שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

לעולם לא עוד: "צועדים בפולין כדי להעביר את המסר"

מיאנה בת ה-84, שנלקחה כילדה לגטו ורשה, הגיעה מפנמה למצעד החיים: "הילדים שכנעו אותי לספר". גם איתן בן ה-15 ממרוקו יצעד מאושוויץ לבירקנאו: "חשוב במיוחד, כיהודי שמגיע ממדינה ערבית". במצעד ישתתפו הנשיא ריבלין וכל ראשי מערכת הביטחון. ב-10:00 בבוקר: צפירה לזכר ששת המיליונים

 

 

הם הגיעו מפנמה, ממרוקו וממדינות רבות אחרות בעולם כדי לשמוע ממקור ראשון על הזוועות שעברו היהודים באירופה לפני יותר מ-70 שנה: בזמן שבישראל תישמע צפירה לזכר ששת המיליונים, בפולין יתכוננו אלפים רבים למצעד החיים שיתקיים במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו.

לו

לאחר שאתמול (ד') החלו אירועי יום הזיכרון בטקס הממלכתי ביד ושם, היום ב-10 בבוקר תישמע בארץ צפירה בת שתי דקות, ולאחריה טקס הנחת הזרים ביד ושם. לאחר מכן, במסגרת "לכל איש יש שם", יוקראו שמות קורבנות השואה ביד ושם ובמשכן הכנסת. בהמשך יתקיים טקס האזכרה המרכזי באוהל יזכור ביד ושם.

מצעד החיים במחנה אושוויץ (צילום: AP)
באושוויץ, לפני מצעד החיים(צילום: AP)

מצעד החיים במחנה אושוויץ (צילום: AP)
(צילום: AP)

כיכר לוחמי הגטו בקרקוב (צילום: רון נוטקין)
כיכר גיבורי הגטו בקרקוב(צילום: רון נוטקין)

 

מצעד החיים בפולין יחל ב-14:30 בצהריים. אחת הצועדות בו תהיה מיאנה, שהייתה רק ילדה כשנלקחה לגטו ורשה. כיום, כשהיא בת 84 והיא סבתא לשבעה נכדים וסבתא רבתא לשמונה נינים, הגיעה מיאנה לפולין כל הדרך מפנמה כדי להשתתף במצעד, שמתקיים זו השנה ה-30.

 

"לא רציתי לעולם לספר את הסיפור עד שהילדים שכנעו אותי", סיפרה ל-ynet ניצולת השואה שהגיעה ללוות משלחת של יותר ממאה בני נוער מפנמה. "עכשיו אני יודעת כמה חשוב לספר את מה שאירע בשואה כי בני הנוער ממשיכים להעביר את המסר".

 

החוק הפולני, שקובע למעשה כי אסור להטיל אחריות על העם הפולני בנוגע לפשעי הנאצים, נמצא כל העת ברקע המצעד השנה. מיאנה מבהירה כי למרות הבעייתיות בחוק, היא חייבת את חייה לאישה מקומית. "הייתי איתה שנתיים והיא הצילה את חיי. אני לא אומרת שלא היו פושעים פולנים, אבל היו לא מעט שהצילו יהודים", היא סיפרה.

 

"במרוקו לומדים בבית הספר על השואה"

חיים, יהודי בן 17 מפנמה, הגיע גם הוא עם המשלחת מהמדינה ממרכז אמריקה: "אני גאה שאני יהודי ואני צועד לזכר אבות אבותיי שנרצחו כאן ועלינו להוקיר את זכרם".

מצעד החיים במחנה אושוויץ (צילום: יוסי זליגר)
מתחת לשלט "העבודה משחררת"(צילום: יוסי זליגר)
 

מצעד החיים במחנה אושוויץ (צילום: יוסי זליגר)
מצעד החיים במחנה אושוויץ(צילום: יוסי זליגר)

מפעלו של אוסקר שינדלר בקרקוב (צילום: רון נוטקין)
המפעל של שינדלר בקרקוב(צילום: רון נוטקין)

מפעלו של אוסקר שינדלר בקרקוב (צילום: רון נוטקין)
(צילום: רון נוטקין)

ויויאן, שמדריכה את הקבוצה מפנמה, סיפרה: "יש קהילה יהודית מכובדת וחשובה באמריקה הלטינית. אחת המטרות היא להביא את בני הנוער לכאן כדי שיוכלו לחוות את ההיסטוריה. הם לומדים על השואה בבתי הספר ומגיעים לכאן כדי לראות את ההיסטוריה בעיניהם. זהו מסע מלא ברגשות. מכאן נמשיך לישראל ליום העצמאות ה-70".

 

יותר מ-12 אלף בני נוער ממדינות מרחבי העולם הגיעו להשתתף במצעד מאושוויץ לבירקנאו. גם מרוקו שלחה משלחת מכובדת. "עבורנו מאוד חשוב לצעוד כאן, במיוחד כיהודים שמגיעים ממדינה ערבית. אנחנו לומדים בבית ספר על השואה וחשוב לשמר את המורשת", אמר איתן בן ה-15 שהגיע מקזבלנקה.

 

הרב לוי בנון, שמלווה את המשלחת ממרוקו, הוסיף: "השואה היא חלק מההיסטוריה היהודית. חשוב שהצעירים ילמדו על כך. הם חוזרים מכאן הביתה ומספרים למשפחה ולחברים מה ראו כאן וכך המסר עובר הלאה והם מעורבים יותר בנעשה בקהילה היהודית".

 

מתרגם לעברית: "לא היו מחנות השמדה פולנים"

סמוך לכיכר המרכזית של קרקוב פגשנו את תומאש קוז'ניבוסקי, שמתרגם ספרים מעברית לפולנית ומדריך קבוצות תיירים בעיר. "עד גיל 22 לא ידעתי בכלל על היהודים בפולין. התחלתי לקרוא וללמוד עברית ובשנת 1989 הגעתי לישראל. תרגמתי שני ספרים של יהודה עמיחי ואני לא הולך לישון בלי תחנת רדיו ישראלית שדולקת ברקע", סיפר.

 

כחלק מסערת החוק הפולני, ראש הממשלה מטאוש מורבייצקי אמר שכמו שהיו פושעים פולנים היו גם יהודים. קוז'ניבוסקי מסביר כי נעשה עוול לעם הפולני בסערה שנוצרה. "לא היו מחנות השמדה פולנים. הנאצים הקימו אותם", הוא אמר. "מורבייצקי התכוון בפושעים יהודים ליודנראט, למשטרה היהודית. בישראל שוכחים את הפרט העובדתי הזה".

מפעלו של אוסקר שינדלר בקרקוב (צילום: רון נוטקין)
במפעל של שינדלר בקרקוב(צילום: רון נוטקין)
 

דני דנון ומשלחת שגרירים ( )
דנון ומשלחת שגרירים בקרקוב

יו"ר מצעד החיים שמואל רוזנמן הוסיף במהלך הסיור: "יהודים מכל העולם מגיעים לכאן לא רק כדי לבקר בבתי כנסת אלא גם לראות את מרכז היהדות. המטרה היא שהסיפור יעבור מדור לדור".

 

על החוק הפולני הוסיף רוזנמן: "שום מדינה בעולם לא רשאית ולא יכולה להגיד שהיא מתערבת בהיסטוריה. אני מקווה שמחר במפגש המשותף של הנשיא ריבלין ונשיא פולין יצליחו להבין שהדיאלוג צריך להוביל לכך שבחוקים לא פותרים דבר. הנוכחות כאן חשובה משום שכך נמשיך לזכור את ההיסטוריה".

 

היום כאמור יתקיים המצעד ובו ישתתף הנשיא ראובן ריבלין יחד עם כל ראשי זרועות הביטחון: הרמטכ"ל גדי איזנקוט, מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך, ראש השב"כ נדב ארגמן וראש המוסד יוסי כהן. כמו כן תצעד משלחת כבוד של 70 ניצולים ושגרירים מרחבי העולם בהובלת שגריר ישראל באו"ם דני דנון. גם קבוצת הכדורגל צ'לסי תיקח חלק במצעד.

 

הזמר שלמה ארצי, דור שני לניצול שואה, ישיר בטקס המרכזי שיתקיים אחרי צעדת שלושת הקילומטרים מאושוויץ לבירקנאו. הוא יבצע את השירים "מכתבו של מנחם מנדל" ואת השיר "אני נושא עימי".

 

מטובא-זנגרייה לפולין: "שרתי התקווה"

תאמר הייב, תלמיד כיתה י"א מבית ספר בטובא-זנגרייה שבצפון אמנם לא יצעד במצעד החיים - אבל לאחרונה הוא השתתף במסע לפולין. בריאיון לאולפן ynet הוא סיפר על חשיבות המסע עבורו: "זכיתי לקחת חלק במשלחת הראשונה הרב תרבותית שיצאה - בדואים, דרוזים, יהודים וערבים. זכיתי, זה היה דבר מיוחד".

 

 

הייב סיפר כי למד דברים רבים מהמסע: "למדתי שם הרבה כי ראיתי את המקום עצמו, את הסיפור עצמו, הרגשתי את המקום. שאלתי את עצמי הרבה שאלות - למה זה קרה, איך זה קרה ואיפה כולם היו בזמן הזה?". הוא אמר כי חש גאווה להיות ישראלי על אדמת פולין: "הרמתי את הדגל ושרתי התקווה. לא הייתה לי אף בעיה".

 

נורה סיפרמן, מנכ"לית עמותת "שם ונר", סיפרה על היוזמה של העמותה להנצחת השואה - הדלקת נר זיכרון בכל בית בערב יום השואה, לצד קירוב בין המגזר הבדואי ליהודי: "שמנו לב ביום השואה אין שום דבר שקורה במסגרת משפחתית, למעט אצל צאצאים של ניצולי שואה. אנחנו רוצים שאנשים יכירו את הפרויקט, יכירו את הנר".


פורסם לראשונה 11/04/2018 22:48

 

אלכסנדרה לוקש השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
עם דגל ישראל באושוויץ
צילום: AP
מומלצים