שתף קטע נבחר
בחירות

המשבר על שמו של טראמפ / סבר פלוצקר

הזינוק בבבורסות לאחר השבעת הנשיא היה לא יותר ממגדל נייר - טראמפ התאהב בשליטה באמצעות תוהו ובוהו וכל עוד ימשיך לכהן כנשיא, לא רק שהמשבר לא ייפתר הוא רק עלול להחמיר

הבורסות האמריקאיות בפאניקה. עברה עליהן חצי השנה הגרועה ביותר זה עשור. מסוף אוגוסט ירד מדד שערי 500 המניות המובילות ב-18%, מדד דאו ג'ונס ירד ב-16% ונאסד"ק, מדד עמוס מניות טכנולוגיה, ירד ב-22% מהשווי הבורסאי של חמש החברות המובילות – אמזון, אפל, נטפליקס, גוגל ומיקרוסופט נמחקו 1.2 טריליון דולר.

 

 

השבוע הגרוע בוול סטריט מאז 2008

 

השבועיים האחרונים היו קשים במיוחד. "פחד השתלט על השווקים", מתבטאים בקול חנוק מנהלי השקעות. אנליסטים ופרשני השווקים מספקים הסברים בשפע. שערי מניות הטכנולוגיה היו מנופחים מדי, הם אומרים, והתיקון היה בלתי נמנע. הריבית עולה, הם אומרים, והשווקים מגיבים כצפוי בירידות. הצמיחה כבר הלא בשיא, הם אומרים, ולכן גם התחזיות למכירות ולרווחים העתידיים מצטנעות.

 

וול סטריט נפילות בורסה  (צילום: ap)
ימים קשים בוול סטריט(צילום: ap)
 

כל ההסברים הללו ודומיהם נכונים רק בחלקם. מכולם נעדר גורם בסיסי אחד, הסבר-העל לשוקי ההון הרועדים. שמו דונלד טראמפ, או ליתר דיוק: המשבר של נשיאות אמריקה בדמות

 

עם השבעתו של טראמפ לנשיאות, בסוף ינואר 2017, ציפו כלכלנים רבים - ואני ביניהם - לזעזועים. הנה נבחר למנהיג מעצמת-העל הגלובלית, איש שבא יש מאין, ביזנסמן ששמו הולך לפניו כפושט רגל סדרתי, חסר כל ניסיון פוליטי, בעל דעות ועמדות הזויות ברוב הסוגיות הכלכליות והמדיניות שעל הפרק. חיל ורעדה אחזו בנו.

 

להפתעתנו, הבורסות הגיבו בפרץ של שמחה. שערי המניות

זינקו, עליות שהתחזקו לאחר שטראמפ הצליח להעביר בקונגרס תיקונים לחוקי המיסים שהיטיבו חד-פעמית עם חברות גדולות. טראמפ גם תיזמן הרחבה תקציבית גדולה, שגרמה אף היא לתחושת שפע בציבור.

 

כל זה היה מגדל מנייר. הטבות המס נגמרו, הגירעון הפדרלי המעמיק הביא לגידול מסוכן בחוב הציבורי, והתוספות המוגזמות לתקציבי הצבא באו על חשבון השקעות חיוניות בתשתיות האזרחיות הקורסות. הסכסוכים על שותפות הסחר התבטאו בעליות מחירים (קצב האינפלציה האמריקאי כפול מזה שבישראל), והפגיעה המכוונת בשתי החקיקות המפוארות של אובמה - חוק ביטוח הבריאות וחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים - עירערו את הביטחון האישי ואת הביטחון הפיננסי של האזרחים. ביממות האחרונות אף גרר טראמפ את המגזר הציבורי האמריקאי לשיתוק בגלל מחלוקת זעומה על מימון בניית החומה בגבול מקסיקו.

תכונותיו הגרועות של טראמפ הלכו והחמירו. הוא לא נרגע, הוא התאהב ב"שליטה באמצעות תוהו ובוהו". איש הכאוס איבד את חברי הקבינט השקולים שלו, פירסם שורה של צווים משונים שאיש לא מבין את תכליתם והפך לנטל כבד ביותר על מוסדות הדמוקרטיה האמריקאית, בלי קשר להשתייכות מפלגתית. גם למשקיעים בשוקי המניות וניירות הערך נפל לבסוף המטבע: טראמפ רע לעתידו של המשק האמריקאי. הוא מכה.

 

דונלד טראמפ (צילום: TNS)
טראמפ רע לעתידו של המשק האמריקאי. הוא מכה(צילום: TNS)

כשתובנה פוליטית זו הופנמה, החלו הנפילות בניירות ערך, תחילה באיגרות החוב, אחר כך במניות. בימים האחרונים, לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", הנשיא התייעץ עם מקורביו כיצד להדיח מתפקידו את יו"ר הבנק הפדרלי המרכזי, ג'רום פאוול. טראמפ מאשים את פאוול כי שתי העלאות הריבית העוקבות של הבנק המרכזי הפילו את הבורסות. כוונת ההדחה הנשיאותית - שאין לה סיכוי להתממש - רק מוסיפה לאווירת הקפריזיות המאפיינת את צעדיו הכלכליים ומטילה אימה על השווקים.

 

טראמפ, כמובן, טועה בחיפוש האשמים. גם אם העלאת הריבית האחרונה של הבנק הפדרלי האמריקאי באמצע השבוע שעבר הייתה מיותרת, והיא הייתה מיותרת, לא היא נושאת על כתפיה את אשמת המפולת בבורסות. האשם מונח לפתחו של טראמפ. כל עוד הוא ימשיך לשבת בבית הלבן ולכהן כנשיא, המשבר הבורסאי לא רק שלא יירגע, הוא עשוי במהירות להתגלגל למשבר כלכלי חמור. זה שישקף את משבר הנשיאות.

 

בסופו של דבר, הכלכלנים מלפני שנתיים צדקו: טראמפ מסוכן לאמריקה בכלל, ולכלכלת אמריקה בפרט.


פורסם לראשונה 23/12/2018 11:59

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד