שתף קטע נבחר

עו"ד שייצג חשודים ברצח נחקר: נציב התלונות בביקורת על המשטרה והפרקליטות

השופט בדימוס דוד רוזן קבע כי ההחלטה לחקור סנגור של נאשם ברצח הכתימה את שמו, וכי ההחלטה לאסור עליו ליצור עימם קשר פגעה באופן חמורה בזכות החוקתית להיוועצות עם עו"ד: "תמונה עגומה וקודרת"

 

נציב תלונות הציבור על הפרקליטים דוד רוזן מתח היום (שלישי) ביקורת חריפה על המשטרה והפרקליטות שגרמו לדבריו לפגיעה חמורה בזכות חוקתית בהיוועצות עם עורך דין, לאחר שהורו על חקירת הסנגור הפלילי אורי בן נתן שייצג את העבריין ניבי זגורי שהואשם ברצח של עד המדינה טל קורקוס וגרושתו דבורה הירש.


בעקבות התלונה, רוזן המליץ לפרקליט המדינה ומפכ"ל המשטרה "לחדד את ההנחיות הרלוונטיות ולהדגיש את הזהירות וכלל הרגישות הנדרשת, קודם ביצוע מהלכים שיש בהם חשש לפגיעה בלתי ראויה ובלתי מידתית בזכות ההיוועצות של אזרח עם סנגורו". 

 

טל קורקוס דבורה הירש יניב זגורי (צילום: הרצל יוסף, ישראל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף, ישראל יוסף)
 

לפי התלונה שהוגשה לנציב, הפרקליטות אישרה את חקירתו באזהרה של הסנגור בחשד לביצוע עבירה של שיבוש מהלכי משפט והמשטרה הורתה על שליחתו למעצר בית בעת שייצג חשודים בפרשה מבלי שהיה כל ביסוס ראייתי לכך.

 

הסנגור, ששוחרר למעצר בית של חמישה ימים, הלין על החלטת גורמי המשטרה שאסרו עליו ליצור קשר עם המעורבים בפרשה במשך 10 ימים. לטענת הסנגור, ההחלטה הייתה בלתי מידתית ומנעה ממנו לייצג את שני החשודים.

 

עו"ד אורי בן נתן ()
עו"ד אורי בן נתן

ניבי זגורי ()
ניבי זגורי

הפרקליטות והמשטרה טענו במהלך הבדיקה של הנציב כי ההחלטה לאשר את החקירה באזהרה של הסנגור וכן ההחלטה לשלוח אותו למעצר בית ולהגביל את קשריו עם המעורבים בפרשה שנחקרה באותם ימים, התקבלו ברגישות והיו סבירות בנסיבות העניין.

 

הנציב דחה את טענות הפרקליטות והמשטרה, וקבע כי מתמלילי האזנות הסתר שיורטו במסגרת החקירה, ושעליהם התבסס החשד נגדו, לא ניתן להסיק שעורך הדין הדליף מידע על חקירת הרצח.

 

הנציב הדגיש כי "כל הנוגע לסוגיית מעצרו של הסנגור ותנאי שחרור נצטיירה תמונה עגומה וקודרת". לדבריו, חומר החקירה שהתגבש נגדו לפני המעצר לא השתנה גם לאחריו. רוזן קבע כי ההחלטה לשחרר את הסנגור למעצר בית תוך הטלת איסור על יצירת קשר עם המעורבים בפרשה, פגעה בצורה קשה בזכות החוקתית להיוועצות של לקוח עם עורך דינו.

 

נציב התלונות על הפרקליטים דוד רוזן (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
נציב התלונות על הפרקליטים דוד רוזן(צילום: עופר עמרם)

 

"חשיבות חוקתית זו כפי שבאה לידי ביטוי בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה ובפקודת משטרת ישראל", ציין הנציב רוזן. "יש בה כדי להקנות מעמד מיוחד לעורך הדין העושה בתפקידו המקצועי. ההנחיות הנזכרות לא באו ליתן לעורך דין זכויות יתר, הנחיות אלה באו לעגן את זכותו של כל אזרח להגנה משפטית, כמו גם את זכות ההיוועצות החוקתית".

 

עוד נכתב בהחלטה כי "לא פחות חמור, בעקבות ההחלטה לעניין מעצרו ותנאי שחרורו של הסנגור, הוכתם שמו של הסנגור, קבל עם ועדה, כחשוד בביצוע עבירה פלילית חמורה".

 

עו"ד אורי בן נתן מסר בתגובה להחלטה כי "ידע כל שוטר וכל תובע כי אין לו 'בעלות' על החוק וכי כולם שוים בפני החוק. אסור שבעלי תפקידים אלו שבידיהם כח רב, להשתמש בכוחם באופן לא ראוי תוך רמיסה בלתי צודקת וכוחנית של כל אזרח ואזרח. לא הייתה שום הצדקה למהלכים העגומים שננקטו כלפי, כך קבע בית המשפט המחוזי בב"ש מפורשות".

 

עוד נמסר כי "כבוד הנציב השופט (בדימוס) דוד רוזן, אליו הושתה תלונתי בביקורת חסרת תקדים, ראה בחומרה רבה את המהלכים שננקטו כלפי ללא שום הצדקה וקבע כי התמונה שהצטיירה הינה 'עגומה וקודרת'. אני תקווה שהתנהגות שערורייתית מעין זו לא תפגוש שם סנגור ושם אזרח. הפגיעה הקשה בשמי הטוב היא אנושה ואת הנעשה לצערי, אין להשיב.

 

"מניעת הזכות להיוועצות משך תקופה של שבועות ארוכים ללא שום הצדקה, הינה בלתי מתקבלת על הדעת. המשטרה ידעה בזמן אמת, כי לא היה שום ניסיון לשיבוש החקירה מצידי ולמרות זאת החליטה על חקירה תחת אזהרה בלא שום הצדקה. אני מוצא לנכון להודות לנציב דוד רוזן שבדק את הנושא לעומק והביא את מסקנותיו הברורות".

 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "במסגרת חקירת מקרה רצח דבורה הירש ז"ל, עלה החשד נגד עורך הדין בגין שיבוש מהלכי משפט והוא נחקר לאחר קבלת אישור של הפרקליטות. מתפקידה של המשטרה לחקור ביסודיות כל מקום שבו עולה חשד לביצוע עבירה פלילית במטרה אחת ויחידה: להגיע לחקר האמת, וזאת ללא כל קשר למשלח ידו של החשוד, שכן כולם שוווים בפני החוק.

 

"החלטת שחרורו של החשוד למעצר בית והגבלת קשריו עם המעורבים למשך תקופה קצרה לאור החשדות שהיו נגדו באותה העת בית, התקבלה ברגישות הראויה בהסתמך על חומר הראיות הקיים באותה עת, ובכדי לאפשר את המשך החקירה שהבשילה לבסוף לכתבי אישום חמורים שהוגשו על ידי הפרקליטות נגד המעורבים ברצח".

 

רצח עד המדינה וגרושתו

במאי אשתקד עצרה המשטרה שבעה חשודים ברצח דבורה הירש, גרושתו של העבריין ועד המדינה טל קורקוס. הירש נרצחה במרץ 2016. קורקוס עצמו נרצח שנה קודם לכן לאחר שמטען התפוצץ במכוניתו.

 

הירש, גרושתו של טל קורקוס שהעיד בעבר נגד ארגון הפשע של יניב זגורי, נורתה למוות לעיני שלושת ילדיה שהיו עמה במכונית בבאר שבע. במהלך החקירה נעצרו שבעה חשודים במעורבות במעשה, אך כולם שוחררו כיוון שלא התבססה נגדם תשתית ראייתית.

רצח טל קורקוס, אלישע סבח ודבורה הירש ()

 

טל קורקוס השתייך בעבר לארגוני פשע. בשלב מסוים החליט לחצות את הקווים ולהעיד נגד זגורי.

עדותו של קורקוס, שהיה יד ימינו של זגורי, הובילה להגשת כתב אישום נגד ראש ארגון הפשע ולהרשעתו, בין היתר על הנחת רימון ברכבו של קצין שב"ס, זריקת רימון על בית עיתונאי והצתות של בתי עסק.

 

קורקוס ורעייתו באותו זמן, דבורה הירש, שהו בעבר בחו"ל במסגרת התוכנית להגנת עדים, אך כעבור זמן מה הם הוצאו מהתוכנית. לאחר מכן הם התגרשו, ומאוחר יותר אף ריצה קורקוס עונש מאסר בגין עבירות אלימות נגד אשתו לאחר שאיים לרצוח אותה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים