שתף קטע נבחר

האב נטש - ביהמ"ש הסכים למחוק את שמו

אחות ואח בני 14 ו-12, שאביהם עזב את הבית וניתק קשר, תבעו לשנות לשם משפחתו של בן זוגה הנוכחי של אמם. השופט קימלמן הסכים עמם

בית המשפט למשפחה בקריית שמונה קיבל לאחרונה תביעה שהגישו אחות ואח בני 14 ו-12 והורה על מחיקת שם משפחתו של אביהם, שנטש אותם כשהיו פעוטות. השופט ארנון קימלמן פסק שהם לא צריכים לשאת על גבם את שם משפחתו של מי שפגע בהם בצורה כה קשה, והורה למשרד הפנים לשנות את השם לשם משפחתו של בן זוגה של אמם.

 

בני הזוג נישאו ב-2005 והתגרשו זמן קצר לאחר מכן. האב עזב את הארץ לפני כתשע שנים ומלבד מייל חד פעמי, שבו הודיע לאם שהוא "עוקב אחר הילדים" וחוסך להם כסף, הוא מעולם לא יצר עמם קשר. הילדים גרים כיום עם אמם ובן זוגה.

 

לטענת האם, היא חיפשה את האב במדיה החברתית באינטרנט ובספרי הטלפונים אך כל ניסיונותיה עלו בתוהו. גם עם הוריו של האב אבד הקשר שכן לדבריה, בעלה של הסבתא מצד האב התעלל בבנה והסבתא העליבה אותו קשות באופן שלא אפשר שמירה על יחסים תקינים.

 

היא הדגישה שהאב לא מקיים את חובותיו הבסיסיות ביותר של הורה: לא רק שהוא לא מפרנס אותם, הוא גם הותיר אותם פגועים מאוד מבחינה רגשית ולכן "אין שום סיבה הגיונית וראויה לכך ששם משפחתו ימשיך לשמש כשם משפחתם של הקטינים".

 

בתסקיר שירותי הרווחה צוין כי הבן היה תינוק בזמן הנטישה ולילדה, שהייתה בת 5, יש זיכרונות קשים ולא נעימים מהאב. הבת, כיום נערה בגיל ההתבגרות, סיפרה שעצם הנצחת שם משפחתו של אביה מסב לה צער מתמשך. גם הבן ציין כי הוא חפץ לשנות את שם משפחתו לשם בן זוגה של אמו, שלדבריו מטפל בו במסירות מאז ומתמיד.

 

השופט ארנון קימלמן פתח את פסק דינו בשירה של זלדה "לכל איש יש שם". הוא סקר באריכות היבטים תרבותיים והיסטוריים בכל הקשור לשמות משפחה ובין היתר ציין כי "שם המשפחה של אדם הינו ביטוי מובהק למסורת, רקע תרבותי ולייעודו של האדם".

 

הוא ציין כי חוק השמות מ-1956 קובע כי הוריו של קטין רשאים לשנות את שמו הפרטי, ובאישור בית המשפט גם את שם משפחתו. העיקרון המרכזי המנחה את בית המשפט בעניין זה הוא טובת הילד בהווה והעתיד.

 

השופט התרשם שהקטינים סובלים באופן יומיומי - ולמעשה במשך כל שנות ילדותם - מהצורך לשאת בשמו של אדם שפגע בהם קשות ולא נקט צעד מינימלי נדרש כדי לנסות ולחדש את הקשר ולשאול בשלומם. "הקטינים אינם צריכים לשאת על כתפיהם את העול של שמירה על שם משפחה של אדם שמעל בתפקידו ההורי בצורה כה מחפירה", כתב.

 

בנסיבות אלה קיבל השופט את הבקשה במלואה והורה למשרד הפנים לתקן את מרשם האוכלוסין באופן ששם משפחתו של האב יימחק והילדים יקראו מעתה בשם משפחתה של אמם ובן זוגה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד ורדה חקלאי
מומלצים