שתף קטע נבחר

צבאי השיטים הנדירים בערבה עדיין שורדים בטבע

ברשות הטבע והגנים ספרו 33 צבאי שיטים, ביניהם 13 נקבות שחלקן בהריון ו-11 עופרים בהשוואה ל-23 אשתקד. אלו הצבאים האחרונים שנותרו בטבע בישראל וכדי למנוע את הכחדתם המוחלטת מהטבע, הם רוכזו באזור מגודר בשמורת יטבתה המוגן מפני טורפים ובני אדם. "אולי נוכל לשחרר אותם יום מן הימים לטבע", מקווים ברשות

 

סימנים מעודדים של תקווה מהאוכלוסיה השרידית האחרונה של צבאי השיטים בערבה. פקחי רשות הטבע והגנים ספרו במשך יומיים את אוכלוסיית צבאי השיטים המתגוררים באזור מגודר בשמורת יטבתה.

 

הפקחים שסרקו את השטח בעזרת רכבים ורחפן איתרו בספירה הראשונה 34 פרטים לעומת 29 אשתקד, ביניהם 13 נקבות שחלקן בהריון ו-11 עופרים. בספירה החוזרת, שהתקיימה יום לאחר מכן, נמצאו 33 פרטים לעומת 23 בספירה המקבילה אשתקד. 

 

צבי שיטים (צילום: ערן היימס, רשות הטבע והגנים)
צבי שיטים(צילום: ערן היימס, רשות הטבע והגנים)

בסכנת הכחדה חמורה בישראל

ד"ר טל פולק, אקולוגית הערבה במחוז דרום ברשות הטבע והגנים מספרת כי ספירת הצבאים מתקיימת פעמיים בשנה בגדרת צבאי השיטים והשנה, בספירת החורף, נרשמה עלייה באוכלוסיית הצבאים הנדירים.

 

"צבי השיטים הוא מין בסכנת הכחדה חמורה בישראל, מין מיוחד שיש במקום כל כך קטן ונמצא רק בשמורת יטבתה בגדרה סגורה מערבית לחי-בר יטבתה ויחד איתו בגדרה, ישנם גם צבאי נגב, מהם נספרו 54 לעומת 64 בשנה שעברה. ברשות מנסים לשקם אותו ואת האוכלוסיה שלו, על מנת שאולי נוכל לשחרר אותו יום מן הימים לטבע", היא מסבירה.

 

צבי שיטים (צילום: עומר זבולוני, רשות הטבע והגנים)
צבי שיטים(צילום: עומר זבולוני, רשות הטבע והגנים)

 

אוכלוסיית צבאי השיטים ידעה עליות ומורדות רבות במהלך השנים האחרונות ומהאוכלוסיה שמספרה הוערך במאות פרטים עד אמצע המאה ה-20, צנח לעשרות בודדות בשנות ה-60, כשספירות הגבוהות ביותר היו ב-1988 בה נספרו 53 פרטים, מאז הם שמרו על גודל שנע בין 20-30 פרטים בלבד.

 

מתחם מוגן מפני טורפים

ב-2006 הוחלט ברשות הטבע והגנים לגדר את אזור חורש השיטים ביטבתה בגדר גבוהה כד למנוע חדירה של טורפים, כדוגמת זאבים, תנים ושועלים למקום ולמנוע את יציאתם של הצבאים לשטחים הפתוחים. ומאז חלה עלייה הדרגתית לכ-40 פרטים. 

 

צבאי שיטים (צילום: טל פולק, רשות הטבע והגנים)
צבאי שיטים(צילום: טל פולק, רשות הטבע והגנים)

 

ערן היימס, מנהל מרחב ערבה דרומית ברשות הטבע והגנים מדגיש כי נוכחותם של צבאים צעירים רבים היא סימן לכך כי מאמצי הרשות משתלמים בשיקום האוכלוסיה.

 

"לפני כמה עשרות שנים נספרו פה עשרות של צבאי שיטים בכמה מוקדים, בשמורת השיזף בערבה התיכונה ובאזור יטבתה בערבה הדרומית, אלא שעם הזמן הצבי הלך ונעלם. כנראה שפחות מסוגל לחיות במדבר ובעקבות פעילות אדם, צבא ופעילות חקלאית, היעלמות שטחים גדולים שמתאימים לו כבית גידול, הוא הלך ונעלם".

 

תמותה המונית עקב שטפונות וטריפות

ב-2012 נראה כי האוכלוסייה הייתה במגמת התאוששות ונספרו למעלה מ-50 פרטים באותה שנה, אך שני חורפים סוערים, הביאו לפגיעה קשה באוכלוסיה המקומית. היימס מציין כי שטפונות שאירעו במהלך 2012 ו-2013 גרמו לקריסת הגדר במספר מקומות, דבר שגרם למותם של צבאים רבים, שחלקם נסחפו ומתו, אחרים נטרפו ככל הנראה על ידי זאבים בתוך המתחם. ב-2017 תועדו בין 19-20 פרטים בלבד ואשתקד 23 פרטים.

 

צבאי שיטים (צילום: טל פולק, רשות הטבע והגנים)
צבאי שיטים(צילום: טל פולק, רשות הטבע והגנים)

 

הפעם בספירה השנה, נדהמו הפקחים לראות כמות מרשימה של עופרים ופרטים צעירים, בשילוב של הנקבות ההריוניות. "אנחנו עושים ככל שניתן כדי לשמור על המין ולאושש את האוכלוסיה, כדי שבעתיד נוכל להשיב אותם לטבע, כמו שעשינו עם מיני בעלי חיים אחרים", הוא מסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערן היימס, רשות הטבע והגנים
צבי שיטים
צילום: ערן היימס, רשות הטבע והגנים
מומלצים