שתף קטע נבחר

המצפה התת ימי ומנהלו המדעי ייקנסו ב-110 אלף שקל

רשות הטבע והגנים הגישה כתב אישום נגד המצפה התת ימי באילת והמנהל המדעי, ד"ר אביב לוי, בגין פגיעה בערכי טבע מוגנים ובשמורת טבע. על פי הסדר הטיעון עם הנאשמים יוטל קנס בסך 60 אלף שקל על החברה ו-50 אלף שקל על המנהל, שירצה בנוסף 50 שעות שירות לציבור

110 אלף שקל יוטלו על החברה המפעילה את המצפה התת ימי באילת ועל המנהל המדעי, ד"ר אביב לוי, בגין פגיעה בערכי טבע ובשמורת האלמוגים, זאת בעקבות הסדר טיעון שהושג בתום משא ומתן שנמשך שבעה חודשים. כתב האישום הוגש היום (ב') אל בית משפט השלום באילת על ידי רשות הטבע והגנים לאחר שנחתם הסכם עם חברת התפעול של המצפה התת הימי ומנהלה. בית המשפט צפוי לאשר את ההסדר שנחתם בין הצדדים.

 

במסגרת ההסדר יוטל קנס בסך של 60 אלף שקל על החברה, ועל המנהל אביב לוי יוטל קנס של 50 אלף שקל. בנוסף, ירצה 50 שעות שירות לציבור.

 

צב ים קרני (צילום: אסף הברי, רשות הטבע והגנים)
צב ים קרני(צילום: אסף הברי, רשות הטבע והגנים)

 

ברשות מציינים כי "מדובר על הסדר ראוי בתיק מורכב מבחינה ראייתית, המגשים את האינטרס הציבורי ומביא לידי ביטוי את האיזון בין חומרת העבירות שבוצעו לנטילת האחריות המלאה של המצפה ומי ששימש הרוח החיה בביצוע העבירות. לצד ההליכים הונהג שינוי משמעותי בתוך המצפה וחודדו נהלים וממשקי הבקרה" .

 

לדברי התובע בתיק, עו"ד שי פרץ "מדובר על הסדר ראוי בתיק מורכב מבחינה ראייתית. יוער כי לצד ההליכים הפלילים, הונהג שינוי משמעותי בתוך המצפה וחודדו נהלים וממשקי הבקרה בין רט"ג למצפה. הרשות הוכיחה כי לצד שיתופי פעולה עם גופים מעין אלו, היא יודעת לעמוד איתן ובתקיפות גם כגוף אוכף בנסיבות של פגיעה בערכים שהיא אמונה על שמירתם".

 

מצפה תת ימי באילת. צילום ארכיון (צילום: shutterstock)
מצפה תת ימי באילת. צילום ארכיון(צילום: shutterstock)

 

בכתב האישום שהוגש ע"י עו"ד יאיר הלר נכתב כי הרקע להגשתו הוא הקמת בריכת כרישים חדשה במצפה התת ימי בשנת 2014. יש לציין שעד לשנת 2014 התבססו התצוגות הימיות במצפה אך ורק על בעלי חיים שנלכדו במפרץ תוך קבלת היתרים. "גורמי האכיפה בראשות האקולוג דוקטור אסף זבולוני עשו עבודה מעמיקה ויסודית כדי להבין את מה שהתרחש, דבר שדרש חודשים של חקירות וחוות דעת מעמיקה", אומר עו"ד הלר. "מדובר בתיק ייחודי, שלא רק בוחן השלכות בהווה ובעבר אלא התבוננות כלפי עתיד המפרץ לדורות העתידיים".
 

פגרי בעלי חיים הושלכו למפרץ אילת

לצורך אכלוסה הוגשו לרט"ג בקשות היתר חריגות בגודלן לאיסוף ערכי טבע. משיקולי שמירת טבע, ביניהם הצורך להגן על החי במפרץ אילת, לרבות בעלי חיים נדירים שנכללו בבקשה, הרשות דחתה את הבקשות, אך התירה אכלוס בריכת הכרישים בערכי טבע מוגנים מיובאים מחו"ל.

 

זאת בתנאי שהמצפה יקים מערכת סינון וחיטוי שתמזער את הסיכון לזיהום ביולוגי במפרץ אילת, שעלול להיגרם מהזרמת מים חוזרים לשמורה לאחר ששהו בבריכה המאוכלסת בבעלי חיים שאינם ממפרץ אילת. תנאי הכרחי זה הוגדר מאחר שמערכות המים במצפה מחוברות לים ולשמורת ים האלמוגים.

 

מצפה תת ימי באילת. צילום ארכיון (צילום: shutterstock)
מצפה תת ימי באילת. צילום ארכיון(צילום: shutterstock)

 

בהיתר הזרמה לים שניתן למצפה התת ימי מטעם המשרד להגנת הסביבה, נקבע כי במי בריכת הכרישים – המים החוזרים לים יעברו דרך פילטר ביולוגי ולאחר מכן טיפול של חיטוי וטיהור בעזרת מערכת UV .

