שתף קטע נבחר

כוורת ממלאי המקום של נתניהו

עזיבת יואב הורוביץ האירה זרקור על כך שבמשרד רה"מ נמנעים באדיקות ממינוי מחליפים קבועים לבעלי תפקידים. לא מעט תפקידים דורשים את אישור הוועדה למינוי בכירים. בכיר לשעבר במשרד: "נתניהו הפך את המשרד לשוליה שבא לשרת את צרכיו הפוליטיים. מי שלא מיישר קו עף החוצה". לשכת רה"מ: "טענות סרק שקריות"

מנכ
עזב במפתיע, ופינה דרך לעוד ממלא מקום. יואב הורוביץ ונתניהו(צילום: עמית שעל, AP)

העזיבה המפתיעה של יואב הורוביץ את תפקיד ממלא מקום מנכ"ל משרד ראש הממשלה משאירה את ראש הממשלה בנימין נתניהו עם כוורת מדוללת, חסרה ומרוקנת, שמצטרפת לבעיות ניהול קשות במשרד ראש הממשלה - משרד שבו אנשים מחזיקים משרות בכירות כממלאי מקום לתקופות ארוכות, מבלי שהמינוי שלהם אושר על ידי הוועדה למינוי בכירים.

 

הורוביץ מילא בשנה האחרונה את תפקיד ממלא מקום מנכ"ל משרד ראש הממשלה במקביל לתפקידו כראש סגל ראש הממשלה - אחרי עזיבתו של אלי גרונר את התפקיד, על פי דיווחים בטונים צורמים. לפני חודשיים הודיע נתניהו בהרמת כוסית לרגל הפסח שבכוונתו למנות את הורוביץ לתפקיד המנכ"ל הקבוע של המשרד, וכי הוא יפסיק לשמש ראש הסגל – תפקיד אשר הוטל על אשר חיון, מנהל לשכת רה"מ.

 

: אינפו גרפיקה בנימין נתניהו סגל לשכה לשכת ראש הממשלה   ()

בלשכת רה"מ מדגישים כי לא ניתן היה לאשר את מינויו של הורוביץ כמנכ"ל קבוע, עקב הנחיית נציבות שירות המדינה שלא ממנים מנכ"לים בתקופת בחירות. מאז שדרוגו של חיון לתפקיד ראש הסגל אין לראש הממשלה מנהל לשכה, וחיון ממלא את שני התפקידים. אחרי הודעת הורוביץ על עזיבתו מינה אתמול נתניהו את רונן פרץ, שמונה לממלא מקום סגן מזכיר הממשלה במרץ 2018, לתפקיד ממלא מקום מנכ"ל משרדו.

 

משנת 2015, אין במשרד ראש הממשלה גם ראש מערך הסברה במקום לירן דן שעזב. את התפקיד החזיק בתחילה בפועל בועז סטמבלר, שמונה ליועץ התקשורת של נתניהו - ובנובמבר 2017 לראש לשכת הפרסום הממשלתית. מי שמחזיקה בתפקיד בפועל היא שיר כהן, יועצת התקשורת של ראש הממשלה שמשמשת בפועל גם כראש מערך ההסברה. גם ירדן וותיקאי, מנהל מטה ההסברה הלאומי עוזב בקרוב את התפקיד ולא מונה לו מחליף.

 

בועז סטמבלר, מנהל לשכת הפרסום הממשלתית (צילום: twitter)
איש לא ממלא את מקומו, מלבד יועצת תקשורת אחת. בועז סטמבלר(צילום: twitter)

דיוויד קיז ()
עשרה חודשים בלי דובר לתקשורת הזרה. הדובר לשעבר דייוויד קיז

מאז ספטמבר 2018 לראש הממשלה אין גם דובר לתקשורת הזרה - מאז שהדובר האחרון דייוויד קיז פרש על רקע פרשה של תלונות על הטרדות מיניות, שהסתיימה בלא כלום לאחר חקירה של נציבות שירות המדינה. קיז לא חזר ללשכה, כך שבעשרת החודשים האחרונים אין לראש ממשלת ישראל דובר לתקשורת הזרה, והעיתונאים הזרים מתלוננים שהם לא זוכים לתדרוכים ולא מקבלים מענה לשאלות.

 

לנתניהו אף אין יועץ מדיני בתקן. מי שממלא את התפקיד בפועל הוא ראובן עזר, שהוא סגן ראש המטה לביטחון לאומי למדיניות חוץ. בעבר היה לנתניהו יועץ מדיני צמוד, והאחרון שמילא את התפקיד היה יונתן שכטר - שעזב ביוני 2018 לאחר חמש שנים בתפקיד. בלשכת רה"מ מדגישים שמדובר בהחלטה של ראש המל"ל לאחד את תפקיד ראש המטה למדיניות חוץ והיועץ המדיני לתקן אחד מטעמי יעילות.

 

עמדה ריקה נוספת היא של היועץ לענייני התיישבות, שלא מונה מאז 2011. את התפקיד ממלאים בפועל מ"מ מנכ"ל משרד רה"מ, מזכירות הממשלה ופנחס וולרשטיין, שמונה לראש צוות הסדרת יישובים במשרד רה"מ. גם ליועצו הפוליטי עומרי אקוניס שעזב ביולי 2018 טרם נמצא מחליף.

 

בכיר לשעבר במשרד ראש הממשלה אמר: "ראש הממשלה הפך את המשרד לשוליה שבאה לשרת את צרכיו הפוליטיים. שומרי הסף הוחלפו. מי שלא יישר קו עף החוצה. הכל כדי לשרת את המלכה. מי שהכיר את המשרד בימיו הגדולים, לא יכול שלא לחוש בושה ופחד מהמקום אליו התדרדר. אין אנשי מקצוע. ומי שנשארו הם אנשים כנועים למרותו ולמרותה של הגברת. ואחרי זה יתפלאו כיצד שוב קורים מעשים פליליים".

 

עד עכשיו לא נמצא לו מחליף קבוע. עזרא סיידוף (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עד עכשיו לא נמצא לו מחליף קבוע. עזרא סיידוף(צילום: מוטי קמחי)

גם במשרד ראש הממשלה כמה תפקידים חשובים אינם מאוישים. כך למשל תפקידו של יוסי קטריבס, שהיה המשנה למנכ"ל משרד ראש הממשלה ואחד האנשים החזקים במשרד, לא מאויש כבר שנתיים, מאז עזיבתו ביוני 2017.

 

משרתו של עזרא סיידוף, סמנכ"ל מבצעים ונכסים במשרד רה"מ ומי שמקורב מאוד לבני הזוג נתניהו, לא זכתה אף היא למינוי של מחליף קבוע, לאחר פרישתו של סיידוף לגמלאות ועוד לפני כן עם השעייתו בעקבות פרשת המעונות. לתפקיד מונה רק ממלא מקום בשם אסף יחזקאל, אשר הובא לפני חצי שנה מרשות המיסים.

 

במשך שלוש שנים פחדו במשרד רה"מ למנות לסיידוף מחליף, שמא הדבר ירגיז אותו והוא יתחיל "לזמר". ואולם כעת, לאחר שסיידוף כבר בפנסיה, עדיין חוששים למנות לסיידוף מחליף קבוע. כאשר נכנס יחזקאל לתפקיד בראשית השנה נמסר ממשרד רה"מ כי "מינויו של מר אסף יחזקאל בוצע בדרך של מינוי בפועל לתפקיד סמנכ"ל מבצעים ונכסים במשרד ראש הממשלה, עד לפרסום מכרז בין-משרדי כנדרש. הליך מינויו נעשה על פי כל הכללים ובאישור נציבות שירות המדינה". המינוי בפועל נמשך כבר יותר מחצי שנה.

 

במשרד ראש הממשלה אין גם סמנכ"ל למינהל ומשאבי אנוש משנת 2017, אז מונה הסמנכ"ל הקודם רן ישי למנכ"ל המשרד לענייני ירושלים. בינתיים ישי כבר פרש לפנסיה מוקדמת, רץ בפריימריז של הליכוד ונכשל, ובמשרד רה"מ עדיין לא מצאו לנכון למנות לו מחליף.

 

ואם זה לא מספיק: באגף ממשל וחברה מינו לסמנכ"ל את אורן כהן שלפי גורמים במשרד היה מעורב, בין היתר, בטיפול בהוצאותיה של שרה נתניהו. לכהן לא היה כל נסיון ניהולי מעבר להיותו עוזר מנכ"ל שהוגדר כראש מטה ושירות של 10 שנים בקבע. במשרד רה"מ טענו כי כהן עובד 8 שנים בשירות המדינה, ומכיוון שתפקיד ראש מטה הוכר כתפקיד ניהולי, המעבר שלו לסמנכ"ל היה טבעי ולא מהווה מקפצה חריגה בכלל. בנוסף, סמנכ"ל משרד רה"מ דן להב נסע לחו"ל למשך שנה מבלי שמונה לו מחליף, ובינתיים הספיק לחזור לתפקידו.

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "טענות סרק שקריות של עובד ממורמר. מדינת ישראל במצב הטוב ביותר שהייתה בו. יחסי החוץ בפריחה חסרת תקדים והכלכלה צומחת. אנשי הסגל של ראש הממשלה נתניהו הם עובדים מקצועיים שעובדים לילות כימים למען הצלחתה של מדינת ישראל. כל טענה אחרת משוללת כל יסוד ונועדה להתנגח אישית בראש הממשלה וצוותו. באשר לתפקידים במילוי מקום - אנו פועלים בהתאם להנחיות נציבות שירות המדינה ותחת אישורים משפטיים שקובעים שיש להימנע ממינוי בכירים בתקופת בחירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הדס פרוש / פלאש90
ראש הממשלה נתניהו
צילום: הדס פרוש / פלאש90
מומלצים