שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

הערכה: התפטרות ליברמן סותמת את הגולל על חוק "עונש מוות למחבלים"

היועץ המשפטי לממשלה ובכירי שב“כ מתנגדים בתוקף גם לנוסח המרוכך של הצעת החוק שיזם שר הביטחון המתפטר. "גם בארה"ב החלו חלק מהמדינות לבטל את עונש המוות", נאמר בחוות דעת מטעם מנדלבליט. ראש מחלקה בשב"כ: "החוק יביא לפיגועי נקמה קשים מאוד"

בשבוע האחרון היו בצמרת המערכת המשפטית מי שקיוו שהכנסת תפוזר ומדינת ישראל תשים פעמיה לבחירות. בלי קשר לדעתם הפוליטית, הם קיוו יותר מכל שההתפתחויות יורידו מסדר היום שלושה חוקים בעייתיים שבלשכת היועץ המשפטי לממשלה מעבירים אותם כבר זמן מה מיד ליד כתפוח אדמה לוהט: החוק לשינוי דרכי מינוי היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה, חוק ה"נאמנות בתרבות" וחוק "עונש מוות למחבלים".

 

ועידת המשפט השביעית של לשכת עורכי הדין בת
אביחי מנדלבליט(צילום: מוטי קמחי)

אלא שהתקוות התנפצו במהרה כששרי הבית היהודי חזרו בהם מהאולטימטום שהציבו לראש הממשלה, וחזרו מיד לחיקה החם של הקואליציה שהצמטקה. כעת נראה שלפחות שניים מהחוקים הבעיתיים יקודמו כפי שנקבע מראש - חוק ה"נאמנות בתרבות" של השרה מירי רגב - שיעלה להצבעה בשבוע הבא - וחוק היועמ“שים, שמקדמת שרת המשפטים איילת שקד.

 

באשר לחוק עונש המוות למחבלים, הוא היחיד שעשוי בכל זאת להידחות ולהתמסמס, אבל לא בגלל הבעיתיות שבו - אלא מהסיבה הפשוטה שהאיש שיזם אותו, יו“ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, - התפטר ואיננו עוד חלק מהממשלה.

 

אביגדור ליברמן מסיבת עיתונאים התפטרות (צילום: gettyimages)
אביגדור ליברמן(צילום: gettyimages)

נכון להיום, ההצעה שעומדת לדיון בוועדת החוקה ושעליה הושג רוב קואליציוני מרוככת יותר בהשוואה להצאה המקורית של ליברמן וקובעת שבית דין צבאי יוכל לגזור עונש מוות בהחלטה שהתקבלה ברוב קולות חברי ההרכב, ולה פה אחד, כפי שקובע החוק כיום.

 

 

 

להצעה הזו, גם בנוסחה המרוכך, יש מתנגדים רבים, בהם גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שהיה בעבר הפרקליט הצבאי הראשי, וכן היועץ המשפטי של ועדת החוקה, עו“ד גור בליי. חוות הדעת העדכנית של הייעוץ המשפטי לממשלה - שהועברה לכל השרים - קובעת כי כשמדובר במחבלים, עונש מוות לא משיג את מטרת ההרתעה שכן מדובר באנשים שממילא מוכנים למות למען השגת המטרה.

 

במערכת המשפטית טוענים שהמגמה כיום במדינות המתקדמות בעולם היא לבטל את עונש המוות ולא להרחיבו. "מעל שני שליש ממדינות העולם ביטלו את עונש המוות“, נאמר בחוות הדעת של היועץ. ”המדינה המערבית היחידה בעולם שבה מבוצע כיום עונש המוות היא ארה“ב, וגם שם החלו מדינות לבטל את עונש המוות ושבע מדינות ביטלו אותו רק בעשור האחרון. נכון להיום, רק ב-31 מהמדינות המהוות חלק מארה“ב יש חוק המתיר עונש מוות".

 

אמצעי הלחימה שנתפסו בידי המחבלים בצפון הרצועה (צילום: דובר צה
ארכיון(צילום: דובר צה"ל, רויטרס)

חוות הדעת של מנדלבליט מזהירה עוד מכך שהצעת החוק של ליברמן לא עולה בקנה אחד עם הצהרותיה של ישראל בפורומים בינלאומיים ועם עמדת ועדת זכויות האדם של האו''ם בעניינה של ישראל, ומביעה חשש שקבלת החלטה על עונש מוות למחבלים תעורר ביקורת בזירה הבינלאומית.

 

במהלך הדיונים על הצעת החוק האיר עו"ד בליי נקודה נוספת, והיא שמעבר לקשיים המוסריים והחוקתיים הרי שמשמעות קבלת הצעת החוק הינה למעשה החלת חוק ישראלי על השטחים, צעד שיש בו אלמנט של סיפוח שעד היום ישראל נמנעה ממנו.

 

בכיר לשעבר בשב"כ: "אין אלמנט של הרתעה"

בישיבה בנושא שנערכה בשבוע שעבר ובה נדונה הצעתה חוק השתתפו באורח יוצא דופן בכירי שב"כ בהווה ובעבר. יצחק אילן, שהיה סגן ראש השב“כ, הזהיר שקביעת עונש מוות למחבלים תמיט אסון על המלחמה בטרור. "שירתתי בשב“כ 31 שנים, ורוב תפקידיי היו בסיכול טרור", אמר.

 

"דעתי היא שהחוק הזה עלול להיות מנוצל לצורכי פיגועי מיקוח בתקופה שבין גזירת הדין לביצועו. זה גם יביא לפיגועי נקמה קשים מאוד, והכי חשוב - יקשה מאוד על ביצוע מעצרים של מחבלים שצפויים לגזר דין מוות כי הם יפרקו כל עול. בנוסף, לאנשים שצפויים לעונש מוות אין שום סיבה לחדול ממעשי טרור, שהרי תרבות האיסלם מאדירה שאהידים והחוק הזה רק יהפוך אותם לגיבורים. את המחבלים יש להרוג בקרב, ועל פי דין והוראה".

 

מי שמשמש כיום כראש מחלקה בשב“כ הדגיש כי עמדת ראש השירות המכהן שוללת את הצעת החוק ומתנגדת להטלת עונש מוות על מחבלים. "הנימוק הראשון נוגע להרתעה“, אמר. "מדובר על מחבלים הפועלים ממניעים דתיים או רגשיים, והנחת היסוד שלהם היא שהם לא יחזרו חיים, כך שאין כאן אלמנט של הרתעה. סוגיה נוספת קשורה לעידוד ולמוטיבציה שעונש מוות יחולל באוכלוסייה המועדת לבצע פיגועים, ואנחנו סבורים שזה יעודד פיגועי חטיפה ומיקוח ופיגועי נקם, תסיסה והפרות סדר וכמובן האדרת השאהיד".

 

עמדה דומה הציג גם גיל אבריאל, יועץ המטה לביטחון לאומי, שאמר כי "תוצאות עבודת מטה סגורה עם כלל הגורמים מראות שיש להשאיר את המצב הנוכחי על כנו. לאור מורכבות הנושא המלצנו לראש הממשלה להביא את הנושא לדיון בקבינט. ראש המל"ל הציג את עמדות הגופים המתנגדים לחקיקה ואת עמדת המל"ל, ובסיום הקבינט נקבע כי יתקיים דיון המשך שטרם התקיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
אביגדור ליברמן
צילום: gettyimages
מומלצים