שתף קטע נבחר

ברזיל: הנשים מחו #לא_הוא, אך מועמד הימין דוהר לנשיאות

ביום א' ייערך הסיבוב הראשון בבחירות בברזיל – הסוערות ביותר מאז סיום הדיקטטורה. בסקרים מוביל מועמד הימין הקיצוני ז'איר בולסונרו, שאמר כי יעדיף בן מת על הומו, הטיח בחברת קונגרס שהיא לא שווה שיאנסו אותה ורמז שישקול הפיכה. פעילות מחאה מנסות לעצור אותו עם השטאג והפגנות ענק

ארבעה ימים לפני שהברזילאים ילכו לקלפיות כדי להצביע בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות, נראה שמחאת הנשים נגד מועמד הימין – ויש שיאמרו הימין הקיצוני – ז'איר בולסונרו, אינה נושאת פרי. להפך. לפי סקר שפורסם ביום שני השבוע בולסונרו פתח פער של 10% בסיבוב הראשון על פני יריבו הגדול ביותר, פרננדו חדד מ"מפלגת הפועלים" שנמצאת כעת בשלטון, ובסיבוב השני והמכריע ביניהם יש תיקו – 42% לכל אחד.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ברזיל הפגנה נגד ז'איר בולסונרו טורונטו (צילום: רויטרס)
מחאה עולמית. הפגנה נגד מועמד הימין הקיצוני בטורונטו(צילום: רויטרס)

ברזיל הפגנה נגד ז'איר בולסונרו ברזיליה (צילום: AFP)
מפגינים ומפגינות נגד בולסונרו בשבת בברזיליה(צילום: AFP)

ברזיל הפגנה נגד ז'איר בולסונרו סאו פאולו (צילום: gettyimages)
פעילי המחאה בסאו פאולו. "לא יכולה להיות חברה של מישהו שתומך בו"(צילום: gettyimages)

מערכת הבחירות הנוכחית היא הסוערת ביותר שידעה ברזיל מאז סיום הדיקטטורה בה והחזרה לשלטון אזרחי, ב-1985. בלב הסערה ניצב בולסונרו, גנרל לשעבר שניפק בעבר שלל אמירות נגד נשים ולהט"בים והביע תמיכה בשלטון הדיקטטורה הצבאית שהתקיים בברזיל במשך 21 שנה. בולסונרו הצליח לזכות בתמיכתם של רבים מהברזילאים בזכות עמדתו הנוקשה בנוגע לפשיעה, נאומיו הישירים והעובדה שהקריירה הפוליטית שלו הייתה בעיקרה חפה מהאשמות בשחיתות.

 

בולסונרו בן ה-63 דיבר בעבר בשבח המשטר הצבאי ששלט בברזיל וטען כי הביא לה שגשוג כלכלי. מדובר במשטר שהוציא להורג מאות ממתנגדיו ועינה עוד אלפים. בשנת 1991, אחרי שנבחר לקונגרס, אף קרא בולסונרו להחזיר את הממשל הצבאי, וב-1999 קרא למלחמת אזרחים ולהריגתם של כ-30 אלף איש בראשות הנשיא דאז.

 

בולסונרו גם השווה בין הומוסקסואליות לפדופיליה, והצהיר שלא יוכל לאהוב בן הומו וכי במקרה שיהיה לו ילד כזה הוא מעדיף שבנו ייהרג בתאונה. "ילדיי לא יכולים להיות הומואים, הם מחונכים טוב מדי", טען. ב-2014 אמר לחברת קונגרס שהיא אפילו לא שווה שיאנסו אותה: "לא הייתי אונס אותך כי אינך ראויה לכך". למחוקקת שאינה מסכימה עם דעותיו אמר בולסונרו כי היא "מכוערת מכדי להיבחר".

ברזיל הפגנה נגד ז'איר בולסונרו סאו פאולו (צילום: AP)
בולסונרו הודיע: "לא אכיר בתוצאות". הפגנה בסאו פאולו(צילום: AP)

ברזיל הפגנה נגד ז'איר בולסונרו סאו פאולו (צילום: רויטרס)
השוואה להיטלר בהפגנה נגד הגנרל לשעבר(צילום: רויטרס)

ברזיל הפגנה נגד ז'איר בולסונרו לא לפשיזם (צילום: רויטרס)
"לא לפשיזם!". בולסונרו תמך בדיקטטורה(צילום: רויטרס)

על רקע זה הצליחו ביום שבת האחרון פעילות מחאה להוציא עשרות אלפי בני אדם לרחובות הערים הגדולות של ברזיל כדי להשתתף בהפגנות נגד בולסונרו. פעילות המחאה מקדמות את התנועה שלהן נגדו בעזרת ההשטאג #לא_הוא. מפגינים ומפגינות יצאו בשבת אחר הצהריים מנופפים בדגלים לרחובות ריו דה ז'ניירו, סאו פאולו וברזיליה, וכשהחשכה ירדה נראו מפגינים מציתים אש ומכים בתופים במרכז ריו. הפגנות נגד בולסונרו נערכו גם בערים שונות בעולם, בין השאר בארה"ב ובקנדה. "לעולם לא אוכל להיות חברה של מישהו שתומך באדם כמו בולסונרו, אדם גזען, הומופוב ומזיוגן", אמרה טסיה קסלי, אחת המשתתפות בהפגנה הגדולה בסאו פאולו.

 

במקביל להפגנות נגד בולסונרו נרשמו ביום שבת הפגנות של אנשי ימין בעדו. "מעולם לא שמעתי אותו אומר משהו שלא כשורה על נשים", טענה אלסנדרה סמפאיו, בת 39, בעצרת תמיכה בבולס ונרו בריו. "הוא מתנגד למעשי אונס ולסמים ותומך בערכי המשפחה. יש לי שתי בנות ואני רוצה עבורן את הטוב ביותר".

 

ההתנגדות לבולסונרו, נזכיר, כבר גלשה לפסים אלימים במיוחד, כשבחודש שעבר הוא נדקר במהלך עצרת בחירות וכמעט נהרג. בולסונרו אושפז לשבועות ארוכים בבית חולים בסאו פאולו, ולא יכול היה להשתתף בהמשך הקמפיין. רק ביום שבת האחרון שוחרר לביתו והוטס לריו. אפילו בדרך הביתה, בטיסה מסחרית רגילה, הוכח עד כמה דמותו מפלגת את ברזיל. בסרטונים שהועלו לרשת החברתית נראו חלק מהנוסעים במטוס מוחאים כפיים לבולסונרו וקוראים לעברו "אגדה!", ואחרים נשמעו קוראים לו בוז. כשהגיע הביתה כתב בטוויטר: "סוף סוף בבית, עם משפחתי – אין הרגשה טובה יותר! תודה לכם על כל גילויי האהבה שנתקלתי בהם בדרכי חזרה ובכל רחבי ברזיל. חיבוק גדול לכולם!".

ברזיל הפגנה נגד ז'איר בולסונרו ריו דה ז'ניירו (צילום: AP)
תיקו בסיבוב השני. מפגינים בריו דה ז'ניירו(צילום: AP)

ברזיל הפגנה נגד ז'איר בולסונרו סאו פאולו (צילום: רויטרס)
"בן הומו? עדיף שייהרג". גם הקהילה הגאה הצטרפה למאבק בסאו פאולו(צילום: רויטרס)

ברזיל הפגנה נגד ז'איר בולסונרו סאו פאולו (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ביום שישי האחרון עורר בולסונרו מחלוקת נוספת כשאמר כי אם יפסיד בבחירות לא יכיר בתוצאות. "אני לא יכול לדבר בשם מפקדי הכוחות המזוינים", אמר הגנרל לשעבר. בולסונרו כבר טען בעבר כי מפלגת הפועלים מתכוונת לרמות בבחירות, ויש ברזילאים שפירשו את דבריו כאזהרה שלפיה אם לא ינצח ינסה לקדם הפיכה צבאית. על כל פנים, בתחילת השבוע טען סגנו, גנרל בעצמו, כי בולסונרו שינה את דעתו – וכן יקבל את התוצאות גם אם יפסיד.

 

יריבו הגדול ביותר של בולסונרו בבחירות ומי שצפוי לעלות לסיבוב השני מולו, שייערך ב-28 באוקטובר, הוא ראש העיר סאו פאולו לשעבר פרננדו חדד, ממוצא לבנוני. חדד הוא איש מפלגת הפועלים, שעל מייסדה, הנשיא לשעבר לואיז אינסיו לולה דה-סילבה, נאסר להתמודד במערכת הבחירות הנוכחית מאחר שהוא הורשע בשחיתות ויושב בכלא. בשבועות האחרונים חל גידול בתמיכה בחדד, והוא זוכה לקולותיהם של רבים במעמד הפועלים ושל מצביעים שאינם יכולים לסבול את בולסונרו. עם זאת, הסקר מתחילת השבוע מלמד שצפוי לו קרב קשה ביותר מול איש הימין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המפגינים משווים להיטלר. סאו פאולו
צילום: רויטרס
מומלצים