שתף קטע נבחר

התיירים נעלמו: מה קורה למדינה שמרגיזה את סין

כשבייג'ינג רוצה להעניש מדינות על אי-ציות לה – היא עוצרת את זרם התיירים הסינים אליהן ופוגעת אנושות בכלכלה. כשפלאו הקטנטנה סירבה לנתק את קשריה עם טייוואן ולהישבע אמונים לסין, המלונות שלה נותרו ריקים, וסירות התיירים – שוממות. הלחץ משתלם: מתחילת השנה החליפו שלוש מדינות נאמנות מטייוואן לסין, והן יקבלו על זה הרבה כסף

חדרי מלון ריקים, סירות תיירים שוממות וסוכנויות טיולים שקרסו הם עדות לשבר המעמיק במדינת פלאו הקטנטנה שבאוקיינוס השקט. פלאו נמצאת בימים אלה במרכזה של מלחמה דיפלומטית בין סין לטייוואן, והיא משלמת מחיר כבד.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

פלאו (צילום: shutterstock)
איים בפלאו. הארץ השלווה הפכה לשדה קרב דיפלומטי(צילום: shutterstock)
מפה ()

בשנה שעברה הטילה למעשה הממשלה בבייג'ינג איסור על טיולים מאורגנים של קבוצות מסין אל מדינת האיים הטרופית והשלווה, וקבעה כי מדובר ביעד שהנסיעה אליו אינה חוקית משום שלפלאו אין יחסים דיפלומטיים רשמיים עם סין. בעוד סין מרחיבה את השפעתה ברחבי האוקיינוס השקט, פלאו נותרה אחת מ-17 בעלות הברית היחידות של טייוואן ברחבי העולם, וגורמי ממשל ואנשי עסקים שם מעידים כי סין לוחצת עליה להחליף נאמנות – ולציית לבייג'ינג.


"יש דיבור הולך וגדל על כך שסין משתמשת בתיירות כנשק", מסביר ג'פרי ברבה, הבעלים של מלון ואתר נופש בפלאו. "יש מי שמעריכים שקודם לכן סין אפשרה לדולרים לזרום לכאן, ועכשיו היא מושכת אותם בחזרה כדי לנסות לגרום לפלאו לכונן יחסים דיפלומטיים איתה על חשבון יחסיה עם טייוואן". פלאו מקבלת מטייוואן 10 מיליון דולר מדי שנה, ומסתייעת בה גם בתחומי החינוך והבריאות.

פלאו עונש אין תיירים מ סין (צילום: רויטרס)
חופי העיר קורור בפלאו. גם המשקיעים נעלמים(צילום: רויטרס)
 

פלאו עונש אין תיירים מ סין (צילום: רויטרס)
מסעדה סינית ריקה בעיר קורור שבפלאו(צילום: רויטרס)

פלאו עונש אין תיירים מ סין (צילום: רויטרס)
ב-2017 חצי מהתיירים היו סינים. אוטובוסים מחכים למטיילים - שלא באים(צילום: רויטרס)

במרכז המסחרי של העיר קורור שבפלאו ניכרת היעלמותם של הסינים. לפני האיסור שהטילה בייג'ינג, כמעט חצי מהתיירים שהגיעו לפלאו היו סינים. מבין 122 אלף התיירים שהגיעו למדינה בשנת 2017 היו 55 אלף מסין ו-9,000 מטייוואן. נוסף על כך, משקיעים סינים השקיעו בפלאו כספים רבים, בין השאר בבניית מלונות ובפתיחת בתי עסק.

 

הירידה בתיירות לפלאו מאז הטלת האיסור הייתה חדה כל כך עד שביולי האחרון הודיעה חברת התעופה Palau Pacific Airways כי היא מפסיקה את הטיסות אל סין וממנה, אף שסין שוכנת במרחק ארבע שעות בלבד מפלאו, ולכאורה אמורים להיות די נוסעים בין השתיים. החברה טענה כי ממשלת סין מנסה להאט או להפסיק כליל את התיירות לפלאו, ומאז הטלת האיסור צנח מספר הנוסעים בקו פלאו-סין של החברה ב-50%. כדי להתמודד עם החרם הסיני מנסה כעת פלאו להתמקד בהגדלה של סכומי הכסף שמשאירים המבקרים בה במקום בהשקעה במספר התיירים.

 

העונש לסיאול: יש טילים? אין תיירים

סין כבר השתמשה בעבר בתיירות ככלי להפעלת לחץ דיפלומטי. בשנה שעברה היא הפסיקה את הטיולים המאורגנים של סינים לדרום קוריאה אחרי שסיאול הציבה מערכת אמריקנית להגנה מפני טילים בניגוד לדרישותיה של בייג'ינג שתימנע מכך.

 

כשמשרד החוץ הסיני נשאל אם ההכרזה על פלאו כיעד בלתי חוקי היא ניסיון להרחיק את פלאו מטייוואן, השיב המשרד כי היחסים בין סין למדינות אחרות חייבים להתנהל בהתאם לרעיון של "סין אחת": "עקרון סין האחת הוא תנאי מקדים לכך שסין תשמר ותפתח מערכות יחסים ידידותיות של שיתוף פעולה עם כל מדינות העולם", נמסר ממשרד החוץ בבייג'ינג.

8.2 מיליארד מול 1.6 מיליארד. נשיא סין שי ג'ינפינג ניצח את טראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
8.2 מיליארד מול 1.6 מיליארד. נשיא סין שי ג'ינפינג ניצח את טראמפ(צילום: AFP)


עקרון סין האחת שבו דוגלת ממשלת סין הוא הרעיון שטייוואן היא חלק בלתי נפרד מסין. הממשלה בבייג'ינג רואה בטייוואן מחוז סורר השייך למעשה לסין האחת והגדולה, ואינה מוכנה לראות ביחסים איתה יחסים שבין מדינה למדינה. שמה הרשמי של טייוואן הוא "הרפובליקה של סין", והיא התבססה אחרי שממשלת סין ברחה לטייוואן ב-1949 בעקבות ההפסד לקומוניסטים במלחמת האזרחים. העוינות של סין לטייוואן גברה מאז הבחירה בצאי אינג-וון לנשיאת טייוואן ב-2016. סין חוששת שהנשיאה רוצה להצעיד את האי לעצמאות רשמית, וזהו קו אדום מבחינת בייג'ינג. הנשיאה מצדה אומרת כי היא רוצה לשמר את הסטטוס קוו אך תגן על הדמוקרטיה של טייוואן.

 

בשנתיים האחרונות הצליחה סין לגרום לחמש מדינות לזנוח את הכרתן בטייוואן ובמקום זאת להכיר בממשלת סין בלבד. לדברי משרד החוץ הטייוואני, סין הצליחה לעשות זאת על-ידי כך שהציעה לאותן מדינות חבילות סיוע נדיבות והגברה של ההשקעות הסיניות בתחומן.

פלאו עונש אין תיירים מ סין (צילום: רויטרס)
דלפקים נטושים של סוכני נסיעות בפלאו(צילום: רויטרס)

גורמים לשעבר בממשלת פלאו אומרים כי בייג'ינג מנסה להגביר את השפעתה באזור לקראת פקיעת תוקפם של שורת הסכמים שעליהם חתמו ארה"ב, מיקרונזיה, איי מרשל ופלאו. תוקף ההסכמים יפקע ב-2023 וב-2024. במסגרת ההסכמים מעבירה ארה"ב כ-200 מיליון דולר בשנה לשלוש המדינות, שלכל אחת מהן יש מושב וזכות הצבעה באו"ם, וארה"ב גם אחראית להגנה עליהן. בדצמבר של השנה שעברה אישרה ארה"ב באיחור גדול סיוע בסך 124 מיליון דולר לפלאו עד לשנת 2024, אולם היא לא הודיעה אם בכוונתה להאריך את ההסכמים.

 

התשובה של ארה"ב: דגלים גדולים

במקביל מגדילה סין את המעורבות שלה במדינות האוקיינוס השקט, ובשנים האחרונות היא הפכה לאחד הגורמים הכלכליים הבולטים ביותר שם. היא משקיעה באזור מיליארדי דולרים במסחר, בסיוע ובתיירות. בשנת 2017 עמד היקף הסחר בין סין לבין מדינות הפורום של איי האוקיינוס השקט על 8.2 מיליארד דולר, ואילו היקף הסחר של ארה"ב עם אותן מדינות היה 1.6 מיליארד דולר בלבד. לפי גורמים בפלאו, ארה"ב עשתה בזמן הזה מאמצים שטחיים בלבד לחזק את מעמדה בפלאו – למשל בעזרת הצבת דגלים אמריקניים גדולים יותר על רכבי השרד שלה.

 

על כל פנים, הפעילות של סין באזור הואטה מאוד לאחרונה. ברבה, אותו בעל אתר נופש, מספר שמשקיעים סינים קיבלו חוזי חכירה ל-99 שנה שבמסגרתם היו אמורים להקים כ-60 פרויקטים של מלונות לפני שנת 2017, אבל הבנייה שם הושעתה ברובה.

נשיאת טייוואן צאי אינג וון עימות עם סין (צילום: רויטרס)
נשיאת טייוואן צאי אינג-וון. "לא ניכנע ללחץ"(צילום: רויטרס)

בינתיים – המאבק של סין בטייוואן לא עוצר. היום האשימה טייוואן את בייג'ינג כי ממשלתה "מאבדת שליטה" אחרי שסין הצליחה לשכנע גם את אל-סלבדור לזנוח את הברית שלה עם טייוואן ולעבור לצד הסיני. אל-סלבדור היא המדינה השלישית שסין משכנעת להחליף נאמנות מאז תחילת השנה, והיא החמישית לעשות זאת מאז 2016: קדמו לה בורקינה פאסו, סאו טומה ופרינסיפה, הרפובליקה הדומיניקנית ופנמה. בחודש הבא תיערך ועידת פסגה של מנהיגי סין ומנהיגים מאפריקה בבייג'ינג, ולקראת הפסגה הזו מגבירה סין את הלחץ שלה על בעלת הברית האחרונה של טייוואן באפריקה, אסווטיני (לשעבר סווזילנד) לעבור לצד שלה. מבין 17 המדינות שעדיין מקיימות יחסים דיפלומטיים רשמיים עם טייוואן, רבות הן מדינות קטנות ולא מפותחות במרכז אמריקה ובאוקיינוס השקט, למשל בליז ונאורו.

 

סין דרשה, אל על הסירה שם מדינה: "ואם היו כותבים את ת"א בפלסטין?"

 

נשיאת טייוואן צאי אינג-וון אמרה היום כי ארצה לא תיכנע ללחץ: "נפנה למדינות עם אותם מוצרים כדי להילחם יחד נגד התנהלותה של סין, שהולכת ונהיית יותר ויותר חסרת שליטה". שר החוץ של טייוואן ג'וזף וו אמר רק מעט קודם לכן כי טייוואן אינה רוצה להיכנס לתחרות כלכלית עם סין הענקית. הוא הסביר שאל-סלבדור ביקשה מארצו שוב ושוב סיוע כספי גדול כדי לפתח בשטחה נמל, אבל טייוואן לא הייתה יכולה לעזור לה.

 

נשיא אל-סלבדור, סלבדור סנצ'ס סרן, הודיע הבוקר בנאום בטלוויזיה של ארצו כי הממשלה ניתקה את יחסיה עם טייוואן ובמקום זאת כוננה יחסים רשמיים עם סין, והצהיר כי לאל-סלבדור תצמח תועלת גדולה מהמהלך וכי הוא יספק לה הזדמנויות יוצאות דופן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איים בפלאו. הארץ השקטה הפכה לשדה קרב דיפלומטי
צילום: shutterstock
מומלצים