שתף קטע נבחר

מעדן מסוכן: מי גונב את הביצים של עופות הים?

באי סקובוי באיי פארו בצפון אירופה מתגוררים 32 איש בלבד ומדי שנה הגברים מסכנים את חייהם למען מעדן מסורתי הכוללים טיפוס על צוקים כדי לאסוף את ביציהם של עופות ימיים המקננים במצוקים. הצצה לפרק האחרון בעונה השנייה של סדרת הטבע החדשה של ה-BBC, "פלאי כדור הארץ", שתשודר במוצ"ש ב-21:50 ב-כאן 11

 

 

איי פארו, הממוקמים בין נורבגיה ואיסלנד נחשבים לאחד מפלאי הטבע המוכרים ביותר בצפון אירופה.

 

18 האיים נוצרו משכבות של סלע בזלת. הסלעים החשופים שהיו מחוברים לפני עשרות מיליוני שנה, הופרדו עם השנים והשחיקה של איתני הטבע חצבו את האיים המשוננים.

 

יסעור שחפי (צילום: shutterstock)
יסעור שחפי(צילום: shutterstock)

 

אחד האיים הקטנים בקבוצת הוא סקובוי ששטחו עשרה קילומטרים בלבד ומתגוררים בו 32 איש בלבד, ביניהם ראש העיר הארי ינסן, בן 57, שיחד עם חבריו לאי, מסכנים את חייהם למען מעדן מסורתי עתיק יומין שפירסם את האי בעולם.

 

יום אחד בשנה כל הגברים באי מטפסים על הצוקים כדי לאסוף מעדן - ביצי יסעור שחפי. הארי הוא האחראי העיקרי למנהג איסוף הביצים השנה. הוא לוקח בו חלק מאז שהיה נער ונחשב לאחד המטפסים המנוסים באי.

 

יסעור שחפי (צילום: shutterstock)
יסעור שחפי(צילום: shutterstock)

 

חבורת הגברים מחפשת צוק בו מקננים עופות ימיים רבים ויש להם חלון הזדמנויות של שישה ימים בלבד כדי לבצע את הטיפוס המסוכן מאחר וכל כל היסעורים השחפיים מטילים ביצים בערך באותו הזמן.

 

לאחר שישה ימים נוצרים עוברים ואז התושבים כבר לא יכולים לאכול את הביצים. מזג האוויר השנה סוער וגשום ולמטפסים נותר רק יום אחד בלבד כדי לנסות לבצע את איסוף הביצים. 

 

יסעור שחפי (צילום: shutterstock)
יסעור שחפי(צילום: shutterstock)

יסעור שחפי (צילום: shutterstock)
יסעור שחפי(צילום: shutterstock)

 

המטפסים משתמשים בערכה מסורתית הכוללת רתמות ונעליים שעשויים מצמר, המעניקה לדעתם אחיזה טובה ביותר על הסלעים הרטובים. 

 

הירידה בנקיק מסוכנת  ומחייבת אומץ, הכשרה וניסיון רב. הירידה כוללת למעלה מ-75 מטרים על מדף הסלעים הראשון, שם יורידו את רתמת הבטיחות כדי להתחיל לחפש ביצים.

 

זו אחת הירידות המאתגרות ביותר באי והמטפסים צריכים בסופו של דבר להגיע למדף סלע שנמצא כ-150 מטר מתחתיהם, בו אמורים להיות עופות מקננים רבים.

 

יסעור שחפי (צילום: shutterstock)
יסעור שחפי(צילום: shutterstock)

 

היסעורים לא מגיבים היטב לגונבי הביצים שפלשו לאזור המחייה שלהם. מתיזים קיא מצחין

על כל מי שמאיים על קניהם. הקיא שמנוני ומסריח.

 

בעבר אירעו תאונות שבהן שכבת העשב נפלה מתחת לרגליו של המטפס. הפעם המבצע לא הסתיים בנפגעים בנפש בקרב בני האדם. התוצאה של מנהג האיסוף הניבה 240 ביצים בהן יתחלקו כל תושבי האי. המנהג המסוכן ככל הנראה יימשך גם בשנים הבאות.

 

מדי שבוע תפורסם הצצה פראית לכל פרק בסדרת "פלאי כדור הארץ", רצועת סדרות הטבע של BBC. הפרק השלישי בעונה השנייה ישודר במוצ"ש, ה-3.2, בשעה 21:50 ב-כאן 11 ובדיגיטל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים