שתף קטע נבחר

ועדת המעקב של ערביי ישראל: פנינו לאו"ם ולאיחוד האירופי בגלל חוק הלאום

פגישה עם שרת החוץ של האיחוד האירופי, עתירה לבג"ץ והפגנה בת"א: ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל מגבירה מחאה נגד חוק הלאום. "מצע של מפלגות הופך להתבסס על תורת הגזע שמפלה אזרחים", אמר היו"ר מוחמד ברכה. עו"ד חסן ג'בארין, שעתר לבג"ץ נגד החוק: "הכול נצבע בגזענות"

 

חוק הלאום עדיין על השולחן, ועכשיו גם ערביי ישראל מגבירים את המחאה נגדו: ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל ערכה בצהריים (יום ג') מסיבת עיתונאים, שבה הם דרשו לבטל את החוק שמסעיר את המדינה. "אנחנו אומרים את הדברים לא בשם מפלגה או זרם באוכלוסייה הערבית, אלא בשם האוכלוסייה הערבית בכללותה", אמר יו"ר ועדת המעקב, ח"כ לשעבר מוחמד ברכה.

 

הוא הצהיר כי פנה בנושא לשרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, וסיפר כי נציגי הוועדה ייפגשו עמה ב-4 בספטמבר. במקביל נעשתה פנייה גם למזכ"ל האו"ם ולגורמים בינלאומיים נוספים על מנת שיתערבו מיידית לביטול חוק הלאום.

 

ברכה אמר עוד במסיבת העיתונאים כי "בעקבות אישורו של חוק הלאום יכול להיות שבטווח המיידי לא נהיה עדים לשינויים בהתנהלות הגזענית של ממשלת ישראל נגד הציבור הערבי, אבל מצע של מפלגות הופך להתבסס על תורת הגזע שמפלה אזרחים. אנחנו תובעים את ביטול החוק ללא תנאי".

מימין לשמאל: ח
חברי ועדת המעקב של ערביי ישראל במסיבת העיתונאים(צילום: מוטי קמחי)

עו"ד חסן ג'בארין מארגון "עדאללה", שהגיש הבוקר עתירה לבג"ץ נגד חוק הלאום, סיפר כי העתירה הוגשה רק לאחר שנערכה סקירה של כל החוקות שנחקקו בעולם מאז שנות ה-90. "אין חוקה בעולם ואין חוק יסוד בעולם שמנכס ארץ לקבוצה אתנית אחת", אמר עו"ד ג'בארין. "אין חוקה בעולם שהזכות לשוויון היא לא זכות כתובה. אין חוקה בעולם שבה כתוב שהיא תפעל לקידום אינטרסים של הקבוצה הדומיננטית".

 

עו"ד ג'בארין הוסיף כי "שלטון האפרטהייד בדרום אפריקה הגיש חוקה ב-1983 ושם נכתב כי דרום אפריקה היא מדינת הלבנים, הצבעונים והאסיאתים וכי השפה הרשמית היא אנגלית. החוקה ההיא מהווה פשע נגד האנושות כי היא מתעלמת מהשחורים ומתעלמת מהילידים. אנחנו טוענים שחוק החוקה זה החוק הגזעני מאז עידן האפרטהייד. בגלל שחוק הלאום מהווה בסיס ודרך לחוקה הוא גורם לכך שהכול נצבע בגזענות. אי אפשר לדבר על דמוקרטיה כשיש חוק יסוד כזה. החוק משנה את המבנה החוקתי כולו ולכן אנחנו דורשים מבג"ץ לבטל את החוק".

שרת החוץ של האיחוד האירופי מוגריני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שרת החוץ של האיחוד האירופי מוגריני(צילום: EPA)

יו"ר ועדת המעקב ברכה ציין כי בשבת הקרובה תיערך הפגנה שבה ישתתפו "יהודים וערבים מכל הזרמים והעדות". לדבריו, "ההפגנה תצא בשבע וחצי בערב מכיכר רבין בתל אביב לעבר רחוב אבן גבירול ולמוזיאון תל אביב ושם נקיים עצרת. אנחנו מצפים שאנשים ללא הבדל דעות, שמתרעמים ולא מקבלים את חוק הלאום, יבואו להיות איתנו לאורך כל הדרך. אנחנו משוכנעים שהחוק הזה יבוטל גם אך זה כרוך בנפילת נתניהו. יש התנגדות ציבורית לחוק הזה גם ברמה הבינלאומית. זה חוק שמבטא אפרטהייד".

 

ברכה אמר עוד: "אנחנו ניפגש עם מוגריני וננסה להיפגש עם מזכ"ל האו"ם כדי שהעניין הזה יקבל התנגדות בינלאומית. החוק שהתקבל ברוב זעום עומד ליפול והוא מתנדנד. לא נוכל לקבל את המעמד שהחוק מקנה לנו, מעמד של אפס ושל כלום. אין שום אזכור זולת שייכות לעם היהודי. החוק מקעקע פתרון לסוגיה הפלסטינית כי מדברים על כך שארץ ישראל שייכת לעם היהודי וזה מבטל את פתרון שתי המדינות ומדינה אחת דמוקרטית בכל השטח. זאת קריאת תיגר על חיי האזור כולו. אנחנו לא אורחים של אף אחד, אנחנו תובעים את הזכות הבסיסית שאמורה להיות בכל חברה אזרחית".

 

ח"כ ג'מאל זחאלקה (הרשימה המשותפת) אמר כי "מדובר בחוק מרושע קולוניאלי וגזעני, אבל נתניהו נתן לנו נשק חזק מאוד ונתן לנו כלי שלא היה לנו קודם. לא היה לנו חוק להראות בעולם כמה גזענות יש בארץ, ולכן אנחנו רצים לעולם להראות אותו. לא נגיד מילה נגד מדינת ישראל כי החוק הזה מדבר בעד עצמו. הייתי באיחוד האירופי עם הרשימה המשותפת בחודש שעבר, חילקנו את פרטי החוק באנגלית כפי שזה יצא ממשרד המשפטים - ולא אמרנו כלום. כולם אמרו לנו 'זה מסמך גזעני'. יש כאלה שאמרו ש'זה מסמך אפרטהייד'".

 

בתחילת האירוע התפרץ לאולם אזרח ערבי שטען כי נציגי ועדת המעקב העליונה אינם מייצגים אותו. "אתם שקרנים, אתם רמאים ואתם דיקטטורים", הטיח בהם האיש ואף התקרב אליהם בצורה מאיימת. בהמשך הוא סולק על ידי מארגני האירוע.

 

ברקע הדברים יצוין כי ישראל מצויה בעימות חריף עם האיחוד האירופי בנוגע לכמה סוגיות מרכזיות: התנגדותו לפרישה מהסכם הגרעין עם איראן ולהכרה בירושלים כבירת ישראל והעברת השגרירויות.

 

ביוני האחרון ביטלה מוגריני את בואה לישראל שתוכנן ליום ראשון הקרוב, לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו סירב לפגוש אותה. גורם מדיני מסר אז כי "מוגריני, שעמדותיה עוינות את ישראל, הוזמנה לכנס של הוועד היהודי-אמריקני ולא על ידי ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
נציגי ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל
צילום: מוטי קמחי
מומלצים