חומץ? ממש לא: כך תטפלו בצריבת מדוזה
משרד הבריאות פרסם בשבוע שעבר המלצה לטיפול בצריבת מדוזה באמצעות חומץ. אבל מסתבר שהחומץ אינו מנטרל את רעלי המדוזה, ואף עלול להחמיר את הכוויה. בקרוב גם האיחוד האירופי ישנה את המלצותיו לטיפול. כך צריך להתבצע הטיפול הנכון
כבר חודש שמאות מתרחצים נתקלו בזרועות הציד של המדוזות: מיליוני מחטי צריבה מסתתרות בכל זרוע של החוטית הנודדת, חלקם מתנתקים אל הים ועושים את דרכם אל העור שלכם.
עשרות אנשים פונו לחדרי המיון בחודש האחרון לאחר שלקו בכוויות חמורות מצריבות המדוזות. גם משרד הבריאות התייחס לנושא וקרא בשבוע שעבר לטפל ראשונית בצריבת המדוזה באמצעות חומץ או חומץ תפוחים המצויים בסוכת המציל, על פי הודעת המשרד.
הנחיות חדשות בנושא הטיפול הנכון בצריבת החוטית הנודדת צפויות להתפרסם על ידי האיחוד האירופי.
צפו בהסבר על הטיפול הנכון:
אלא שמדובר בהנחיות מיושנות, שהיו נכונות למדוזות אחרות שפקדו את חופי ישראל ואינן עוד כאן. המדוזה, חוטית נודדת, המבקרת בארצנו מאז שנות ה-80, כלל אינה מגיבה לחומץ ורעלניה תוקפים את האדם גם עם חומץ.
ד"ר תמר לוטן, ביולוגית מבית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה, הסבירה ל-ynet כי בעבר עלתה ההערכה שחומץ חומצי עשוי לפעול במנגנון בו הוא סותר לכאורה את מנגנון ארס המדוזה, על סמך מחקרים במדוזת הקופסה - מדוזה קטלנית שכבר שנים אינה פוקדת את חופי ישראל.
"החומץ או שתן אינם מנטרלים כלל את ארס המדוזה שמגיעה לישראל", מסבירה ד״ר לוטן, "יותר מכך הראינו כיצד מחטי הארס הרבים משתחררים מזרועות המדוזה גם בנוכחות חומץ".
אבל כאן לא תמה הסכנה: החומץ בהיותו חומצי, עלול להחמיר את הכוויה הנוצרת כתוצאה מצריבת המדוזה, ולהחמיר גם תגובה אלרגית הנוצרת בעקבות הצריבה.
מה צריך לעשות כדי לנטרל את עקיצת המדוזה?
לדברי ד"ר לוטן, הטיפול הנכון בצריבת מדוזה הוא הסרת זרועות המדוזה שנדבקו לעור באמצעות מקל יבש, ואחריו שטיפת המקום במי ברז או מי ים צלולים (שאינם מכילים חלקי מדוזות).
בכוויה עצמה מטפלים כבכל כוויה: כוויה מדרגה א' דורשת מריחת תכשיר דוגמת "סילברול" הפועל לקירור האזור ומניעת זיהומו. כוויות חמורות יותר דורשות פינוי לבית חולים.
בכל מקרה של תגובה אלרגית קשה, הכוללת קוצר נשימה, נפיחות, כווייה היקפית המגיפה את כל הגפה מקדימה מאחורה ומצדדיה, נפיחות בשפתיים או בלשון או הקאות מרובות, יש להתפנות בדחיפות לחדר מיון.
אלה הסובלים מתגובה אלרגית חמורה או אנשים הסובלים מאלרגיות, צריכים לקבל טיפול במזרק אפיפן.
ומה בנוגע לחשש ששטיפה במים מתוקים יגרמו להתבקעות תאי הארס? ד"ר לוטן מרגיעה ואומרת: "המחטים שכבר חדרו לעור - כבר עשו את הנזק. תאים שעדיין מצויים על העור יישטפו במהירות בזרם מים חזק ולא צפויים להתבקע במהירות. וזו ההמלצה הנכונה: לשטוף במי ברז ומיד".
מדוזות על החוף
צילום: shutterstock
מומלצים