שתף קטע נבחר

אישה שהתפטרה עקב הטרדה מינית ניצחה בבג"ץ

בתום הליך משפטי ארוך בין שלוש ערכאות קבעו הרכב שופטי העליון כי עובדת שעזבה בנסיבות אלה זכאית לפיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת

בפסק דין שהעביר מסר חד משמעי למעסיקים ולבתי הדין לעבודה הפכו לאחרונה שופטי בג"ץ ניל הנדל, יעל וילנר ועופר גרוסקופף, את החלטת בית הדין הארצי לשלול פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת מעובדת שהתפטרה אחרי שנפלה קורבן להטרדה מינית.

 

לפני כשנתיים פסק בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב פיצויים של יותר מ-135 אלף שקל לאישה שהוטרדה מינית במקום עבודה והתפטרה. הסכום כלל גם פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת בסכום של כ-45 אלף שקל, לצד הפיצוי על ההטרדה המינית עצמה.

 

בערעור שהגישו המעסיקים לבית הדין הארצי קבעו הנשיא דאז יגאל פליטמן והשופטים חני אופק גנדלר ואילן סופר שלא יתערבו בפיצויים על ההטרדה המינית, אך לטעמם לא היה מקום לפסוק לעובדת פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת, מאחר שהיא זו שבחרה לעזוב בעוד שהמעסיקים הציעו לה להישאר. בהתאם הוחלט להפחית פיצויים אלה וחלק משכר טרחת עורכי הדין שנפסקו לעובדת מסכום הפיצוי הכולל.

 

העובדת לא ויתרה והגישה עתירה לבג"ץ נגד בית הדין הארצי ומעסיקיה, שבמסגרתה הגיעו הצדדים להסכמה על ביטול פסק הדין תוך הותרת החיוב הכספי שנקבע בפסק הדין המקורי של בית הדין האזורי.

 

בפסק הדין שאישר את הסכמת הצדדים, הבהירו שופטי בג"ץ הנדל, וילנר וגרוסקופף, כי הנימוק של בית הדין הארצי לשלילת פיצויי הפיטורים וההודעה המוקדמת אינו מקובל עליהם.

 

הם הבהירו כי כשעובדת מתפטרת בשל הטרדה מינית יש לראות בה כמי שהתפטרה בלית ברירה, ובנסיבות שאי אפשר לדרוש ממנה להמשיך בעבודתה.

 

משכך, היא זכאית למלוא הזכויות ככל עובד שפוטר – בהן פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת, בכפוף כמובן למילוי יתר התנאים שדורש החוק כמו התראה על הכוונה להתפטר ומתן הזדמנות למעסיק לתקן את המצב.

 

"התוצאה של ראיית ההתפטרות כפיטורים משקפת את החומרה של הטרדה מינית במקום העבודה, ואת המציאות של עובדת שנפגע באופן זה", כתבו. "גישה זו מתיישבת גם עם תיקוני החקיקה של השנים האחרונות, והרצון להילחם נגד התופעה המכוערת של הטרדה מינית בכלל, ובמקום העבודה בפרט. זאת, מתוך הכרה בפגיעה הקשה הנגרמת על ידי הטרדה מינית".

 

המעסיקים חויבו בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד של 25 אלף שקל על כל ההליכים גם יחד.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ העותרת: עו"ד יוסף אסף קוסטיקה, עו"ד בועז ארבל
  • ב"כ המשיבים: עו"ד יעקב זיו
  • ב"כ היועמ"ש לממשלה: עו"ד אודליה גליק
  • עו"ד ורד שדות עוסקת בדיני עבודה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: אלדד רפאלי
עו"ד ורד שדות
צילום: אלדד רפאלי
מומלצים