שתף קטע נבחר

סוכני הנסיעות יוכלו למכור ביטוח, סוכני הביטוח זועמים

מלחמת הסוכנים: אחרי כמעט 4 שנים של מאבקים בין סוכני הביטוח לסוכני הנסיעות על האפשרות למכור ביטוח נסיעות לחו"ל, חוק חדש יאפשר לסוכני הנסיעות להמשיך ולמכור לציבור הרחב גם ביטוח. סוכני הביטוח זועמים, בעיקר על המפקחת שאחרי 3 שנים שצידדה בהם, החליטה להחליף צד

אחרי מאבק ממושך בין סוכני הביטוח לסוכני הנסיעות, בסיומו הכריע בג"ץ כי סוכני נסיעות לא יורשו למכור ביטוחי נסיעות, מסתבר כי הצעת חוק חדשה תאפשר לסוכני הנסיעות להמשיך למכור את הביטוח.

 

 

נזכיר כי כבר לפני יותר מ-3 שנים פרסמה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, טיוטת חוזר לפיה רק מי שמורשה למכור ביטוח, יוכל למכור ביטוחי נסיעות. בכך למעשה ביקשה סלינגר להכריע במאבק שניהלו סוכני הביטוח נגד סוכני הנסיעות המוכרים לנוסעים פוליסות.

 

סלינגר אימצה אז את טענת סוכני הביטוח לפיה "נוצר חשש שהלקוח יטעה לחשוב שסוכן הנסיעות היושב מולו בקיא בתחום הביטוח ומודע לצרכי הביטוח הייחודיים שלו. מאחר שלרכישת פוליסת ביטוח ישנן השלכות הרות גורל על היקף הפיצויים שהמבוטח יהיה זכאי לו בעת קרות אירוע ביטוחי, על הביטוח להיות משווק על ידי איש מקצוע המתמחה בתחום בלבד".

 

לחץ כבד שהפעילו סוכני הנסיעות הביא לדחייה ביישום החוזר, שהיה אמור להיכנס לתוקף כבר בשנת 2016, כאשר במקביל הם הגישו גם עתירה לבג"ץ נגד הפיקוח.

מטוס חברת תעופה בריטית בריטניה בריטיש איירווייז אילוס אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

לפני כשנה הכריע בג"ץ, בהרכב של שלושה שופטים, כי הוראת המפקחת על הביטוח ודרישת סוכני הביטוח יישארו בעינם ועתירת סוכני הנסיעות שביקשו גם הם למכור ביטוחים – נדחתה. בג"ץ קבע אז כי החל מיוני 2018, כלומר בעוד מספר ימים, תיכנס הוראת הפיקוח לתוקף.

 

אלא שסוכני הנסיעות לא הרימו ידיים. בעזרת הכנסת הם הצליחו לקדם הצעת חוק שתקבע כי סוכני הנסיעות יהיו מורשים להמשיך ולמכור ביטוחי נסיעות לחו"ל, כפי שנהגו במשך שנים רבות. הטענה עליה התבססו היא שהדרישה מהלקוח ללכת ולרכוש ביטוח בנפרד משירותי הנסיעה, תביא בסופו של דבר לכך שלקוחות רבים פשוט לא יעשו את הצעד הזה ויישארו בלי ביטוח – מה שעלול להתגלגל לכיסה של המדינה בעלויות חילוץ, בריאות וכדומה.

 

אמש אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את הצעת החוק, אותה הוביל ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) והיא תקודם בקרוב עד להשלמת החקיקה. בינתיים, משרד האוצר התחייב גם להאריך פעם נוספת את המועד המאפשר לסוכני נסיעות למכור ביטוח.

 

מעניין לציין כי אישורה של ועדת השרים בא בעקבות תמיכת רשות שוק ההון בראשותה של סלינגר, שמסתבר כי אחרי שנים שניסתה לקדם את ההוראה להגביל את סוכני הנסיעות, החליטה לחזור בה ולתמוך בדעה ההפוכה.

 

"לא מתקבל על הדעת"

כצפוי, בלשכת סוכני הביטוח זועמים על החוק ובעיקר על תמיכתה של סלינגר עצמה.

 

במכתב חריף ששלח היום (ב') נשיא לשכת סוכני הביטוח, ליאור רוזנפלד לסלינגר הוא כותב: "תמיכתך בהצעת החוק עומדת בסתירה לפרסומים ואמירות רבות של הרשות ולהחלטת בג"צ. בניגוד גמור לאמירות מפורשות מצידך לפיהן מכירה על ידי סוכנויות נסיעות עלולות להטעות את הציבור. בניגוד לחוזר סופי אותה פרסמה הרשות בינואר 2017. בניגוד לעמדה משפטית מפורשת של הרשות אותה הגישה פרקליטות המדינה לבג"צ. בניגוד להוראות החוק הקיים בנוגע לזהות המורשים למכור ביטוח, ובניגוד לפסק הדין של בג"צ שקבע מפורשות כי סוכני הנסיעות לא יהיו מורשים למכור ביטוח לאחר ה-29.5.18."

 

ליאור רוזנפלד ()
ליאור רוזנפלד

רוזנפלד מוסיף וכותב למפקחת: "האם יעלה על הדעת כי מצד אחד הרשות עומדת איתנה לחסום מכירת מוצרי ביטוח על ידי מי שאינו בעל רישיון, אך מצד שני מאפשרת לתת יד לתיקון חוק שעיקרו שיווק ביטוחים שלא על ידי בעלי רישיון ופגיעה בציבור המבוטחים".

 

"לא מתקבל על הדעת כי הרשות השלטונית תבחר לתת יד למהלך בניגוד לחוק ובניגוד לפסק הדין בבג"צ. אנו מבקשים כי תצא הבהרה מפורשת מטעם הרשות ותוציין התנגדותה הנחרצת למהלך בו יפתח הסכר למכירת ביטוח על ידי גופים שאינם בעלי רישיון והם אינם מפוקחים על ידי הרשות".

 

נציין ברקע הדברים כי המהלך הזה מצטרף למכה נוספת שהנחיתה לאחרונה סלינגר על סוכני הביטוח השוללת תיגמול סוכנים במקרה של צירוף עובדים לקרנות פנסיה, כאשר לא קיימו פגישה אישית עם המבוטח (מדובר בעיקר במקרים של צירוף של מספר עובדים כקבוצה לקרנות המוזלות שזכו במכרז האוצר).

 

הוראה זו של סלינגר הביאה בשבועות האחרונים לעימות מתוקשר בין הסוכנים לרשות שוק ההון ויש הטוענים כי השינוי בעמדתה של המפקחת בעניין ביטוחי הנסיעות לא מנותק מהרקע הזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים