שתף קטע נבחר

עישון בישראל: כ-50% מהתלמידים החלו לעשן בגיל 13

מדליקים סיגריה בסיגריה? אתם נמצאים במיעוט. דו"ח חדש מגלה: אחרי שבשנה הקודמת הסתמנה עלייה מדאיגה, ב־2017 נרשמה ירידה מבורכת, ורק חמישית מהישראלים עישנו. החדשות הפחות טובות: יותר ממחצית מהתלמידים הציתו סיגריה ראשונה בגיל 13, ורק שני אחוזים מהמעשנים פנו לסדנאות גמילה

העישון בישראל נמצא במגמת ירידה: על פי דו"ח שיגיש היום סגן שר הבריאות יעקב ליצמן לוועדות הבריאות והכלכלה של הכנסת, שיעור המעשנים בארץ בשנת 2017 עמד על 20.5%. מדובר בירידה משמעותית לעומת השנה שקדמה, שבה — בניגוד למגמה הרווחת ברוב מדינות העולם המערבי — נרשם שיעור מעשנים של 22.5%.

  

למרות הירידה המעודדת, שיעור המעשנים בישראל עדיין גבוה בהשוואה לשנים 2014 ו-2015, שבהן הוא עמד על 19.8%.

 

15 אחוזים מהנשים מעשנות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
15 אחוזים מהנשים מעשנות(צילום: shutterstock)

  

מהדו"ח עולה כי יותר גברים מעשנים מנשים. שיעור הגברים שעישנו בשנת 2017 היה 25.9% לעומת 15.3% אצל הנשים. כמו כן, שיעור העישון בקרב האוכלוסייה הערבית גבוה מאשר באוכלוסייה היהודית: 22.9% לעומת 20.0%. הנתונים בקרב הנוער אינם מעודדים: יותר מ־50% מכלל התלמידים התנסו לראשונה בעישון בגיל 13. 56% מהאזרחים במגזר הערבי התנסו לראשונה בעישון סיגריות בגיל 12.

  

הנתונים מתבססים על סקר הרגלי הפעילות הגופנית בקרב תושבי ישראל, והוא נערך על ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות בשיתוף עם משרד התרבות והספורט. בסקר השתתפו 3,000 משיבים, מגיל 18 ומעלה. בהגדרה "מעשן" נכלל כל מי שדיווח כי הוא מעשן בהווה יום־יום או מדי פעם.

 

  ( )
צילום: ידיעות אחרונות

 

מהלכים לצמצום העישון בארץ

בחודש שעבר פורסם דו"ח מבקר המדינה על מחדל העישון בישראל. אולם במשרד הבריאות מסבירים שסגן השר ליצמן החליט להילחם בתופעות העישון. הוא הוביל בשנה האחרונה מהלכים להגבלה ולצמצום העישון בישראל, ופעל לתיקון הליקויים בדו"ח מבקר המדינה.

  

אחד הצעדים המשמעותיים שנעשו היה מניעת עישון במקומות ציבוריים. אתמול אושר צו המרחיב את ההגבלות על עישון גם במקומות ציבוריים פתוחים, מתוך כוונה לשפר את ההגנה על הציבור מפני חשיפה לעישון כפוי. בין השאר, מבקש הצו לאסור על עישון בגני שעשועים, ובמתחמים המיועדים לפעילות גופנית (ראו ידיעה נפרדת). גורמים במשרד הבריאות אומרים שהם פועלים על מנת לבטל את חדרי העישון הקיימים במסעדות ובתי קפה ולהגביל את האזורים המותרים לעישון במקומות ציבוריים אחרים.

  

בנוסף, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) פועל לתיקון החוק להגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק, באמצעות הצעת חוק הנדונה כיום בוועדת הכלכלה. התיקון מבקש להחיל את הגבלות החקיקה על סיגריות אלקטרוניות ומוצרי עישון אחרים, להרחיב את האיסור על פרסום מוצרי טבק גם לאינטרנט ולאמצעי המדיה החדשים, להגביל את הצגת מוצרי הטבק בנקודות המכירה, לחייב את תעשיית הטבק לדווח על התכולה והפליטה בשימוש במוצרי עישון — ולהחמיר את הענישה. במשרד הבריאות מאמינים שמהלכים כאלו יסייעו בהקטנת שיעור המעשנים בישראל.

  

מבקר המדינה מתח ביקורת על קופות החולים, שלא עושות מספיק על מנת לעודד את המעשנים להצטרף לקבוצות גמילה. על פי הדו"ח, רק 2.2% מכלל המעשנים בישראל פנו לסדנאות גמילה. במשרד הבריאות מתקיימת עבודת מטה להקמת מוקד טלפוני לאומי לגמילה מעישון. המוקד יאפשר הנגשה של סיוע מקצועי בגמילה מעישון, כתוספת לסדנאות הגמילה הקיימות, באמצעות סדנת גמילה טלפונית, בהנחיית יועצי גמילה שעברו הכשרה, לאורך שעות היום ובשפות שונות, כמקובל בעולם.

 

לנוכח שיעור המעשנים הגבוה במגזר הערבי, בשנה החולפת השיק משרד הבריאות קמפיין לצמצום העישון בקרב צעירים. במסגרת הקמפיין הופקו והופצו שני סרטוני פרסומת, כשהמסר המרכזי הוא "העישון הוא לא טרנדי".

  

חשוב להדגיש כי עישון היה ונשאר גורם סיכון משמעותי למחלת הסרטן. 40% אחוז ממקרי הסרטן המאובחנים בישראל קשורים לעישון סיגריות. לפי ההערכות, בכל שנה נפטרים כתוצאה מתחלואה שנגרמה מעישון כ־8,000 ישראלים, והטיפול במחלות הקשורות בעישון וההוצאות המתלוות אליו היה כרוך בעלות של 3.7 מיליארד שקל לפחות.

 

כך העישון מזיק לכם:

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מעשנים אבל פחות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים