שתף קטע נבחר

מדריך: כך תבדילו בין יתוש עוקץ ליתוש לא מזיק

נפתח בחידה: איזה בעל חיים הכי מסוכן לבני אדם? כרישים? נחשים? אולי בכלל אריות? לד"ר משה גרשון יש תשובה מפתיעה. "היתוש הוא בעל החיים שקוטל הכי הרבה בני אדם", מכריז המומחה ממוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל-אביב. "קרוב למיליון אנשים בעולם מתים בשנה ממחלות שמועברות על ידי יתושים". כתבתה של חברתנו גיל קורוטקי ז"ל שהלכה לעולמה בגיל 31

(כתבת: גיל קורוטקי, צילום: ירון שרון, עריכה: דינה מחפוץ, גל שאול, אנימציה: בן שפייר, גל שאול)
 

רגע לפני שאתם מרססים את כל הבית בפאניקה, אתם מוזמנים לצלול לתוך מדריך קצר שמבהיר שלא כל חרק שמעופף מעליכם הוא יתוש מהסוג השנוא כל כך. חלקם פשוט חרקים חביבים ולא מזיקים. כמה מהם אפילו מועילים. או כפי שמסביר ד"ר גרשון: "לא כל מה שמעופף אצלך בבית ונראה כמו יתוש הוא יתוש ועוקץ כמו יתוש. עם רובם אנחנו יכולים לחיות בשלום. אפשר ללמוד מהם, להסתכל עליהם ולראות את הפלאים האלה שיש בטבע".
 

טיפולה

הטיפולה הוא יתוש גדול למדי שמגיע לגודל של עד 2.5 ס"מ - כמעט פי שלושה מיתוש רגיל. "כשהוא נכנס לבתים אנשים אומרים 'זה יתוש סופר-על, מגה יתוש'", אומר ד"ר גרשון. "אבל הוא לא עוקץ, הוא לא עושה שום דבר. אצל היתוש העוקץ רואים ממש חדק ארוך שהוא איבר עקיצה ומציצה. אצל הטיפולה הוא הרבה יותר פחוס, כדי להגיע לאזור הפרחים עם הצוף".

 

טיפולה (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"בגלל שהוא לא עוקץ, אפשר באמת ליהנות מהטיפולה. יש בו משהו בגמלוניות הזו שהוא חמוד", ממשיך ד"ר גרשון. אבל גם אם אתם נהנים ממנו, תיזהרו לא ליהנות יותר מדי. "לטיפולה יש רגליים ענקיות וארוכות. לא כדאי כל כך לנסות לגעת בהן, כי הן נושרות בקלות ולא נעים".

 

טיפולה (צילום: עוז ריטנר)
(צילום: עוז ריטנר)
 

 

הטיגריס האסייתי

יתוש הטיגריס האסייתי (האדס המפוספס) הוא טיפוס הרבה פחות סימפתי מהטיפולה, לפחות כשהוא נמצא מעבר לים. "הוא הגיע לכאן בשנים האחרונות, הוא מין פולש", מספר ד"ר גרשון. "הוא מעביר מחלות כמו הדנגה והזיקה, אבל למזלנו בארץ אין את המחלות האלה". איך אפשר לזהות אותו? "הוא נראה שונה מיתוש הבית הרגיל. הוא קצת יותר קטן, הוא שחור עם פסים לבנים. גם שעות הפעילות שלו שונות. הוא פעיל בשעות היום, בניגוד ליתוש הבית שאנחנו רגילים לפגוש אותו יותר בשעות הערב".

 

יתוש טיגריס אסיאתי (צילום: עוז ריטנר)
(צילום: עוז ריטנר)

 

עינפז ירוק

העינפז הירוק הוא חרק מאורך עם כנפיים שקופות ועגלגלות, שניתן להבחין עליהן בעורקים רבים. קל מאוד לזהות אותו: צבעו ירוק בהיר, ויש לו עין בצבע מוזהב מעט. זאת גם הסיבה שהוא קיבל את שמו, שמורכב מהמילים עין ופז.

לא רק שהעינפז אינו מזיק לבני אדם, הוא אפילו מועיל להם. "הזחל שלו ניזון מכנימות עלה או מחרקים אחרים על צמחים", מסביר ד"ר גרשון. "הוא תורם לנו מאוד מבחינה חקלאית, ומשתמשים בו להדברה ביולוגית".

 

עינפז ירוק (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ברחשים ויתוצים

עוד אורחים שקופצים לבקר בבית, אך לעיתים רחוקות יחסית, הם הברחשים והיתוצים. "הם יתושים קטנטנים שדומים מאוד ליתושים שאנחנו מכירים, רק בגודל של מספר מילימטר", אומר ד"ר גרשון. "זאת גם הסיבה שהמילה ברחש משמשת בשפה היומיומית כשאתה רוצה לומר על משהו שהוא קטן ומציק". להבדיל מיתוש הבית, יתוצים אינם עוקצים. "היתוצים ניזונים מצמחים, וחלקם טורפים חרקים אחרים".

 

ברחש (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

 

יתושעש

אם אתם נתקלים בחרק באמבטיה, ליד פתח ביוב או ליד פתח ניקוז של מים, יש סיכוי לא רע שמדובר ביתושעש. "היתושעש נמשך למקורות לחים, והוא לא מסוכן", מרגיע ד"ר גרשון. "הם נראים קצת שונים מיתוש הבית - הרגליים יותר קצרות והכנפיים יותר רחבות". ויש עוד סימן זיהוי שיקל עליכם: שעירות. "הכנפיים של היתושעש גם שעירות קצת, כמו כנפיים של עשים שיש להם קשקשים", אומר ד"ר גרשון.  

 

יתושעש (צילום: עוז ריטנר)
(צילום: עוז ריטנר)

 
כתבה זו צולמה על-ידי חברתנו הכתבת גיל קורוטקי ז"ל לפני שנפטרה במפתיע בחודש שעבר, והיא בת 31. יהי זכרה ברוך

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז ריטנר
יתוש טיגריס אסייתי
צילום: עוז ריטנר
מומלצים