שתף קטע נבחר

היסטוריה בקוריאה: "נודיע השנה על סיום המלחמה בין הצפון לדרום"

נשיא צפון קוריאה קים ג'ונג און ומקבילו מדרום קוריאה מון ג'אה-אין נפגשו באזור המפורז - שם חתמו על הצהרה משותפת שבה הסכימו להיערך גם לפירוק מוחלט של חצי האי מנשק גרעיני. "נפעל לכונן שלום תמידי ויציב", אמרו

 

 

 

שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און ונשיא הדרום מון ג'אה-אין נפגשו היום (ו') באזור הגבול בין שתי המדינות וחתמו על הצהרה משותפת שבה הסכימו להיערך ל"פירוק מוחלט של חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני" וסיום המלחמה בין המדינות עד סוף השנה. שני המנהיגים יפעלו בנוסף לכונן "שלום תמידי ויציב" בחצי האי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

ההצהרה המשותפת של שני המנהיגים כוללת גם הבטחות לצמצום הדרגתי בארסנל הנשק, הפסקת הפעולות העוינות, הפיכת הגבול המבוצר לאזור שלום ורצון לקיים שיחות רב צדדיות עם מדינות אחרות, בהן ארצות הברית. "שני המנהיגים הכריזו מול 80 מיליון בני עמנו והעולם כולו שלא תהיה עוד מלחמה בחצי האי הקוריאני ושעידן חדש של שלום החל", נמסר בהודעת שני הצדדים. כמו כן, נמסר כי נשיא הדרום מון יבקר בהמשך השנה בפיונגיאנג.  

 

קים ג'ונג און שליט צפון קוריאה ומון ג'אה אין נשיא דרום קוריאה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מוקדם יותר עשה מנהיג צפון קוריאה היסטוריה כשחצה את הגבול - והיה למנהיג הראשון של הצפון שעורך ביקור רשמי אצל השכנה מדרום מאז 1953. בפתח פגישתו עם נשיא דרום קוריאה מון ג'יאה-אין אמר מנהיג הצפון כי הוא לא רוצה לחזור על העבר "שבו לא כיבדנו הסכמים" וכי הוא רוצה להשיג הסכם שיגשים את תקוות אלו שמצפים לשלום.

 

קים ג'ונג און: "היסטוריה חדשה התחילה עכשיו"

בפגישתם בגבול, קיבל הנשיא מון את קים בברכה. השניים לחצו ידיים ושוחחו יחסית פרק זמן ממושך. לאחר שהנשיא מון הזמין את קים לחצות את הגבול, פסע המנהיג הצפון קוריאני לעבר השטח הטריטוריאלי של דרום קוריאה. לאחר מכן חצו השניים לשטח פינגיאנג ולחצו שם שוב ידיים.

 

לאחר מכן חצו השניים שוב את הגבול לעבר דרום קוריאה וצעדו יחד מרחק של כעשר דקות עד למרכז עיירת הגבול פנמונג'ום שבדרום קוריאה, שם סקרו מסדר כבוד. לאחר מכן חתמו על ספר האורחים במקום והצטלמו ב"בית השלום" - האתר שבו נערך מפגש הפסגה בין שני המנהיגים.

 

מנהיג צפון קוריאה חתם בספר המבקרים: "היסטוריה חדשה התחילה עכשיו, עידן השלום". השיחות בין המנהיגים כבר החלו ב"בית השלום". קים ג'ונג און אמר בפתח הפגישה כי הוא אינו רוצה לחזור על העבר "שבו לא היינו מסוגלים למלא את ההסכמים שלנו". הוא הוסיף כי הוא מקווה להגשים את תקוות האנשים שמבקשים שלום.

 

מאבטחים של קים ג'ונג און  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אחרי הפגישה הראשונה נטעו השניים עץ אורן בגבול תוך שימוש בתערובת אדמה ובמים שנלקחו מהרים ומנהרות בשתי המדינות האויבות. על עץ האורן תלוי שלט מאבן שעליו חקוק המשפט "שלום ושגשוג ניטעים" ולצדו חתימותיהם של קים ג'ונג און ומון ג'יאה-אין. לאחר נטיעת העץ הלכו שני המנהיגים יחד על גשר להולכי רגל באזור שבו נמצא סימון הגבול הצבאי של שתי המדינות.

  

טראמפ בירך: "דברים טובים קורים, אבל רק הזמן יגיד!"

הבית הלבן בירך על מפגש הפסגה. בהצהרה שפורסמה עם הגעת מנהיג צפון קוריאה לדרום נכתב כי ארצות הברית מקווה שהשיחות המנהיגים יקדמו את השגת השגשוג והשלום בחצי האי הקוריאני כולו. בהצהרה צוין כי הבית הלבן מצפה להמשיך בתיאומים עם דרום קוריאה לקראת הפגישה בין הנשיא האמריקני דונלד טרמאפ למנהיג הצפון בשבועות הקרובים.

 

גם טראמפ בירך על הפסגה הקוריאנית וכדרכו עשה זאת דרך הטוויטר שלו: "לאחר שנה זועמת של שיגורי טילים וניסויים גרעיניים, פגישה היסטורית בין צפון ודרום קוריאה מתקיימת עכשיו. דברים טובים קורים, אבל רק הזמן יגיד!".

 

לאחר מכן הוסיף טראמפ וכתב: "המלחמה הקוריאנית תסתיים! ארה"ב וכל האנשים הגדולים שלה צריכים להיות גאים מאוד במה שמתרחש כעת בקוריאה!". ז

 

 

 

 

סין, בעלת בריתה הקרובה של פיונגיאנג, קיבלה בברכה את ההצהרה הקוריאנית ומסרה שהיא מקווה להמשיך למלא תפקיד פעיל בקידום פתרונות פוליטיים בחצי האי הקוריאני.

 

השווקים בעולם הגיבו בעליות שערים

ראש ממשלת יפן שינזו אבה גם קיבל בברכה את הפסגה ההיסטורית בדרום קוריאה ואת תוצאותיה ואמר שהוא מצפה שצפון קוריאה תנקוט צעדים ממשיים כדי למלא אחר ההבטחות שלה.

 

השווקים העולמיים הגיבו בעליות שערים בתקווה שפסקת הקוריאות תסלול את הדרך לסיום הסכסוך בחצי האי הקוריאני.

 

כחלק מהמאמצים לצמצם את המתיחות ביניהן הסכימו שתי הקוריאות לפתוח משרד קישור, לעצור את שידורי התעמולה ואת הפצת עלוני התעמולה באזור הגבול ולאפשר למשפחות קוריאניות שהופרדו מאז מלחמת קוריאה להיפגש בגבול. כמה ימים לפני הפסגה ההיסטורית אמר קים ג'ונג און שארצו תשעה את ניסויי הטילים והניסויים הגרעיניים שלה ואף תפרק את אתר הניסויים הגרעינים הידוע היחיד שיש לה. עם זאת, יש מי שמטיל ספק ותוהה אם קים יהיה מוכן לוותר על הארסנל הגרעיני של צפון קוריאה ובכלל על תוכנית הגרעין של ארצו, שאת קיומה הצדיקו הצפון קוריאנים במשך עשרות שנים כגורם הרתעתי נגד פלישה אמריקנית למדינה המבודדת.

 

מאבטחים של קים ג'ונג און  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שני המנהיגים צועדים (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

שני המנהיגים סוקרים את מצעד הכבוד (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שני המנהיגים בצד הדרומי של הגבול בין המדינות (צילום: AP)
(צילום: AP)

"לא הכול ייפתר במצמוץ עין", אמרה קים יונג-הי, עריקה צפון קוריאנית שעובדת ככלכלנית בבנק בדרום קוריאה. "קים ג'ונג און הניח את הכדור במגרש של ארה"ב. הוא הכריז על פירוק מנשק גרעיני והבטיח להפסיק את הניסויים הגרעיניים", היא אמרה. "זה אומר לנו שהוא רוצה שארה"ב תערוב לביטחון המשטר שלו בתמורה לפירוק מנשק גרעיני".

 

אין זו הפעם הראשונה שמנהיגי צפון ודרום קוריאה מכריזים על תקוותם לשלום. בשתי פסגות עבר, בשנת 2000 ובשנת 2007 בפיונגיאנג, לא הצליחו הצדדים להביא להפסקת תוכנית הגרעין הצפון קוריאנית או לשיפור היחסים בין שתי המדינות. "נעשה מאמצים ליצור תוצאות טובות באמצעות תקשורת קרובה כדי להבטיח שההסכם שלנו שנחתם היום מול העולם לא יסתיים בדיוק כמו הסכמים קודמים", אמר קים ג'ונג און לאחר החתימה על ההסכם.

 

התמונות של מון וקים מתלוצצים והולכים זה לצד זה בשלווה מהוות סתירה מוחלטת למתיחות העצומה ששררה בין שתי המדינות בשנה שעברה בעקבות ניסויי הטילים הצפון קוריאניים והניסוי הגרעיני החזק ביותר בעוצמתו שערכה המדינה הקומוניסטית המבודדת. מתיחות זו הובילה לסנקציות נוספות של הקהילה הבינלאומית על צפון קוריאה והעלתה את החשש לפרוץ מלחמה באזור. אלא שמתחילת שנת 2018 נשבו רוחות של שינוי בצפון קוריאה. תחילה נאם קים נאום פייסני כלפי הדרום ובהמשך שלח ספורטאים מארצו לאולימפיאדת החורף בדרום קוריאה, אירח בפיונגיאנג בכירים דרום קוריאנים, שלח הזמנה לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ והשיא הגיע עם הפסגה הקוריאנית המשותפת שנערכת היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לחיצת היד ההיסטורית
צילום: AP
מומלצים