שתף קטע נבחר

פצעים פתוחים

ארגון הקואליציה הישראלית לטראומה צבר ידע ייחודי ש"נכתב בדם". בשנים האחרונות הם מגיעים גם לארה"ב כדי לחלוק את המידע ודרכי ההתמודדות עם נפגעי טראומה מקומיים. בשבוע שעבר הם חזרו ללאס וגאס

לפני כמה חודשים הגיעו חברי משלחת הקואליציה הישראלית לטראומה לזירת הטבח בעיר פיטסבורג במטרה לסייע לנפגעים ולכוחות הביטחון אשר נכחו בזירה ולקהילה היהודית בתחום הטיפול הנפשי. "באנו לחלוק מהידע והניסיון של טובי המומחים בישראל בתחומי הטיפול בטראומה. בישראל נצבר ידע ייחודי שנכתב בדם" סיפרה אז טליה לבנון, מנהלת ארגון הקואליציה הישראלית לטראומה.

 

במהלך שנות פעילות הקואליציה הושיטו ארגוניה סיוע במספר אירועי חירום בעולם בכלל ובארה"ב בפרט, בין השאר הטבח בפרקלנד, בוסטון , לאס וגאס ויוסטון. "בישראל נצבר ידע ייחודי בשנים האחרונות. אנחנו כישראלים רואים חובה לחלוק ידע זה עם קהילות במשבר בכל העולם ועל אחת כמה וכמה עם אחינו בקהילות היהודיות של צפון אמריקה שעמדו לצדינו לאורך השנים מאז הקמת הקואליציה ב-2001. אם יש באפשרותנו להחזיר מעט ממה שקבלנו - זו חובתנו".

 

בראיון ל"ידיעות אמריקה" מספרת טליה לבנון, בתום הביקור המרגש שלה השבוע בלאס וגאס, על האתגרים ועל ההישגים: "הקואליציה התגבשה באינתיפאדה הראשונה. האיומים הלכו והשתנו, יש אינתיפאדת סכינים, יש טילים והכל. בשנים האחרונות, חלק גדול מהעבודה שלנו הוא בדרום. הקמנו עבור הממשלה את מרכזי החוסן בעוטף עזה, בחברה הבדואית וכל מקום וקהילה שחשופים לטראומה. אנחנו גם מעניקים טיפול וגם מכשירים צוותים של ארגוני חירום ומערכת חינוך, בריאות, הכל בתוך הקהילות. הרעיון שלנו בהכשרה מורכב מידע וכלים לטפל באוכלוסיה. מה שמנחה אותנו הוא שכל מי שמטפל בנפגעי טראומה צריך להבין במה מדובר. זה כולל גם כלים לריפוי עצמי, כלים לזהות אצל עצמנו או אצל הקולגות שלי טראומות, גם אנשים בכובע המטפל חשופים לטראומה. בדרום", היא מוסיפה בצער, "זה מאמץ בלתי נגמר כי זה סיפור בלתי נגמר. כשאת מחזקת קהילה ומחזקת פרט."

 

- ()
טרור בלאס וגאס. יותר משנה אחרי, הפצעים עדיין פתוחים

 

הקואליציה הישראלית לטראומה היא ארגון גג של תאגידים ויחידים העוסקים בתחום הפסיכוטראומה והחוסן. הקואליציה פועלת כגוף לתועלת הציבור בישראל באמצעות מאות אנשי מקצוע ואלפי מתנדבים בפריסה ארצית רחבה, המתגייסים לתת את המענה המקצועי הראוי לצרכים העולים מהשטח. מרכזי הטיפול בנפגעי חרדה של הארגון מוכרים על ידי משרד הבריאות והמוסד לביטוח לאומי, לטובת טיפול נפשי מיידי ושיקומי לאזרחים הסובלים ממצוקה עקב המצב הביטחוני.

"אנחנו מסתכלים על אנשים נורמטיבים שחווים משבר, ואנחנו מנסים לסייע להם למצוא דרך להתגבר על המשבר." מסבירה טליה את רזי העבודה עם אנשים שחרב עליהם כל עולמם ופעמים רבות אינם מראים זאת. "להבדיל מהרבה דרכי טיפול בעולם, נפגע עבורנו הוא לא המטופל היחיד וגם המערכת מסביבו שמכונה על ידינו מעלי פגיעה זקוקה להכוונה וטיפול. העבודה שלנו תמיד מותאמת תרבותית, גם עם בדואים, דרוזים, חרדים, אחרת אין ערך גדול לעבודה שלנו, וכמוהן הישענות על כוחות מקומיים, כי אנחנו לא מחליפים אף אחד. בגלל הפרקטיקה ארוכת השנים פיתחנו ידע ממוקד טראומה. ואותו אנחנו מביאים איתנו לכל מקום בעולם".

 

בשיטות שמעבירה הקואליציה הן יחסית קצרות ממוקדות ומחולקות לטיפול המיידי ולבנית החוסן. "אנחנו נותנים כלים נרחבים יותר על ידי לימוד שיטות התמודדות."

 

מאז אסון התאומים, עובדת הקואליציה עם קהילות רבות כאן בארה"ב. "אז התחלנו בפרויקט דו לאומי בניו יורק ובשדרות עם מודל של הורה וילד, איך מלמדים הורים לעבוד עם ילדים, להרגיע ולתת כלים לילד, שהורה יקח הובלה ויכולת לטפל. במהלך השנים העבודה שלנו עברה גם לסרילנקה, האיטי, פיליפינים והשנה אנחנו עובדים ביוסטון. אנחנו לא עושים טיפול ישירות עם הקהילה, אלא מכשירים את המטפלים בתוך ה קהילה. אנחנו עובדים עם קהילות שחוו טרור. כך הגענו לפליטים סורים בירדן וגרמניה, כך הגענו למיאמי, פיטסבורג ועכשיו הגענו לביקור השני שלנו בלאס וגאס."

 

השבוע הם הגיעו לשיחות עם שוטרים ומטפלים, אחרי שביקרו אותם לראשונה ממש אחרי הטבח הנורא.

"עבדנו עם קבוצת השוטרים ועם קבוצת המטפלים. לאס וגאס הקימה משרד חוסן לסיוע נפשי וכלכלי ואנחנו הענקנו להם הכשרה של 50 מטפלים ונמשיך לעשות זאת. עבדנו עם המטפלים והמפקדים של השוטרים והפעם, במפגש האחרון הגענו לקחת חלק בקבוצה שבה יכלו המשתתפים לספר מה הם חוו, מה הם סוחבים איתם מה הם ראו ושמעו. חלקם היו בעצמם בקונצרט, חלקם הגיעו לסייע. הם ישבו כקבוצה ביחד, לראשונה. לפעמים אני חושבת שרק עצם העובדה שהם יושבים ביחד ושומעים אלו את אלו ומבינים שיש כאן הזדהות והכרה הדדית הכרה בקושי, עצם המפגש זו חוויה חשובה עבורם. אחד הרגעים המשמעותיים בעיני היו כשנשאלו על עוצמת המצוקה שלהם בין 0-10 15 חודשים אחרי, ואיש לא אמר מספר שנמוך מ-8."

 

לבנון שמחה להעניק להם את הכלים ברגעים הקשים שלהם: "הרגשתי שזה חלק מרגעים ממש קדושים. האיפשור הזה שאנחנו נותנים לאנשים לאוורר את הכאב באווירה של כבוד והבנה, אנחנו מביאים איתנו מהניסיון הישראלי את ההבנה שכמה שזה קשה, שאם תעזרי ותאפשרי לאנשים, להוציא את הכאב, עוזר להמשיך הלאה. הנסיון שלנו אומר שזה חלק מתהליך של החלמה, אפילו חלקית וזו זכות גודלה."

 

גם אחרי כל השנים, נראה שהחשיפה, גם של הצוות שמעניק את תכנית החוסן לאחרים, עדיין קשה. "קשה מאוד להכיל את זה. השיטה שלנו ממוקדת חוסן במטרה להעניק כוחות ולהגיד שיש לגיטימציה לכאב והקושי הזה. להסביר שזה לגמרי נורמלי שיש מגוון של רגשות והשפעה על היומיום שלך. כשאת עוזרת למישהו להתמודד זה עוזר לייצר מנגנון מערכתי והידע שאנחנו מביאים נותן גם לצוותים המטפלים כוח לחזק את היכולות שלהם מול האוכלוסיה שמולה הם עובדים. גם לבנות חוסן וגם להתמודד בעצמם עם מה שהם עברו."

 

בעוד כמה חודשים ישובו נציגי הקואליציה לווגאס ועד אז, תמשיך הקבוצה להיפגש, להיפתח ולגבש את החוסן הנדרש כדי להמשיך הלאה.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבנות חוסן. טרור בפיטסבורד
מומלצים