שתף קטע נבחר

הצ'קים שלכם חוזרים - והבנקים מרוויחים בגדול

למרות שימוש הולך ומצטמצם בהמחאות, כמעט 3.5 מיליון צ'קים חזרו בשנה שחלפה, חלקם בשל אי כיסוי מספיק אך רובם מסיבות אחרות - בעיקר טכניות. על הצ'קים החוזרים האלו, הבנקים גוזרים עמלות שמנות שנגבות מאיתנו. מה ניתן לעשות?

בדקתם את הצ'ק לפני שמסרתם אותו? השימוש בצ'קים הולך ומצטמצם בשנים האחרונות במקביל לגידול ברכישות בכרטיסי האשראי והתרחבות אמצעי התשלום הדיגיטליים. למרות זאת, המחאות הן עדיין אמצעי תשלום דומיננטי מאוד במשק.

 

>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

הצ'קים שלכם חוזרים: טיפסו להיקף של 40 מיליארד שקל

רוצים הנחה בביטוח? תתחילו לצעוד

בקשה לייצוגית נגד כלל: רכשו ביטוח נסיעות וחויבו על ביטוח ל-60 שנה

 

ואמנם, נתוני בנק ישראל שפרסמנו כאן לפני מספר ימים, מעלים כי כמעט 3.5 מיליון צ'קים חזרו בשנה שחלפה, בסכום כולל של כ-40 מיליארד שקל. על הצ'קים החוזרים הללו, הבנקים גוזרים עמלות שמנות אותן הם גובים מאיתנו, מה שלעיתים רבות יכול להיחסך אם מעט תשומת לב.

כמעט 3.5 מיליון צ'קים חזרו בשנה שחלפה (צילום: עמית מגל) (צילום: עמית מגל)
כמעט 3.5 מיליון צ'קים חזרו בשנה שחלפה(צילום: עמית מגל)
 

קרוב ל-40% מתוך הצ'קים החוזרים (1.35 מיליון) בסכום כולל של כ-7.5 מיליארד שקל, חזרו מסיבה של אי כיסוי מספיק, כלומר לנותן הצ'ק לא היה מספיק כסף בחשבון. למעשה, שיעור הצ'קים שחזרו בגלל אי כיסוי מספיק נע באופן קבוע במרוצת השנים סביב 30%-40% מתוך כלל הצ'קים החוזרים. השאר, שהם הרוב, חזרו משלל סיבות אחרות. כשבוחנים את סכומי החזרות הצ'קים, הפער גדול עוד יותר: רק כ-20% מהסכום הכולל של הצ'קים החוזרים מקורו בצ'קים בלי כיסוי.

 

מה הן הסיבות האחרות להחזר הצ'קים? מסתבר שיש רשימה ארוכה שכוללת עשרות אפשרויות וברוב המקרים מדובר בסיבה טכנית, או יותר נכון שלל סיבות טכניות: סכום לא תואם למילים, הצ'ק הופקד טרם זמנו, הסבת צ'ק לא תקינה, חתימה חסרה, תיקון שבוצע בצ'ק ולא נחתם, תיקון אסור שבוצע, צ'ק שהופקד והוא כבר לא בתוקף ועוד.

 

במילים אחרות, חוסר תשומת לב של רושם הצ'ק ולעיתים של מפקיד הצ'ק, גורמת לחזרתם של מאות אלפי צ'קים מדי שנה.

 

 

 

   ()
 

 

מיליוני שקלים על עמלות

הטעויות הללו גם עולות כסף, והרבה. עבור צ'ק שחזר מסיבת אי כיסוי, מחויב רושם הצ'ק (מושך הצ'ק - זה שמחשבונו נמשך הכסף) בעמלה שנעה סביב 80-50 שקל. עבור צ'ק שחזר מסיבה טכנית מחויב רושם הצ'ק בעמלה שמגיעה לכ-20 שקל.

 

כאשר מדובר בחשבון של עסק גדול (מחזור של מעל 5 מיליון שקל בשנה), גם המפקיד יחויב בעמלה.

 

עכשיו תעשו חשבון פשוט - מיליוני צ'קים שחוזרים מדי שנה מסיבות טכניות, כפול עמלה של כ-20 שקל, כאשר לזה תוסיפו צ'קים חוזרים מסיבה של אי כיסוי מספיק כפול כ-70 שקל, ותגיעו לעמלות שמצטברות לעשרות מיליוני שקלים בשנה. אגב, בעוד שבחלק מהעמלות השונות שגובים הבנקים ניתנות הנחות או פטורים למגזרים ואוכלוסיות שונות, בתחום הזה כמעט ואין הנחות.

 

אז מה אפשר לעשות? לפני שאתם מוסרים או מפקידים צ'ק, תעיפו מבט ותבדקו שהכל תקין ורשום כמו שצריך. תוודאו שיש לכם מספיק כסף בחשבון ואם לא, פנו לפקיד הבנק שלכם מראש ועדכנו אותו שצפוי לרדת מחשבון הבנק צ'ק שמסרתם וודאו שיכבד אותו. לבנק יש שיקול דעת והוא יכול לכבד את הצ'ק תוך העמדת מסגרת אשראי זמנית, גם אם אתם על סף חריגה מהמסגרת שנקבעה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים