שתף קטע נבחר

הורדת אחוז החסימה: יוזמת נתניהו הפיחה תקוות אצל החרדים הליטאים

ח"כ אורי מקלב, שנמנה עם הזרם הליטאי ביהדות התורה, התייחס בריאיון לאולפן ynet למהלך של ראש הממשלה לבחון את הורדת אחוז החסימה בחצי אחוז: "תומכים במהלך". בפלג החסידי בהובלת סגן השר ליצמן מתנגדים

  

יוזמת ראש הממשלה להורדת אחוז החסימה מעוררת מחדש את המחלוקת הפנימית במפלגות החרדיות: אחרי שיו"ר יהדות התורה, סגן השר יעקב ליצמן, ויו"ר ש"ס, השר אריה דרעי, הבהירו כי הם מתנגדים למהלך של ראש הממשלה בנימין נתניהו לבחון את הורדת אחוז החסימה בבחירות לכנסת בחצי אחוז, הצהירו היום (ב') נציגי הליטאים בראשות ח"כ משה גפני כי יתמכו בו.

 

ח"כ אורי מקלב, שנמנה עם נציגי הזרם הליטאי ביהדות התורה, אמר לאולפן ynet כי "כפי שהתנגדנו להעלאת אחוז החסימה, אני מצפה מכל אלה שהתנגדו - שהפעם יתמכו בזה להוריד את אחוז החסימה כי יותר ויותר מתברר שזה לא מקצועי. ראש הממשלה טוען כי הוא מעוניין בהורדת אחוז החסימה כדי למנוע מצב שבו קולות של הימין ילכו לאיבוד. אני לא בטוח שרק זאת הסיבה. אנחנו תומכים בהורדת אחוז החסימה".

 

ח"כ מקלב אמר עוד כי "מתברר, כפי שטענו גם בעבר כשהעלו את אחוז אחסימה, שהסיבות הן לא מקצועיות ולא קשורות למשילות או ליציבות כפי שאהבו לעטוף את ההעלאה של אחוז החסימה. מדבר שמדובר בשיקולים של כדאיות אלקטורלית ונוחה ואולי גם ככלי ניגוח כפי שהיה בעבר כשמפלגה מסוימת (הכוונה לישראל ביתנו. ק"נ) רוצה נניח לפגוע במפלגות ערביות וחשבו שאם יעלו את אחוז החסימה זה ימנע מהם להתלכד".

 

לדברי ח"כ מקלב, "למפלגת דגל התורה, שנמצאת היום בתוך יהדות התורה, אין כוונה באמת להתפרק. אנחנו 25 שנה הולכים ביחד, אין לנו מחשבות אחרות. אבל זה שיש את האפשרות ללכת לבד – זה נותן עמדה חזקה יותר, זה כוח מסוים ויש כאלה שחושבים שאם אי אפשר להיפרד זה נותן יותר שלום, ויש כאלה שאומרים שדווקא המחשבה שאם לא הוכלים ביחד אפשר להיפרד, זה נותן לכל אחד איזה שוויוניות בדעה שלו".

יעקב ליצמן בישיבת חירום של משרד הבריאות על עכברת (צילום: אלכס קולומויסקי)
סגן השר ליצמן. הזרם בהנהגתו מתנגד למהלך(צילום: אלכס קולומויסקי)

בעבר פעלו החרדים האשכנזים בשתי סיעות נפרדות - "אגודת ישראל" החסידית (שאותה מוביל כיום סגן השר ליצמן) ו"דגל התורה" הליטאית (בהובלת ח"כ גפני). החל מהבחירות לכנסת ה-13 בשנת 1992 הן התאחדו לרשימה משותפת אחת, על רקע העלאת אחוז החסימה, אך ממשיכות להנהיג אותה שתי "מועצות גדולי תורה" נפרדות, כאשר כל סיעה כפופה לרבניה. לצדה פועלת ש"ס המייצגת את החרדים הספרדים.

 

מי שמוביל את יהדות התורה באופן מסורתי הם החסידים, בטענה כי רוב החרדים האשכנזים משתייכים לזרם זה. בהתאם לכך ליצמן הוא היו"ר ובעל התפקיד הבכיר ביותר בממשלה מטעמה. בשנים האחרונות טוענים הליטאים כי יחסי הכוחות השתנו והן דורשים את הבכורה. לפיכך מתקיימת כיום חלוקה שוויונית יותר של התפקידים ורוטציה בין הנציגים הזוטרים בה בתקופת הכהונה בכנסת.

 

באחרונה התגלעו גם חילוקי דעות אידיאולוגיים בין הצדדים, בעיקר בכל הנוגע לעוצמת המאבקים בקואליציה בנושאי דת ומדינה. בקדנציה הנוכחית הם באו לידי ביטוי בעיקר בחוק הגיוס ובמחאות נגד חילולי השבת - שם החסידים מציגים עמדה תקיפה שחוללה כמה משברים וערערה את יציבות הקואליציה ואילו הליטאים מאמצים קו מתון יותר.

 

תמיכת דגל התורה ביוזמת נתניהו נועדה, אפוא, לאפשר לה פיצול מאגודת ישראל במקרה הצורך, או לכל הפחות להשתמש בכך כאיום כלפי הסיעה החסידית, שבאמצעותו יחזקו את מעמדם בתוך המפלגה המשותפת - ומכאן גם התנגדותו של ליצמן. חששו של דרעי הוא כמובן מפני מפלגת "יחד" של יריבו אלי ישי, שבבחירות 2015 הייתה על סף אחוז החסימה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים