שתף קטע נבחר

בצל פרשת המחברות: ארגנטינה שוקעת בעוני

המטבע בשפל, האינפלציה גוברת, והנשיא מאוריסיו מאקרי מודה: "השנה יהיו יותר ארגנטינאים עניים". ברקע נחקרת פרשת המחבּרות: נהג שעבד עבור ממשלותיהם של בני הזוג קירשנר חשף רישום דקדקני של כספי שוחד בסך 160 מיליון דולר מבכירים בענף הבנייה לבכירי ממשל

נשיא ארגנטינה מאוריסיו מאקרי הזהיר בסוף השבוע שככל הנראה מספר התושבים העניים בארצו גדול יותר כעת משהיה בשנה שעברה, על רקע גלישתה של ארגנטינה למיתון והתמודדותה עם משבר במטבע המקומי ועם בצורת קשה שפגעה בתוצרת החקלאית.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ארגנטינה כריסטינה קירשנר פרננדס תשאול פרשת ה מחברות (צילום: gettyimages, AFP)
הנשיאה לשעבר קירשנר אחרי שמסרה עדות. מצד ימין: מתוך המחברות המפלילות(צילום: gettyimages, AFP)

כלכלת ארגנטינה ספגה השנה מכה, והפסו הגיע החודש לשפל על רקע בריחתם של המשקיעים. "הפיחות בערך המטבע גרם לעלייה באינפלציה, ואינפלציה היא הגורם הגדול ביותר לעוני, ולמרבה הצער אנחנו הולכים להפסיד כמה מההישגים שרשמנו בהפחתת העוני", אמר מאקרי במסיבת עיתונאים במחוז חוחוי שבצפון-מערב ארגנטינה.

נשיא ארגנטינה מאוריסיו מאקרי ורעייתו. "מנצל את מערכת המשפט" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא ארגנטינה מאוריסיו מאקרי ורעייתו. "מנצל את מערכת המשפט"(צילום: AFP)

שיעור האינפלציה של ארגנטינה במבט של 12 חודשים הגיע ביולי ל-31.2%. שיעור העוני במדינה ירד בשנה שעברה מ-30.3% ל-25.7%, אך כעת מעריכים שהוא יעלה השנה ב-3% לפחות. כלכלנים מעריכים שכלכלת ארגנטינה תתכווץ ב-0.3% השנה ותצמח ב-1.5% בשנה הבאה.

 

ממשלתו של מאקרי החלה בשנת 2016 לפרסם נתונים סטטיסטיים על העוני בארגנטינה – ובכך נקטה קו הפוך מהממשלה הפופוליסטית שקדמה לה ושב-2013 הפסיקה לפרסם נתונים על שיעור העוני. באותה העת טענה הממשלה כי רק 5% מהארגנטינאים חיים מתחת לקו העוני – שיעור עוני נמוך יותר משל גרמניה.

ארגנטינה פרשת ה מחברות שחיתות נהג (צילום: AFP /  LA NACION)
הנהג ניהל רישום דקדקני, כולל משקלם של השקים. אחת המחברות(צילום: AFP / LA NACION)

 

הנהג רשם הכול

ארגנטינה מתמודדת בימים אלה גם עם פרשת שחיתות ענקית שבה מעורבים בכירים בעולם העסקים והפוליטיקה: העיתון הארגנטינאי "לה נסיון" חשף בתחילת החודש מחברות ששמר נהג שהועסק על-ידי הממשלות הקודמות – ממשלותיהם של הנשיאה כריסטינה קירשנר פרננדס ושל בעלה נסטור קירשנר – ושבהן ניהל בשנים 2015-2005 רישום דקדקני של משלוחי כסף מחברות בנייה לבכירי ממשל. החוקרים בודקים אם הכסף נוצל להגדלת הונם הפרטי של בכירי ממשל או הועבר רק כמימון למסעות הבחירות שלהם. בכירים בענף הבנייה סיפרו לתביעה כי התשלומים נעשו בתמורה לחוזים ציבוריים.

 

לפי התובע קרלוס סטורלי, במסגרת הפרשה שולמו כספי שוחד בסך 160 מיליון דולר. הנהג אוסקר סנטנו, שהיה נהגו של שר התכנון רוברטו בראטה, ניהל רישום של הכספים במחברות פשוטות מהסוג שמשמש תלמיד בית ספר. במחברות ציין לא רק כמה כסף היה בכל שק, אלא גם מתי כל שק הועבר, לאן הועבר וכמה שקל. 14 בני אדם נעצרו עד כה, וחלק מהעצורים כבר הודו באשמה וחתמו על הסדרי טיעון.

ארגנטינה כריסטינה קירשנר פרננדס תשאול פרשת ה מחברות (צילום: AFP)
יש לה חסינות. הנשיאה לשעבר קירשנר פרננדס(צילום: AFP)

חלק מהעצורים בפרשה הם אנשים שכיהנו בממשל של כריסטינה קירשנר פרננדס. לה עצמה יש חסינות מהעמדה לדין משום שכיום היא מכהנת כסנאטורית, אבל השערורייה פוגעת בסיכוייה לעשות קאמבק בבחירות לנשיאות בשנה הבאה ומגדילה את סיכוייו של מאקרי לזכות בכהונה שנייה. פרשות שחיתות שבמסגרתן נשלחים אנשי עסקים בכירים לכלא אינן דבר חדש בארגנטינה, אבל מספרם של המעורבים בפרשה הנוכחית יוצא דופן.

 

המעורבים בפרשה הם משני צדי הקשת הפוליטית, אבל אלברטו פרננדס, שהיה ראש הסגל של הנשיא נסטור קירשנר, התלונן שרק אנשי עסקים שתמכו בקירשנרים ובממשלות השמאל הפרוניסטיות שלהם נעצרו, ולא אלה הקרובים לממשלה השמרנית המכהנת של מאוריסיו מאקרי. פרננדס מכחישה כי פעלה שלא כשורה ומאשימה את יריבה הגדול מאקרי בניצול מערכת המשפט כדי לרדוף אותה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages, AFP
כריסטינה קירשנר פרננדס ואחת המחברות
צילום: gettyimages, AFP
מומלצים