שתף קטע נבחר

מחלוקת סביב הגזענות ב"בית קטן בערבה"

ספריה של לורה אינגלס ויילדר, בהם "בית קטן בערבה", מתארים את תקופת ההתנחלות בחלקה המערבי של ארה"ב וכוללים לא מעט התייחסויות גזעניות לאינדיאנים וסילופים היסטוריים. ועדת ספריות הילדים האמריקנית החליפה את שמו של הפרס שנקרא על שמה של הסופרת בעקבות זאת, אך הבהירה: "לא מדובר בניסיון לצנזר או להרחיק קוראים מיצירתה"

ועדת ספריות הילדים בארצות הברית הודיעה השבוע כי פרס לורה אינגלס ויילדר לא ייקרא יותר על שמה של הסופרת שכתבה את "בית קטן בערבה", בשל ההתייחסויות הגזעניות שעבודתה כוללת. הקולות הרבים שמחו על ההחלטה הובילו את ארגון הספריות האמריקני להוציא הודעה שמחזקת את המהלך, תוך הבהרה כי לא מדובר בניסיון לצנזר את יצירתה של ויילדר.

 

 
מתוך הסדרה "בית קטן בערבה" ()
מתוך הסדרה "בית קטן בערבה"
"ספריה של לורה אינגלס ויילדר היו וימשיכו להיות משמעותיים לקוראים רבים", נכתב בהודעה שיצאה מטעם הארגון אתמול (יום ג'), "אף שעבודתה של ויילדר תופסת מקום מהותי בהיסטוריית ספרות הילדים וממשיכה להיקרא היום, ועדת ספריות הילדים נאלצה להיאבק בחוסר העקביות בין המורשת של ויילדר ובין הערכים המנחים אותה, של הכלה, יושר וכבוד, ובחרה להגיב באמצעות שינוי שמו של הפרס הנושא את שם הסופרת".

 

סדרת ספרי הילדים שכתבה ויילדר נחשבים לנכס צאן ברזל בספרות האמריקנית. המוכר שבהם הוא "בית קטן בערבה", הנלמד בבתי הספר בארצות הברית. ספריה מתארים את חוויות ילדותה ונעוריה במשפחה אמריקנית שבה חמישה ילדים באמצע המאה ה-19, בתקופה שבה מתיישבי הארץ החדשה התקדמו מערבה והתנחלו בחלקים חדשים ביבשת.

 

לורה אינגלס ויילדר ()
קלאסיקה אמריקנית שכוללת לא מעט סילופים היסטוריים. לורה אינגלס ויילדר

רשמי התקופה הבעייתית בהיסטוריה האמריקנית ניכרים בשמונת ספריה של ויילדר, שראו אור בין 1932 ל-1943. המוכר שבהם, שגם עובד לסדרת טלוויזיה פופולרית, עוסק בזמן שבו משפחתה של הסופרת התיישבה בדרום-מזרח קנזס, באזור שהוכר כשמורה לאינדיאנים - מה שגרר את נדידת המשפחה למקום אחר.

 

הספרים כוללים לא מעט התייחסויות תרבותיות גזעניות לאוכלוסייה המקומית ולאפרו-אמריקנים. כמו כן, תקופת כיבוש המערב על ידי האדם הלבן מתוארת בסילוף היסטורי, ובין השאר השטח מתואר כשממה ריקה מאנשים. דמויות שאינן לבנות סופגות בספרים לא מעט שנאה - "אינדיאני טוב הוא אינדיאני מת" הוא אחד המשפטים הידועים בהקשר הזה, שמופיע ב"בית קטן בערבה" שלוש פעמים, כמו גם בעיבוד הטלוויזיוני.

 

אף על פי כן הספרים מוכרים כמסמך תרבותי חשוב המשקף תקופה משמעותית בהיסטוריה האמריקנית. כמו כן, רגשות החיבה של קוראים רבים ברחבי העולם ליצירתה של ויילדר הפכו אותם מאז צאתם לאור לקלאסיקה שאין לה תחליף. על כן הודעת ועדת הספריות, שהתקבלה פה אחד על ידי 12 החברים בה, עוררה קולות רבים של התנגדות. אלה טענו כי מדובר בצעד הנובע מניסיון לייצר תקינות פוליטית שמתעלמת ממורכבות התקופה שבה נכתבו הספרים ומדחיקה את השאלות שהם מעלים, במקום לקרוא בהם וכך להתעמת איתן.

 

"שינוי שמו של הפרס לא אמור להיתפס כניסיון לצנזר, להגביל או להרתיע קוראים מלגשת לספריה של ויילדר, אלא להתאים את שם הפרס לערכים המהותיים של הארגון", נכתב בהמשך הודעת ארגון הספריות האמריקני, "זו לא דרישה מקוראים שישנו את רגשותיהם ויחסיהם האישיים עם ספריה של ויילדר. אין לראות בצעד זה צנזורה מפני שאנו לא מבקשים מאף אחד שיפסיק לקרוא את הספרים, ידבר עליהם או יכיר אותם לילדים. אנחנו מקווים שמבוגרים חושבים בצורה ביקורתית על הספרים הללו ועל הדיונים שהם יכולים להעלות".

 

הפרס, שמעתה ייקרא "פרס למורשת ספרות ילדים", הוא אחד החשובים שמוענקים לסופרי ילדים בארה"ב. הוא מוענק לסופרים

 או מאיירים שהותירו תרומה משמעותית לספרות הילדים האמריקנית. הפרס הוענק לראשונה ב-1954 לויילדר עצמה, שלוש שנים לפני שהלכה לעולמה. מאז זכו בו כמה מגדולי ספרות הילדים האמריקנית כמו בוורלי קלירי ואי-בי וייט.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך העיבוד הטלוויזיוני ל"בית קטן בערבה"
לאתר ההטבות
מומלצים