה עם משפחתו לארץ. בתחילה פנה אלינו רק כדי להתעניין, שאל דברים מאוד פרקטיים, אחרי כמה זמן מגיע לו להחשב תושב חוזר, מה ההטבות שהמדינה מציעה לו, ביטוח רפואי, שאלות כלליות. כשפתחנו קורס יזמות עסקית לישראלים שרוצים להקים עסק בישראל, הוא הצטרף לקורס, שהיה מאוד אינטנסיבי, כשבמסגרתו אנחנו מכירים את הישראלים יותר מקרוב, עונים על שאלות, מבינים את הפרטים לעומק ונוצר קשר קרוב. חיברנו אותו ליועצים העסקיים שלנו מהארץ והוא ניסה להבין איתם איך להעביר את מה שהוא עשה כאן, לישראל. עכשיו הוא כבר בישראל, מעדכן אותנו בהתפתחויות והקשר נשמר”.

 

הקשר ההדוק משפר את השירות שיכולים בבית הישראלי להעניק לישראלים המקומיים. "הפידבק שאנחנו מקבלים מהאנשים שחזרו הרבה פעמים משכלל את הליווי שאנחנו מעניקים. אנחנו לומדים המון מהאנשים שעושים את זה דה פקטו”. "לא פחות משמעותי מהחששות הבירוקרטיים והתעסוקתיים", מדגישה משה, "אלו אותם חששות רגשיים שאנחנו מזהים אצל כל מי ששוקל מעבר. אנשים רוצים לא להרגיש לבד, רוצים לדעת שיש מי שמקשיב להם בארץ, הם רוצים לראות אנשים שעומדים מול המפלצת הזו שנקראת בירוקרטיה. כשהם מגיעים לישראל, יהיו נציגים ממשרד העליה והקליטה שיסייעו להם, אך מאחר ואנחנו מלווים מכאן אנשים תקופה ארוכה בטרם המעבר, הקשר מתהדק ואנחנו שומרים על קשר, מתעדכנים בהתפתחויות ומסייעים גם מכאן”. נציגי המשרדים השונים יציגו תכניות מיוחדות ואטרקטיביות להתיישבות בנגב, תכניות לסטודנטים, תנאי אולפן גמישים מאי פעם, תכניות חינוך ייחודיות, מענקים שונים בשלל תכניות שמתווספים לשכר הקליטה הקבוע, מענקי הסתגלות ועוד. במעמד הכנס יוכרזו הטבות מיוחדות שאושרו בימים אלו לתושבים חוזרים במיוחד לכבוד שנת השבעים של מדינת ישראל.

 

כנס תושבים חוזרים ייערך בניו יורק ביום א',11.3.18, בין השעות 11:00-17:00

 להרשמה פנו ל: israelihouse@newyork.mfa.gov.il

 

כנס תושבים חוזרים בלוס אנג׳לס ייערך ביום א׳, 18.3.18

להרשמה פנו ל: israelihouse@L.A.mfa.gov.il

 


פורסם לראשונה 23/02/2018 13:28

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטבות חדשות. כנס תושבים חוזרים
מומלצים