שתף קטע נבחר

אוכל ונשים – מערכת יחסים

נשים, אוכל, משקל, עליות במשקל, לידות, הורמנים , לחץ חברתי, מערכת היחסים של נשים מול אוכל היא לעיתים רבות מורכבת ובעלת בשפעה יומיומית. הדיאטנית קארין אדוני בן-דוד על הקשר של נשים עם אוכל

לכבוד יום האישה הבינלאומי, אנחנו יכולות למלא ספר שלם על היחסים של נשים עם אוכל. אנחנו עוברות כל כך הרבה תהליכים, גלגולים, ייסורים ותובנות ונותנות לו להפוך לשחקן מרכזי בחיינו. דיאטות, דימוי עצמי, הפרעות, על כל אלו אנחנו שומעים לא מעט. יש גיל של אישה שבו כל מה שידענו קודם מתערער, המערכות שלנו משנות את אופיין ואנחנו צריכות לתכנן מסלול מחדש – גיל המעבר. לכבוד היום המיוחד הזה, כדאי שנלמד קצת יותר על אתגרי המעבר ועל הדרכים להתמודד איתם.

גיל המעבר חותם למעשה את תקופת הפוריות. בתקופת המעבר, חלה ירידה הדרגתית בייצור והפרשת האסטרוגן והפרוגסטרון. רוב האיברים בגוף האישה מכילים קולטנים לאסטרוגן ומושפעים ממנו, חלקם יותר וחלקם פחות.

 

לתהליך הפסקת המחזור החודשי שלושה שלבים:

• פרי-מנופאוזה - שלב מקדים בו עדיין יש ביוץ, אולם הוא אינו תקין ולכן המחזור אינו תקין. נובע מירידה הדרגתית בכמות האסטרוגן המיוצר על ידי השחלות ובמקביל ירידה בייצור ההורמון פרוגסטרון. שלב זה מאופיין בגלי חום ותופעות לוואי אחרות.

• שלב המנופאוזה - השלב שבו אין לאישה וסת במשך 6 חודשים רצופים או יותר. זהו השלב בו השחלות מפסיקות לתפקד באופן תקין והאישה כבר אינה יכולה יותר להיכנס להריון.

• שלב אחרון פוסט מנאפוז - בו נפסקות תוצאות הלוואי של הפסקת המחזור ומסתיימים גלי החום.

 

ישנם שלושה סוגי גיל מעבר:

• גיל מעבר טבעי - מופיע בהדרגה בדרך כלל בין הגילאים 45-55. בתקופה זו הווסת מתחילה להגיע מדי פעם, נעלמת, וחוזרת. יש נשים שאצלן תהליך זה יחול באופן מהיר והווסת תפסק "ביום אחד". יש נשים שאצלן יהיה התהליך הדרגתי ומלווה בסימני משנה נוספים כגון: גלי חום, עייפות, קשיים בריכוז,עצבנות וקשיים בשינה.

• גיל מעבר בטרם עת - מופיע אצל נשים בשנות ה-30-40 לחייהן (לא נפוץ ). יתכן שמעבר זה הוא על רקע מחלה. משך גיל המעבר מסוג זה הוא קצר ונמשך שנה עד שלוש שנים.

 

 

- ()

 

גיל מעבר מלאכותי - עלול להופיע כתוצאה מפגיעה במערכת הרבייה (שחלות). ניתוח, טיפול כימותראפי, הקרנות ושימוש בתרופות המזרזות את הופעת גיל המעבר (כמו תרופות להתכווצות שרירן ברחם).

 

בשלב הזה לא מעט נשים מתמודדות לפתע עם עלייה במשקל, שינויים פיזיים בגוף , השמנה תפוחית (בטנית) בשלב זה, קצב חילוף חומרים איטי יותר, מצבי רוח וקשיים בשינה.

ללא ספק תקופה מאתגרת בחייה של אישה, יחד עם זאת, אפשרי לחלוטין לרדת במשקל גם בשלב הזה מבלי להתפשר על התחושה והבריאות שלנו.

הצעד הראשון למטרה מתחיל בניפוץ מיתוסים או טעויות נפוצות:

 

1.מעקב אחרי המשקל בלבד ללא התייחסות לשינוי הרכב הגוף

2. צריכה לא מספקת של חלבונים

3. עיסוק יומיומי במשקל

4.חוסר אמונה שאפשר לרדת במשקל גם אחרי גיל 40

5. הסתמכות על דיאטות שעשינו בעבר, אשר כרגע כבר לא עובדות

7. מחסור בשינה

8. שינויים משפחתיים ( empty-nest syndron) המוביל לתנועה מופחתת יותר במשך היום

 

טיפים נכונים לירידה במשקל גם בגיל המעבר:

1.נהלו יומן אכילה מסודר- לכולנו יש נטייה לחשוב שאנחנו צורכות פחות קלוריות ממה שאנחנו צורכות בפועל, ניהול יומן אכילה בהחלט יוכל לעזור ולתת נקודת מבט מדוייקת יותר .

2.הוסיפו פעילות גופנית- בפרט אימוני כוח

3.דאגו להיות בגרעון קלורי-גרעון קלורי הוא הבסיס לירידה במשקל בכל שלב וגיל שהוא, אין ירידה במשקל/ בהיקפים, משמע אין גרעון קלורי.

4.הגבירו את צריכת החלבונים שלכם- צריכתם תתרום לתהליך הירידה במשקל ותסייע לשמור על מסת שריר תקינה העוזרת לשמור על צפיפות העצם

5. להתניע (NEAT)-Non Exercise Activity Thermogenesis נסו ללכת 5,000-10,000 צעדים ביום.

6. הגבירו את צריכת הסיבים שלכם- פירות, ירקות, שיבולת שועל ועוד.

7. נסו להמנע מצריכת מלח מוגזמת- מריכה שכזו יכולה להוביל לאגירת נוזלים בגוף ותסכול מקצב הירידה במשקל.

 

כלים התורמים להתמדה ושינוי הרגלים:

1. תכנון מראש- אחד הכלים שתורמים ביותר להצלחה

2. רוח חיובית-האמינו בעצמכן וביכולת שלכן לעשות שינוי.

3. יצירת אורח חיים בריא- כזה שתוכלו להחזיק מעמד לאורך זמן ולא דיאטת כסאח / יו יו

4. בישול בריא וטעים- ככל שנדע יותר מה נכנס לנו לצלחת נוכל לשלוט יותר,נסו מתכונים קלים בריאים וטעימים מבלי להתפשר על הטעם.

5.הסוד להצלחה הוא התמדה

6. מוטביציה לעומת הרגלים- צרו הרגלים נכונים, לכולנו יש נטייה להתחיל עם המון אנרגיה ולאחר מכן לחזור חזרה להרגלים הישנים, התמקדו בבניית הרגלים נכונים שיחזיקו מעמד לאורך זמן.

7. גישת הכל או כלום- אל תתנו ליום אחד או קושי להרוס לכן את התהליך, התמדה לאורך זמן תוביל אתכן לכל תוצאה שרק תרצו.

8. מעגלי תמיכה- אתרו את מסגרת התמיכה שמעוררת את המוטיבציה, מספקת לכן את הכלים הנדרשים ומובילה להצלחה שלכן בתהליך.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים