שתף קטע נבחר

חודשיים בלי בית: נפגעי שריפת הענק שרויים בחוסר ודאות

יותר מתשעה שבועות מיטלטלים תושבי מבוא מודיעים ממקום למקום. 64 משפחות נותרו ללא בית, ולמרות הזמן הרב שעבר - המשטרה לא קבעה מה מקור הדליקה. הנפגעים לא יכולים לפנות לביטוח - והשיקום מתעכב

 

חוזרים לראות את הבתים ההרוסים לאחר השריפה שבוע שעבר במבור מודיעים (צילום: רועי רובישנטיין)
חורבות השריפה במבוא מודיעים(צילום: רועי רובישנטיין)

חודשיים עברו מאז כילתה שריפת ענק את בתי היישוב מבוא מודיעים. מאז מתאכסנים תושביו במגורים זמניים בקיבוץ חפץ חיים, ונמצאים בחוסר ודאות לגבי עתידם. המשטרה טרם פרסמה את מסקנותיה בחקירת הגורמים לשריפה, ובלי קביעה האם מדובר בהצתה או בדליקה טבעית אין לתושבים כתובת לפנות אליה כדי לדרוש פיצויים ולהתחיל בשיקום הבתים. גם הסיוע הממשלתי שהובטח מתעכב, והתושבים לא יודעים איפה הם יפתחו את שנת הלימודים.

 

הדליקה במבוא מודיעים אירעה ב־26 במאי, והיוותה מכה קשה ליישוב: 64 משפחות איבדו ביום אחד את בתיהם, ו־223 אנשים נותרו ללא מקום ללון. המועצה המקומית אירגנה להם מקומות שהייה זמניים, בתחילה בכפר הנוער בן שמן, לאחר מכן ביישוב יד בנימין, ובחודש האחרון הם שוהים במימון ממשלתי באכסניה בקיבוץ חפץ חיים. זהו פתרון סביר ביחס לנסיבות, אך עבור משפחות עם ילדים קטנים זהו מצב לא פשוט. הם חיים בצפיפות, בתנאי פנימייה, על מזוודות, ללא מטבח, בלי פתרון באופק.

 

משפחת שטיין שביתה נשרף בשריפות במבוא מודיעים  (צילום: אבי רוקח)
"כל זיכרונות הילדות שלי נשרפו". חנה שטיין ומשפחתה(צילום: אבי רוקח)

חנה שטיין גדלה במבוא מודיעים, ונשארה שם כדי לגדל את ארבעת ילדיה הקטנים, הגדולה בת תשע והקטנה תינוקת בת שנה, קרוב להוריה ולמשפחתו של אחיה. "כל זיכרונות הילדות שלי נשרפו, כל הדברים שלנו", היא מספרת. הילדים ממשיכים ללכת למסגרות החינוכיות הקבועות, אך נוסעים במשך כשעה בהסעה וחוזרים מותשים. "אנחנו רוצים להתחיל לשקם את הבתים שלנו, אבל עד שלא נדע אם זו הצתה או לא, אי־אפשר לפנות לביטוח", היא מסבירה. "מה ששונה באסון של מבוא מודיעים זה שפעם ראשונה שיישוב שלם נמחק", היא מוסיפה.

 

מצבה של שטיין טוב יחסית, משום שהבית היה מבוטח, אבל בתים רבים נבנו כבית שני על נחלה, או שמעמד הקרקע לא היה מוסדר מול מינהל מקרקעי ישראל, ולכן משפחות רבות לא יכלו לבטח את הבית.

 

הסיבות לשריפה עדיין לא ברורות. ככל הנראה היו שלושה מוקדי בעירה, מה שיכול להצביע על חשד להצתה, כפי שקבעה חקירת כבאות והצלה, אבל אין עדיין מסקנות סופיות. "לא קיבלנו מסקנות מאף גורם רשמי", אומר חמי דנון, מזכיר היישוב שעלה בלהבות. "כתוצאה מכך המדינה לא יודעת איך לסווג את האסון: אם זה פיגוע על רקע לאומני - מס רכוש יפצה, ואם זה אסון טבע - חברות הביטוח יפצו. אף רשות ממשלתית לא לוקחת אחריות. אנחנו רוצים להחזיר את התושבים כמה שיותר מהר הביתה".

 

לדבריו, הממשלה גיבשה תקציב סיוע של כ־80 מיליון שקלים כדי לממן את שהות התושבים בקיבוץ חפץ חיים, לפנות את הריסות הבתים ולהציב קרוואנים ביישוב עד שהתושבים יבנו את הבתים מחדש. אך התקציבים מתעכבים, והתושבים מאסו בהמתנה. "החוזה בחפץ חיים הוא עד ספטמבר, ואנחנו לא יודעים מה יהיה אחר כך. זה מצב קשה לנו ולילדים", אומרת שטיין.

 

ממשטרת ישראל לא נמסרה תגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי רובישנטיין
חורבות השריפה במבוא מודיעים
צילום: רועי רובישנטיין
מומלצים