שתף קטע נבחר

ישראל תתגבר על ה-S-300, אבל חובה לפתור את המשבר עם רוסיה | פרשנות

בעקבות הפלת מטוס הביון תקבל סוריה מהקרמלין חבילה ביטחונית נאה שתקשה על הפעילות של צה"ל, אבל לא תוכל למנוע אותה. מנגד, עימות דיפלומטי מול מעצמה עולמית הוא לא רצוי בלשון המעטה, ולכן על נתניהו לנקוט כמה מהלכים מדיניים. אולי גם טראמפ יתעורר סוף סוף וינסה להתערב

ולדימיר פוטין, בנימין נתניהו ודונלד טראמפ (צילום: רויטרס, MCT, AFP)
נתניהו מתעמת עם פוטין ומחכה לטראמפ(צילום: רויטרס, MCT, AFP)
 

ולדימיר פוטין אמר בערב יום כיפור שרוסיה תגיב "באופן שיהיה ניכר לעין" על הפלת מטוס הביון שלה. היום (ב') מימש שר ההגנה שלו סרגיי שויגו את האיום כשהודיע על שלושה צעדים שנועדו לחזק את ההגנה של צבא אסד ולהגביל את חופש הפעולה האווירי והטילי של ישראל ברחבי סוריה וכנראה גם בלבנון. אלה שלושת הצעדים בסדר יורד בהתאם לחומרתם:

 

1. אספקת סוללות טילי נ"מ S-300 מתוצרת רוסית למערך ההגנה האווירית הסורי.

 

2. אספקת מערכות שליטה ובקרה ממוחשבות ומודרניות למרכזי הפיקוד והשליטה של מערך ההגנה האווירית הסורי. הדבר יאפשר להבחין טוב יותר בין מטוסי אויב ומטוסים ידידותיים - למשל מטוסים רוסיים - ו"לנעול" על מטרות עוינות באופן אוטומטי וללא צורך בהחלטה של מפקד הסוללה שמזמינה טעויות. המערכת הזאת תאפשר כנראה גם למפקדי מערך ההגנה האווירית הרוסים השוהים בסוריה לשלוט על מערכות הטילים שיש כבר עתה לצבא אסד, וגם על ה-S-300.

 

3. הפעלת לוחמה אלקטרונית וכנראה גם סייבר במרחב האווירי של הים התיכון, מול חופי סוריה ולבנון, באופן שישבש את מערכות הניווט מדגם GPS ואת הרדאר שמותקן במטוסי קרב שרוסיה לא רוצה שיתקרבו לחופי סוריה, או שיתקפו מטרות בשטחה. שר ההגנה שויגו לא אמר שהדבר נועד למנוע מישראל להגיע לאזורי הירי לעבר סוריה ולשבש את הטילים או הפצצות שהיא משגרת, אבל ברור לגמרי שמטוסי חיל האוויר הישראלי והחימושים המדויקים שלו הם היעד.

 

מכל מקום, גם אם המטרה של הרוסים היא למנוע ולשבש את פעולת כלי הטיס והטילים של ישראל במרחב האווירי של סוריה ובים התיכון, ברור לגמרי שאמצעים אלה עלולים גם לשבש את פעולתם של מטוסי קרב אמריקניים, צרפתיים ובריטיים הפועלים במרחב הזה נגד דאעש, וגם - וזה כבר ממש מסוכן – של מטוסים אזרחיים בנתיבי תעופה העוברים בין קפריסין לחופי סוריה ולבנון. התעופה האזרחית לישראל וממנה, בעיקר לאירופה ולטורקיה, עלולה להיות מופרעת מאמצעים אלה.

 

הרוסים יודעים לנצל צרות של אחרים

על פניו נראה שצעדים אלה הם החמורים ביותר שנקטה רוסיה נגד ישראל מאז מלחמת יום הכיפורים ב-1973. אפשר להניח שחומרתם נובעת בעיקר מהזעם של מפקדי הכוחות האוויריים וההגנה האווירית הרוסיים המוצבים בסוריה. תקיפת חיל האוויר הישראלי בלטקיה והפלת מטוס ביון רוסי בטיל רוסי על ידי אנשי מערך הנ"מ הסורי שהם אימנו והם משגיחים על פעולתו - מציג אותם בעיני הציבור הרוסי והקרמלין כשלומיאלים גמורים שלא מבינים מה קורה סביבם. מכאן ההשתלחות חסרת הרסן של דובר משרד ההגנה הרוסי והסיפור המצוץ מן האצבע על הישראלים שהשתמשו במטוס הביון הרוסי כפיתיון וכך גרמו להפלתו.

 

סיבה נוספת לצעדים החמורים שנקטו הרוסים היא הרצון לגרום לחיל האוויר להפסיק לתקוף בסוריה, או לפחות לצמצם מאוד את מספר התקיפות, שלפי צה"ל עמד בשנה החולפת על יותר מ-200. הנתון הזה גרם לאסד ולאיראנים להתלונן שהרוסים לא מספקים להם הגנה, וטענות אלה גורמות לרוסים לחשוש שבסופו של דבר עלול אסד - בהשפעת האיראנים - להודות לרוסים על עזרתם ולבקש מהם בנימוס לעזוב את סוריה, דבר שיפגע באינטרסים הכלכליים והגיאו-פוליטיים של פוטין.

 

 

אספקת סוללות ה-S-300 ואמצעים אחרים להגנה האווירית הסורית מאפשרת לרוסים להראות לאסד שהוא לא יכול בלעדיהם וגם שהם מחויבים לו (ולא רק אסד: גם האיראנים חייבים לרוסים שמתייצבים לצדם, לא רק בדיבורים אלא כעת גם במעשים). כך שהסיבה השנייה היא מדינית: הרוסים רוצים שאסד יהיה תלוי בהם בכל היבט, והפלת המטוס מאפשרת להם לגזור קופון מדיני ולהפוך את נשיא סוריה ואת האיראנים במידה מסוימת ל"ואסלים" שלהם.

 

סיבה נוספת לשורת הצעדים החריגים היא שהרוסים מקווים גם לגזור קופן כלכלי. הם לא יתנו לסורים את ה-S-300 בחינם. זו מערכת יקרה וקרוב לוודאי שהאיראנים יצטרכו לשלם עבורה מאות מיליוני דולרים. כרגיל, הרוסים יודעים להפיק רווח מכל צרה שמתרחשת סביבם.

 

מה שמדאיג הוא שאמריקנים לא ממש מתערבים בינתיים. אמנם היועץ לביטחון לאומי של טראמפ, ג'ון בולטון, אמר שמדובר ב"הסלמה משמעותית" והביע תקווה שרוסיה תשקול שנית את הצעד, אולם עד כה הניחו בוושינגטון לישראל להתמודד לבדה בסיפור הפלת המטוס. יכול להיות שטראמפ יתערב ויקל את הנטל, אבל בינתיים אלה בנימין נתניהו ואביגדור ליברמן מול פוטין, משרד ההגנה הרוסי ולובשי המדים הרוסים, שמאוד לא אוהבים אותנו בימים אלה.

 

בעצם, צה"ל מכיר היטב את ה-S-300

אף על פי כן לא צריך להיתפס לפאניקה או לפסימות-יתר. כדאי לבחון את הפרטים כדי להגיע להערכת מצב מפוכחת בדבר ההשפעה האמיתית שתהיה לצעדים הרוסיים על חופש הפעולה האווירי של צה"ל ועל היכולת של ישראל לסכל את ההתבססות הצבאית האיראנית בסוריה.

 

נכון שה-S-300 יעילה ומתקדמת יותר מכל מערכת טילי יירוט אחרת שנמצאת בידי הסורים כיום. היא יודעת ליירט לא רק מטוסים אלא גם טילים בליסטיים בטווחים של עד 250 קילומטר ובגובה רב מאוד. סוריה ביקשה לקנות טילים כאלו מרוסיה כבר ב-2009. האיראנים היו מוכנים לממן, אבל לחץ של נתניהו וברק אובמה על פוטין עצרו את העסקה ב-2013.

 

קצינים של מערך ההגנה האווירית הסורי כבר התאמנו מאז בהפעלת S-300 ברוסיה, וצבא אסד קיבל רכיבים של המערכת – בהם רכבי שיגור, קרונות פיקוד ובקרה ורכיבים לוגיסטיים אחרים. אולם עד כה נמנע פוטין מלספק את המערכת השלמה, גם כשבאפריל השנה לחצו עליו הגנרלים שלו כצעד תגמול על תקיפה של חיל האוויר נגד נשק איראני בשדה התעופה הסורי T4, שבו שהו באותה שעה אנשי צבא רוסים. היום כבר יהיה הרבה יותר קשה לסכל את כוונת הגנרלים והתעשייה הצבאית הרוסית למכור את ה-S-300 לסורים.

סוללת S-300 רוסית בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
סוללת S-300 רוסית בסוריה(צילום: AP)
 

חשוב להדגיש: ל-S-300 יש כמה דגמים, והמיושנים שבהם נמכרו ליותר מ-20 מדינות, בהן יוון וקפריסין – ידידות של ישראל במקיימות איתה שיתוף פעולה צבאי הדוק. מערכת ה-S-300 שהסורים ביקשו נקראת בנאט"ו SA10 – דגם שנמצא הן ביוון והן בקפריסין, ולכן ניתן להניח שחיל האוויר והתעשיות הצבאיות בישראל כבר הספיקו ללמוד אותו.

 

דגם מתקדם של S-300 נמצא בידי איראן. במשך זמן רב נענה פוטין ללחץ ישראל וארה"ב לא לספק אותו לטהרן, מתוך הבנה שהוא ישמש להגנת מתקני הייצור והפיתוח של הנשק הגרעיני באיראן אם המערב יחליט לפעול נגדו צבאית. אולם לפני כשנתיים, בעקבות ההסכם בין טהרן למעצמות על השהיית הפעילות הגרעינית, העבירה רוסיה לאיראן את הסוללות. עובדה זו, ניתן לשער, האיצה בישראל ובעיקר בצה"ל ובתעשיות הביטחונית את העבודה על פיתוח מענה בשיטות ובאמצעים שינטרלו את האיום שמציבה מערכת ה-S-300 על חופש הפעולה האווירי של ישראל ושל המערב כולו.

 

אגב, הדגם החדיש ביותר של ה-S-300 (ששמו הרשמי הוא S-400 וטרם סופק למדינות אחרות) כבר נמצא בסוריה - בידי הכוח הרוסי המגן על שדה התעופה חמיימים שמפעילה מוסקבה 25 ק"מ מדרום ללטקיה. הסוללה הוצבה בעקבות הפלת המטוס הרוסי על ידי חיל האוויר הטורקי לפני כמה שנים. המערכת הזאת לא פעלה מאז, אבל ייתכן שאם יתפתח משבר נוסף בעתיד, הם עלולים להתפתות לנסות להפעיל את המערכת החדישה הזאת חיל האוויר. זה לא איום שאי אפשר להתמודד איתו, אבל צריך להביא אותו בחשבון.

 

מחכים לטראמפ

השורה התחתונה היא זו: אם הרוסים אכן יספקו את ה-S-300 לסוריה זו אכן בשורה לא טובה לישראל, אבל לא איום שימנע מחיל האוויר למלא את המשימות שיוטלו עליו. זה רק יחייב יותר מאמץ, יותר תכנון ויותר זהירות בהפעלת הכוח בשמי סוריה ולבנון.

 

אלא שכאמור, מלבד אספקת S-300 הודיע שר ההגנה שויגו שהוא מעביר לסוריה מערכות אוטומטיות לשליטה ובקרה למוצבים וקרונות הפיקוד של מערך ההגנה האווירית של צבא סוריה. הצעד הזה אמנם ישפר את מהירות הפעולה של סוללות הטילים הסוריות, אך לא במידה ניכרת. עיקר חשיבותן של המערכות הוא לשנות את המצב שבו מפעילי הטילים הסורים לא יכולים להבחין בין מטוסים רוסיים ואיראניים לבין מטוסים ישראליים. זו הייתה אחת התקלות העיקריות שגרמו להפלת מטוס הביון הרוסי בליל שלישי שעבר: לסורים לא היה אות זיהוי עמית-טורף (זע"ט) של המטוס הרוסי, והם הפילו אותו מבלי אפילו לנסות אמצעים אחרים שהיו מאפשרים להם לזהות אותו כמטוס ידידותי או אזרחי. הרוסים לא נתנו לסורים את הזע"ט ושילמו על כך ביוקר, וזו אחת הסיבות לזה שהם מוציאים את הזעם ישראל.  

 

 

באמצעי השלישי שמספקת מוסקבה לאסד אין להקל ראש: הפעלת לוחמה אלקטרונית וסייבר התקפי לשיבוש מטוסי קרב, טילים, מל"טים, רקטות וחימושים אחרים של ישראל - עלולה להגביל במקצת את חופש הפעולה של המערכות האוויריות והטיליות שמפעיל צה"ל. אבל יכולת ההייטק והסייבר של ישראל ושל צה"ל יוכלו כנראה להתמודד גם עם האיום הזה אחרי זמן לא רב של בחינה והתאמה.

 

ועדיין, רוסיה היא מעצמה ויש לה יכולות צבאיות קינטיות ויכולות סייבר של מעצמה שלא כדאי וגם אין צורך להתמודד איתן. ישראל צריכה להימנע ככל האפשר מלהפוך אותה לאויב ולמנוע מצב שבו האנטי-ישראלים בממסד הביטחוני הרוסי יכפו על פוטין עימות גלוי עם ישראל בשטח סוריה. רוסיה לא תצא טוב מעימות כזה, אבל ישראל תספוק נזקים חמורים, ומי שיחגגו הם האיראנים, חיזבאללה והמשטר הסורי.

 

לכן, במקביל למאמצים להתמודד עם המצב הצבאי החדש המתהווה והולך מולנו בסוריה צריכה ישראל להפעיל מאמץ מדיני כדי להביא לדעיכת המשבר ולחידוש התיאום ושיתוף הפעולה עם הקרמלין. המאמץ המדיני חייב כעת להוביל ובאמצעותו אפשר אולי גם לדלל את הצעדים שרוסיה נוקטת. יש כמה מהלכים מדיניים שמתחייבים, ובהם על ראש הממשלה ושר החוץ נתניהו לעשות כל שביכולתו כדי לגייס למאמץ את הנשיא טראמפ ואת הפנטגון.

 

השיתוק שאחז בממשל האמריקני בוושינגטון ביחס למצב בסוריה נמשך עוד מימי הנשיא אובמה והוא מזיק לישראל כיוון שהוא משאיר אותנו לבדנו מול איראן (מעצמה אזורית) ומול רוסיה (מעצמה עולמית). הגיע הזמן שארה"ב תרד מהגדר. יש לה מספיק נכסים צבאיים בסוריה ובאגן הים התיכון ומספיק מנופים להפעיל באמצעותם לחץ על הקרמלין לרסן את הגנרלים הרוסים המשתוללים מזעם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
פוטין ונתניהו בימים יפים יותר
צילום: EPA
מומלצים