 

עם זאת, על אף שהותקנו מערכות הסינון והטיהור במצפה, בביקורות שערכו פקחי רט"ג במקום נמצא כי המצפה התת ימי הזרים לתוך שמורת הטבע מים שייתכן ומכילים רכיבים שמקורם מחוץ למפרץ, מבלי שעברו הליכי הסינון וחיטוי.

 

בנוסף, בעלי חיים שמתו במצפה, לרבות בבריכת הכרישים החדשה, הוחזקו בקופסאות במקפיא של המצפה, וכאשר אלו התמלאו, הם הושלכו למפרץ אילת, למרות שישנם גורמי מחלה העלולים לשרוד במקפיא ועלולים לעבור לדגי הבר וערכי הטבע המוגנים שבמפרץ אילת.

 

נאספו 147 ערכי טבע ממפרץ אילת

לצד זאת נמצא כי המצפה התת ימי, בהנחיית מנהלו המדעי, אספו לא פחות מ-147 פרטים של ערכי טבע מוגנים לרבות פרטים נדירים של גיטרן ועטלפי ים, מחוץ לשמורות ומתוך שמורת הטבע וחלקם הוחזקו בבריכת הכרישים. זאת ללא ההיתר מטעם הרשות. יצוין כי לאיסוף ערכי טבע נדירים באופן לא מבוקר ומפוקח עלולה להיות תגובת שרשרת לטבע בשל תפקידם במארג המזון.

 

ברשות ציינו בכתב האישום כי "מפרץ אילת מהווה משאב טבע ייחודי בקנה מידה לאומי ובינלאומי בשל העובדה, בין היתר, שהוא המקום היחיד בישראל שבו מתקיימות שוניות אלמוגים בעלות מגוון ועושר שאין שני לו במדינת ישראל. בתוך כך מחקרים מדעיים מראים שמפרץ אילת עשוי לשמש מקלט עולמי לשוניות אלמוגים בעידן בו אנו נמצאים – עידן ההתחממות הגלובאלית. אלו על פי הרשות הסיבות בזכותן הוכרזו שתי שמורות ימיות ואחת חופית לאורך חופי אילת". 

 

מצפה תת ימי באילת. צילום ארכיון (צילום: shutterstock)
מצפה תת ימי באילת. צילום ארכיון(צילום: shutterstock)

 

המצפה התת ימי: נקבעו נהלים מחמירים

מהמצפה התת ימי נמסר בתגובה: "אנו שמחים על ההבנות אליהם הגענו עם אנשי רט"ג. מיומה הראשון של הבדיקה טענו כי לו היו פונים אלינו לפני תחילת החקירה היה מתברר כי אין בחשדות דבר. במשך שנים ארוכות קיימנו דיאלוג מפרה עם אנשי רט"ג למען המפרץ והיה ראוי כי כך יקרה גם הפעם. איסוף הפריטים במפרץ נעשה במשך שנים תחת היתר קפדני ורק עיכובים מצד רט"ג גרמו לאי ההבנות המופיעים בהסדר אליו הגענו. עתירה לבג"צ שהמצפה הגיש בנושא הביאה למתן האישורים אך לאחרונה".

 

"מערכת הטיפול במים המצויינת בכתב האישום אושרה להפעלה מראש וגם הבדיקה שקיימה רט"ג הוכיחה כי היא לא זיהמה את מימי המפרץ. המצפה התת ימי באילת פועל במשך 4 עשורים מתוך מחויבות עמוקה להגנה על ערכי הטבע שבמפרץ אילת. אנו גאים בתרומה האדירה של המצפה לחינוך דורות שלמים המבינים את חשיבות ההגנה על שונית האלמוגים של מפרץ אילת. הכשלים הטכניים שהתגלו בבדיקה לא היו צריכים לקרות ואנו לוקחים את מסקנות הבדיקה ברצינות רבה תוך לקיחת אחריות מלאה. מאז סיום הבדיקה נקבעו נהלים פנימיים מחמירים אשר יבטיחו כי הדבר לא יחזור על עצמו תוך הדגשה כי הנהלת המצפה תגלה אפס סובלנות כלפי מי שיפר הוראות אלו".

 

"למצפה התת ימי תפקיד מהותי ומרכזי באילת והוא מהווה עוגן תיירותי, חינוכי וסביבתי. אנו מברכים על הודעת רשות הטבע והגנים ומאמינים כי נסללה הדרך לעוד שנים רבות של פעילות מהם ירוויח הציבור הישראלי, התיירים הפוקדים את אילת והסביבה המיוחדת בה פועל המצפה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מצפה תת ימי אילת ארכיון
צילום: shutterstock
מומלצים