שתף קטע נבחר

פריצת דרך: ה-FDA אישר תרסיס כוויות הגורם לגדילת העור מחדש

מינהל המזון והתרופות האמריקני אישר את שיווקו של תרסיס המופק מתאי עור של החולה. התרסיס המפוזר על אזור הכוויה גורם לגדילה מחדש של תאי העור בתוך שבוע

התקדמות משמעותית בטיפול בכוויות: מינהל המזון והתרופות האמריקני אישר את שיווקו של תרסיס חדש המכיל תאי עור, ושגורם לגדילה מחדש של תאים על אזור הכוויה. אישור השיווק – בינתיים בארה"ב בלבד.

 

הטיפול המקובל כיום לכוויות קשות כולל השתלות עור, אולם אלה מצריכות חיתוך העור כדי ליצור ממנו טלאים שישמשו שתלי העור. תהליך זה דורש הסרה של עור בריא. מדובר בניתוח עם שיקום ממושך וכאבים עזים,לא רק על הכוויה אלא גם בשטחי עור נוספים מהם נלקחו השתלים, הזקוקים לריפוי.

 

שלבי ההחלמה באזור הכוויה בשימוש בתרסיס החדש (צילום: University Medical Center in New Orleans)
שלבי ההחלמה באזור הכוויה בשימוש בתרסיס החדש(צילום: University Medical Center in New Orleans)

 

התרסיס החדש עושה שימוש בטכנולוגיה ייחודית המשלבת אנזימים השוברים שכבות של דגימת עור של החולה. לאחר ערבובם בנוזל, נוצרת תמיסת תאים הנשאבת לתוך מזרק ייחודי.

 

בשלב הבא הרופאים מבצעים תהליך של הטרייה בה מוסרות שכבות של תאים מתים. אולם בניגוד להשתלת עור, כעת נדרשת מינימום של הטרייה, עם פחות הסרה של שכבות עור שעברו כוויה. התוצאה היא הפחתה משמעותית בכאב לחולה.

 

לאחר מכן מפוזרים התאים מהתמיסה שבמזרק מעל אזור הכוויה. בתוך שבוע תאי העור שבתמיסה מתחילים להיקלט וליצור רקמת עור חדשה במקום זו שניזוקה. תוצאות משמעותיות נראות כבר לאחר כחודש, כשרמת הכאב שחוו המטופלים היתה מינימלית. בחלק מהאזורים כמעט ולא נראתה רקמת צלקת.

 

החברה המפתחת טרם תמחרה את הטיפול החדש, אולם על פי ההערכות, הוא יעלה 5,000 עד 10 אלפים דולרים לכל ערכת טיפול המספיקה לכיסוי של כ-10 אחוזי כוויות. לטיפול בחולה הסובל מ-50% כוויות, יידרשו חמש ערכות טיפול.

 

כוויה (צילום: University Medical Center in New Orleans)
פיזור התאים מהתמיסה שבמזרק מעל אזור הכוויה(צילום: University Medical Center in New Orleans)

 

מדריך חירום לטיפול בכוויות

דרגת הכוויה נקבעת על פי הפגיעה בשכבות העור השונות ואחוזי הגוף . כוויה דרגה א'‏ פוגמת בשכבה החיצונית של העור (האפידרמיס) וגורמת לאדמומיות של העור ולכאב עז.

 

כוויה מדרגה ב' פוגמת באפידרמיס ובחלק מהשכבה הפנימית יותר של העור (דרמיס). היא גורמת לצבע עור ורוד ולכאב עז ביותר. כוויה מדרגה ג' פוגמת בכל שכבות העור, ומגיעה עד עומק העצם. בכוויה זו העור הופך שחור ואין תחושת כאב בשל הפגיעה בקצות העצב.

 

במקרה של פגיעה:

מעבר לכאב העז, שלוש הסכנות העיקריות שעלולות להיגרם כתוצאה מכוויות הן איבוד חום, איבוד נוזלים וזיהום. לפיכך נדרש פינוי מהיר לבית החולים.

 

עד לפינוי יש לכבות את האש, להזעיק צוות מד"א, ולהרטיב את אזור הכווייה בכוויות מסוג א' או ב' באמצעות מים זורמים או סטריליים. אם הנפגע מחוסר הכרה, יש להתחיל בפעולות החייאה בהתאם לצורך.

 

זיכרו: אין להשתמש במשחות כלשהן, לרבות לבן, ביצים, משחות שיניים או מרכיבים אחרים שעלולים לזהם את אזור הכוויה.

 

וכך תוכלו להגיש עזרה ראשונה במקרה של פציעות בעור:

 

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: University Medical Center in New Orleans
התרסיס שמגדל את העור מחדש
צילום: University Medical Center in New Orleans
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים