שתף קטע נבחר

פריצת דרך: הפיתוח שגרם לשלושה משותקים לשוב וללכת

מכשיר שמגרה את חוט השדרה גרם לשלושה אנשים שהיו משותקים במשך שנים לעמוד וללכת. החלק הכי מדהים: המוח חזר לשלוט בתנועות, וכדי ללכת הם צריכים לחשוב על הליכה. פריצת הדרך המדעית התגלתה בין היתר בזכות מימון מקרן על שם השחקן האמריקאי כריסטופר ריב, שזכור בעיקר הודות לתפקידו כ"סופרמן" שנפגע בגבו ונותר משותק

זה נשמע כמו מדע בדיוני, אבל חוקרים דיווחו אתמול (ב') בפעם הראשונה אי פעם על שלושה בני אדם שהיו משותקים ברגליהם – שהצליחו לעמוד וללכת. פריצת הדרך הרפואית הזו הצליחה הודות להשתלת מכשיר אלקטרוני הגורם לגירוי חשמלי בחוט השדרה, בשילוב עם פיזיותרפיה שביצעו המטופלים.

  

ג'רד צ'ינוק (29) מוויסקונסין, ארצות־הברית, לא היה מסוגל להזיז או להרגיש שום חלק בפלג גופו התחתון מאז 2013. חוט השדרה שלו נפגע כשנפל תוך כדי נסיעה עם חבריו ברכב ייעודי לשלג. עכשיו הוא עומד על רגליו, ואפילו הצליח לצעוד בעזרת הליכון ותמיכה קלה של הפיזיותרפיסט שלו.

  

"הפעם הראשונה שהצלחתי ללכת בכוחות עצמי הייתה מבחינתי ציון דרך חשוב בהתאוששות שלי", סיפר צ'ינוק לעיתון ה"טלגרף" הבריטי, "זה משהו שלעולם לא אשכח. בדקה הראשונה נתמכתי על ידי המאמן שלי, ולאחר מכן המשכתי לצעוד לבד. זה מדהים לראות מה הגוף האנושי יכול להשיג בעזרת מחקר וטכנולוגיה".

 

משותקים (צילום: AP)
"לא אשכח את הרגע שבו התחלתי ללכת בכוחות עצמי"(צילום: AP)

 

"מחקר שנותן תקווה לאנשים עם שיתוק"

המכשיר האלקטרוני החדשני "מחבר מחדש" בין נוירונים ברגליו של המשותק לבין המוח שלו. המדענים שביצעו את המחקר טוענים שהאדם המשותק צריך לחשוב רק על פעולת ההליכה או העמידה - והוא פשוט עושה את זה. בעבר, העולם הרפואי סבר כי רשתות של נוירונים שנמצאים מתחת לאזור פגוע בחוט השדרה לא מסוגלות לתפקד כשמישהו נותר משותק, אולם ההצלחה של המחקר מעמידה עכשיו בספק את התפיסה שהייתה מקובלת במשך שנים ארוכות.

  

פריצת הדרך המדעית הזו התגלתה בין היתר בזכות מימון מקרן על שם השחקן האמריקאי כריסטופר ריב, שזכור בעיקר הודות לתפקידו כ"סופרמן". בשנת 1995 הוא נפל מסוסו בעת תחרות רכיבה, ובעקבות כך נפגע בגבו ונותר משותק בכל הגפיים. לאחר תאונתו החל לפעול למען נפגעי חוט השדרה וייסד את "מרכז המחקר לשיתוק של כריסטופר ריב", אך נפטר ב־2004 כתוצאה מסיבוכי המחלה.

 

איך הטכנולוגיה פורצת הדרך עובדת? לטענת המדענים, העצבים שמתחת לאזור הפציעה רדומים, אך עדיין חיים. זרמים חשמליים שניתנים באופן מדויק ומותאם לכל מטופל יכולים להעיר חלק מאותם עצבים, ובסופו של דבר לאפשר להם לקבל פקודות פשוטות מהמוח ולחזור לפעול.

  

ואיך נוצרת מחדש השליטה של המוח בעצבים האלה, כשהמכשיר מגרה דווקא את עמוד השדרה? המדענים מודים - אין לנו ממש מושג, אבל זה עובד.

  

"ההתאוששות וההחלמה לאנשים משותקים יכולות להתרחש בנסיבות מסוימות", סיפרה פרופ' סוזן הארקמה מאוניברסיטת לואיוויל, "חוט השדרה מתחדש ויכול לחזור לפעול, אמנם לא כמו בתקופה שלפני הפציעה - אבל הוא בהחלט יכול לתפקד".

  

ד"ר לי קנדל, נוירוכירורג מבית־החולים האמריקאי "מאיו קליניק" ומי שטיפל בצ'ינוק, הוסיף: "המחקר הזה נותן תקווה לאנשים המתמודדים עם שיתוק, ועשוי לסייע למיליוני בני אדם ברחבי העולם".

  

צפו בפיתוח כחול לבן שמאפשר למשותקים ללכת באמצעות שלד חיצוני:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הולך לבד למרות השיתוק
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים