שתף קטע נבחר
 

תיעוד: החיים הדחוסים בלולי התרנגולות

מצלמות שהוסתרו ע"י צוות החקירות של עמותת אנימלס וסנטיאנט בלולי תרנגולות תיעדו את הצפיפות הקשה ואת רגעיהן האחרונים של התרנגולות שנשלחו לחשמול במכונה. "הכלובים צריכים לצאת מחוץ לחוק", אומרים בעמותות לקראת הדיון היום בכנסת ברפורמה המתוכננת בענף הלולים. עפ"י מרכז המחקר והמידע של הכנסת, "חל עיכוב מתמשך בקידום תנאי הגידול של התרנגולות" בהשוואה לאירופה

 

 

צוות החקירות של עמותת "אנימלס" (לשעבר אנונימוס לזכויות בעלי חיים) ועמותת סנטיאנט מעניק הצצה נדירה לחיים של מליוני תרנגולות בלולי הכלובים בתעשיית הביצים בישראל. 

 

"המצלמות שהוצבו במיקומים שונים בתוך הכלובים, מזוויות הראייה של התרנגולות, מתעדות את תנאי הכליאה הקשים שלהן. התרנגולות בקושי יכולות לזוז עקב הצפיפות, ולעתים הן דורכות אחת על השנייה", אומרת ל-ynet עו"ד שירה הרצנו, עמותת אנימלס (לשעבר אנונימוס לזכויות בעלי חיים).

 

מתוך תיעוד התרנגולות בלולים (צילום: צוות החקירות של עמותת אנימלס (לשעבר אנונימוס) ועמותת סנטיאנט)
מתוך תיעוד התרנגולות בלולים(צילום: צוות החקירות של עמותת אנימלס (לשעבר אנונימוס) ועמותת סנטיאנט)

 

התיעוד חושף כיצד את התנאים בהם חיות התרנגולות בכלובים. לדברי העמותות, התרנגולות תועדו לקראת ובמהלך הוצאתן מהכלובים על ידי העובדים והן נשלחו להמתה באמצעות חשמול במכונה מיוחדת.

 

במהלך הצילומים, הבחין צוות החקירות של העמותה במספר תרנגולות פצועות בכלובים ובשטח. הם חילצו מספר תרנגולות שהובאו לשיקום בעמותת "להתחיל מחדש". לאחר טיפול תומך, התרנגולות ששהו בכלוב, החלו את חייהן החדשים בחווה. אחת מהתרנגולות שזכתה לשם "שחר", סבלה מפציעה באחת מרגליה אך למרות המגבלה הפיזית היא שרדה בהצלחה.

 

 

"לבחון מחדש את הרפורמה בלולים"

היום (ג') יתקיים בכנסת דיון מיוחד ביוזמת ח"כ דן סיידה (ש"ס) בוועדת החינוך בכנסת בנושא הרפורמה הממשלתית המתוכננת בענף הלולים בישראל.

 

ח"כ סיידה מזהיר כי ישראל תושפע באופן ישיר מהשינויים בשווקי צריכת הביצים בעולם. "תאגידי המזון הגדולים בעולם ובארץ, מיישמים הלכה למעשה מדיניות של שימוש בביצי חופש בלבד בתעשיית המזון, מה שיחייב בחינה מחודשת של רפורמת הלולים", הוא אומר.

 

 (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
(צילום: אמיר לוי)

 

"בארץ אומנם משרד האוצר והחקלאות העוסקים בקידום רפורמת ההטלה נתנו את דעתם לכך, אך באופן שלא הגיע בצורה הנדרשת לידיעת החקלאי הממוצע. בעקבות פסיקת בג"ץ נדרשו החקלאים וכן משרד האוצר ומשרד החקלאות והשירותים הוטרינרים להשקעות אדירות להקמת לולים חדשים במסגרת הרפורמה וללא התייחסות מספקת לשינויים החלים בשוק צריכת הביצים העולמי", הוא מוסיף. "האופן שבו מתייחסים בעולם המערבי לרווחת בעלי החיים מחלחל בצורה איטית ולא מספקת, דווקא לנו כעם היהודי המחוייב על פי אמונתו להמעיט בצער בעלי החיים".

ח
ח"כ דן סיידה

 

על פי דו"ח שפרסם מרכז המחקר והמידע בכנסת ויוצג מחר בדיון, עולה כי "בישראל אין תקנים תקפים וחל עיכוב מתמשך בקידום רפורמה בתנאי הגידול, באיחוד האירופי שיעור התרנגולות המגודלות בלולים ללא כלובים מתקרב למחצית כאשר השאר מגודלות בכלובים משודרגים", מסביר מחבר הדו"ח, החוקר אלירן זרד.

 

"מבחינה ראשונית כי יתכן ומסתמנת באירופה מגמה מסוימת של חברות מזון ורשתות שיווק, המודיעות על מעבר לשימוש בביצים מלולים ללא כלובים בתוך פחות מעשור, ונראה כי יש להמשיך ולבחון האם יכולות להיות לכך השלכות על ישראל".

 

ארגונים למען בע"ח: "מימון התעללות בכספי ציבור"

בעמותות אנימלס טוענים מנגד כי הרפורמה בה מתוכננת הקמת לולי ענק בעלות של כ-340 מיליון שקל לא תביא לשיפור ברווחת מליוני התרנגולות המטילות בתעשייה.

 

"מדובר בתוכנית שערורייתית המבקשת לממן התעללות בבעלי חיים בכספי ציבור", מדגישה עו"ד הרצנו. "משרד החקלאות מבקש לערבב את כולנו, ולתת עשרות מיליוני שקלים לתעשיית הביצים בשנה אחת - וברור שזו ההתחלה. הכלובים האלה צריכים לצאת מחוץ לחוק, ובטח שלא לזכות במימון ציבורי להקמתם".

 

מתוך תיעוד מלולי התרנגולות (צילום: צוות החקירות של עמותת אנימלס (לשעבר אנונימוס) ועמותת סנטיאנט.)
מתוך תיעוד מלולי התרנגולות(צילום: צוות החקירות של עמותת אנימלס (לשעבר אנונימוס) ועמותת סנטיאנט.)

 

משרד החקלאות: "מנסה לקדם מהלך להחלפת לולי המטילות"

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה לפניית ynet כי "מצבם של הלולים בישראל מחייב את החלפתם באופן מידי בלולים מודרניים, המותאמים לדרישות התברואתיות העדכניות. על כן, משרד החקלאות מנסה במשך שנים רבות לקדם מהלך של החלפת לולי המטילות. לולים חדשים אלו יתנו גם מענה לרווחת העופות. לצערנו, הלובי החזק של המגדלים מנע את קבלת ההכרעה ודיונים בלתי נגמרים הובילו למצב כיום, בו הלולים לא עומדים בדרישות סביבתיות ורווחת העופות. בישראל כיום רוב התרנגולות חיות בשטח של כ- 350-300 סמ"ר למטילה".

 

 (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
(צילום: אמיר לוי)

 

עוד נמסר ממשרד החקלאות כי "התקנת תקנות צער בעלי חיים בנושא גידול מטילות ואחזקתן, וקידום הרפורמה בענף, מבטיחות הגדלה משמעותית בשטח המחייה של כל המטילות בישראל בלפחות פי שניים, כנהוג באירופה. במסגרת הפיילוט שהמשרד מקדם לבניית מתחמי לולים אשר יעמדו בתנאים תברואתיים, הוגדר ניקוד עודף ללולי מעוף וזאת על מנת לייצר העדפה למתחמי לולים אשר יגדילו את רווחת בעלי החיים, מעבר לכך, בתנאי הסף של נוהל התמיכה נקבעה צפיפות מינימאלית של 750 סמ"ר לתרנגולת מטילה. הצעתנו לתיקון התקנות לרווחת המטילות בלולים מונחת בוועדות הכנסת מספר שנים ולא עברה בכנסת שנים! בגלל הלובי של העמותות והחקלאים".


פורסם לראשונה 17/12/2018 23:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צוות החקירות של עמותת אנימלס (לשעבר אנונימוס) ועמותת סנטיאנט
תחקיר המתת תרנגולות כלובי סוללה אנימלס
צילום: צוות החקירות של עמותת אנימלס (לשעבר אנונימוס) ועמותת סנטיאנט
מומלצים