שתף קטע נבחר

דר' אפריקה: פרס הוקרה לאקולוג העופות של רשות הטבע והגנים

רשות הטבע והגנים ואקולוג העופות של הרשות, אוהד הצופה זכו היום (ג') בפרסי הוקרה על פעילותם הממושכת למען הגנה על עופות מים הנודדים בין אירופה, אסיה, אפריקה והמזרח התיכון. הפרסים הוענקו בוועידה השנתית בדרום אפריקה בה משתתפים נציגי עשרות מדינות ונציגי ארגונים למען שימור טבע

ועדת האמנה להגנה על מיני עופות מים נודדים מעניקה מדי שנה פרסים לארגונים ממשלתיים וללא מטרות רווח וכן לנציגי הארגונים על תרומה משמעותית להגנה ושימור לטווח ארוך של מיני עופות מים נודדים באיזור אפריקה, אירופה ואסיה.

 

הוועדה בחרה השנה להעניק את הפרס לאוהד הצופה, אקולוג העופות של רשות הטבע והגנים מזה כ-20 שנה על פעילותיו הרבות לשימור העופות הנודדים. במקום השני בקטגוריית הארגונים, הוענק הפרס לרשות הטבע והגנים על פעילותה להגנת בעלי הכנף הנודדים ובתי הגידול שלהם בישראל.

 

 הפרסים הוענקו הבוקר (ג') בטקס חגיגי בעיר דרבן בדרום אפריקה, שם מתקיים השבוע הכנס הבינלאומי של המדינות החברות בהסכם ההגנה על עופות המים הנודדים (AEWA)

 

אוהד הצופה בטקס הפרסים בדרום אפריקה (צילום: © UNEP/AEWA Secretariat)
אוהד הצופה בטקס הפרסים בדרום אפריקה(צילום: © UNEP/AEWA Secretariat)

בין הפרויקטים הרבים שיזם הצופה, הוא פרויקט הסיוע לעשרות אלפי שקנאים מצויים בנדידתם מאירופה לאפריקה, שעוצרים בישראל כדי לנוח ולאכול דגים.

 

עם הצמצום במקורות מים טבעים ובתי גידול לחים בישראל, השקנאים החלו לאכול את הדגים בבריכות הדגים כדי לאגור אנרגיה ושומן הדרושים להם להמשך הנדידה. הדבר יצר קונפליקט עם בעלי בריכות המדגה וכן סכנה להתנגשות עם כלי טיס אזרחיים וצבאיים באזור.

 

 

היוזמה של הצופה לספק לשקנאים מזון שמקורו בדגים שאינם מיועדים למאכל אדם כדי לסייע להם להמשיך בנדידה דרומה במהירות רבה יותר, מתנהלת כיום באמצעות רכישות עשרות טונות של דגים לטובת השקנאים, צמצום אירועי הירי בשקנאים והפיכת אתרי ההאכלה של השקנאים למוקד משיכה לציבור.

 

פרויקט נוסף בו לקח חלק הוא מיזם ההגנה על שחפיות ים ושחפית גמדית, מיני שחפיות המצויות בסכנת הכחדה, סבלו בשנים האחרונות מטריפות רבות של תנים, שועלים, עורבים וחתולים משוטטים באזורי הקינון שלהם בישראל. הפרויקט שיצא לדרך ביוזמת צלם הטבע יוסי אשבול, בסיוע של חברת המלח ובשיתוף החברה להגנת הטבע, הביא ליצירת שטחי קינון ואיי קינון מלאכותיים המוגנים מפני טורפים ותחת בקרה של מצלמות אבטחה. לפרויקט הצטרפו צפרים וחוקרים. הצופה הצטרף לפרויקט בתחום ניטור השחפיות והמחקר יחד עם ד"ר רועי דור. בריכות המלח בעתלית מהוות כיום את אחד ממקומות הקינון החשובים של העופות הימיים הללו. 

 

 

כמו כן, פרויקט נוסף הוא ההגנה על הצַחְראש הלבן, אחד מעופות המים הנדירים בעולם שנוהג לבלות את החורף באזור שפלת יהודה, שזכה להגנה מפני צייד לפני כ-11 שנה. בישראל נוהגים לחרוף מדי שנה כמה מאות פרטים המהווים כשבעה אחוז מהאוכלוסיה העולמית. בתחילת המאה ה-20 והוא נכחד כמקנן בישראל ורק בשנים האחרונות התגלו קינונים ראשונים שלו בצפון לאחר היעדרות של עשרות שנים.

 

צחראש לבן (צילום: shutterstock)
צחראש לבן(צילום: shutterstock)

 

הצופה: "תחושת סיפוק גדולה לראות את השינוי בשטח"

לדברי הצופה, "זה משמח לקבל את הפרס, אך לבד לא יכולתי לעשות זאת. אני חלק ממערכת גדולה של שיתופי פעולה רבים בין גופים וארגונים שונים, ביניהם החברה להגנת הטבע, חברת החשמל, צפרים, חוקרים, פקחים ועוד רבים. האתגר הוא לחקור את התופעה בטבע ולתרגם אותה לתוכנית ישימה להגנה על הציפורים. זו תחושת סיפוק גדולה לראות את השינוי בשטח", הוא אומר ל-ynet.

 

שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים, בירך את הצופה על קבלת הפרס וציין כי " אוהד מקדיש שנים רבות מחייו לנושא העופות והנשרים במקצועיות רבה ומהווה מומחה בינלאומי בתחומו. אנו גאים בו על שמייצג נאמנה את דמות האקולוג שעסוק יומם ולילה בשמירה על עופות בכלל ועופות נודדים בפרט. אנו מדינה קטנה יחסית אך בכל הקשור לנדידת עופות אנו מעצמה עולמית, בזכות מאות אלפי עופות נודדים שמבקרים בה מידי שנה, לצד מינים מקומיים שמקננים בישראל במשך שנים רבות".

 

לדברי גולדשטיין, "מדובר בתעודת כבוד הן לאוהד והן לרשות הטבע והגנים" וכי "הזכייה מבססת את מיקומה של ישראל על המפה הבינ"ל בכל הקשור לשמירת טבע ובכלל ומבטאת הערכה למשאבים והמאמצים הרבים אותם משקיעה רשות הטבע והגנים לטובת שמירה על חיות הבר מתוקף סמכותה ואחריותה הסביבתית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: © UNEP/AEWA Secretariat
אוהד הצופה (במרכז) בטקס הענקת הפרסים היום בדרבן, דרום אפריקה
צילום: © UNEP/AEWA Secretariat
מומלצים