שתף קטע נבחר

שבחים לטראמפ ומדינות לפי גזע. מניפסט הרוצח

במסמך שפרסם באתר המזוהה עם גזענים ואנטישמים דקות לפני הטבח, שיבח היורה מ"וולמרט" פטריק קרוסיוס את החומה של טראמפ והזהיר מ"פלישה היספנית". בנרצחים: 3 מקסיקנים ואם שנורתה כשבתה בידיה. דמוקרטים על חוקי הנשק: "בעולם תוהים מה הבעיה הנפשית של אמריקה"

הרוצח פטריק קרוסיוס, שירה אמש למוות ב-20 בני אדם בסניף "וולמרט" בטקסס ופצע עוד 26, הזהיר במניפסט הגזעני שפרסם רק דקות לפני כן מ"פלישה היספנית", קרא לחלק את אמריקה לטריטוריות על בסיס גזע והרעיף שבחים על תוכנית בניית החומה של הנשיא דונלד טראמפ. כך מדווחים הבוקר (יום א') כלי תקשורת בארה"ב.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ארה

  ()
תיעוד פינוי מ אירוע ירי ב קניון Cielos Vista ב טקסס ארה
כוחות הביטחון באל-פאסו, אמש(צילום: EPA)

את המניפסט הגזעני פרסם קרוסיוס ב-8chan, פלטפורמה מקוונת המזוהה עם שמרנים קיצונים וכוללת לעתים קרובות תוכן גזעני ואנטישמי. הוא כולל 2,300 מילים ומשתרע על ארבעה עמודים. לפי CNN, המסמך פורסם פחות מ-20 דקות לפני שהמשטרה קיבלה דיווחים ראשונים על אירוע הירי.

 

במסמך כתב קרוסיוס כי ההתקפה שהוא עומד לבצע היא "תגובה על הפלישה ההיספנית לטקסס", והזהיר שבואם של המהגרים לארה"ב יגרום לכך שבבחירות יחליפו קולותיהם של אלה את קולות המצביעים הלבנים המזדקנים, וכך תהפוך טקסס למעוז דמוקרטי שייתן לדמוקרטים את הבית הלבן. הוא האשים את המהגרים וההיספנים בגזילת מקומות העבודה של האמריקנים המקוריים ובערבוב תרבויות בארה"ב, ושיבח את המחבל שביצע במרץ השנה את טבח המסגדים בכרייסטצ'רץ', ניו זילנד, שבו נרצחו 51 מוסלמים.

תיעוד פינוי מ אירוע ירי ב קניון Cielos Vista ב טקסס ארה
פצועה מהירי מפונה על עגלת סופרמרקט

תיעוד פינוי מ אירוע ירי ב קניון Cielos Vista ב טקסס ארה
מתבצרים במרכז הקניות בזמן הטבח

בדברים שכתב הכחיש קרוסיוס כי הוא דוגל בעליונות האדם הלבן, אבל טען ש"עירוב הגזעים" הורס את ארה"ב ושיש לחלק את ארה"ב לטריטוריות על בסיס גזע. הוא הדגיש כי את עמדותיו אלה אימץ עוד לפני שטראמפ נבחר לבית הלבן.

 

אף שתקף את הדמוקרטים, קרוסיוס הבהיר שלדעתו "גם המפלגה הרפובליקנית נוראית", משום שהיא תומכת בתאגידים ותמיכתה זו עלולה להוביל להגעת עוד מהגרים. קרוסיוס כתב במסמך כי נדרש לו פחות מחודש לתכנן את הטבח, ובפוסט שאליו צירף את המניפסט כתב: "אני כנראה הולך למות היום". בסופו של דבר הוא נתפס בחיים. בתקשורת האמריקנית דווח הבוקר כי לחוקרים סיפר: "רציתי לירות בכמה שיותר מקסיקנים".

 

טבח בזמן הקניות לביה"ס

אחרי הטבח פשטו הלילה חוקרים על בית בעיר מגוריו של קרוסיוס, אלן, השוכנת לא הרחק מדאלאס. מדובר ביישוב אמיד שבו גרים כ-100 אלף איש. אישה שגרה ליד הבית שעליו פשטו החוקרים סיפרה כי גרים בו בני זוג בגמלאות, והיא תיארה אותם כ"אנשים מתוקים שמגיעים דרך קבע לכנסייה". בארה"ב מדווחים כי רק השנה סיים קרוסיוס את לימודיו בקולג' בטקסס.

 

רוב הנפגעים בטבח אמש היו בתוך סניף "וולמרט", סמוך לקניון Cielo Vista, שלידו החל הירי. בזמן הירי היו בסניף בין 1,000 ל-3,000 קונים ועוד כ-100 עובדים. רבים מהקונים היו עסוקים בקניות, גם עם ילדיהם, לקראת החזרה לבית הספר.

 

אחת הנרצחות שנקלעו לירי בזמן הקניות ללימודים היא ג'ורדן אנצ'ונדו, צעירה בת 25 ואם לשלושה. אחותה לטה ג'מרובסקי, בת 19, סיפרה שבעת שנורתה החזיקה ג'ורדן בידיה את בתה הקטנה, רק בת חודשיים. התינוקת לא נפגעה מהירי, אבל נפצעה כשאמה נפלה, והיא סובלת מעצמות שבורות.

ארה
רק סיים קולג'. הרוצח פטריק קרוסיוס

"הרופאים אומרים שלפי הפציעות של התינוקת סביר להניח שאחותי ניסתה להגן עליה", סיפרה לטה, "אז היא פחות או יותר נתנה לה חיים". עדיין לא ברור אם בעלה של ג'ורדן, אנדרה, שרד. "אמרו לי שאם הוא היה בחיים, סביר להניח שהוא כבר היה יוצר קשר", סיפרה האחות לטה.

 

אל תפחדו: שוטרי ההגירה מתרחקים

אל-פאסו, שבה חיים כ-680 אלף איש, שוכנת במערב טקסס, קרוב לגבול עם מקסיקו, וגרים בה תושבים רבים בעלי אזרחות מקסיקנית או כאלה שמוצאם מקסיקני. יותר מ-23 אלף בני אדם חוצים בכל יום את הגבול מסיודאד חוארס שבמקסיקו לאל-פאסו לצורכי עבודה.

אנשים עצובים אחרי אירוע ירי ב אל פאסו טקסס (צילום: AP)
מדליקים נרות לזכר הקורבנות, הלילה באל-פאסו(צילום: AP)

נשיא מקסיקו, אנדרס מנואל לופס אוברדור, אמר הלילה כי בין ההרוגים בטבח שלושה אזרחים של ארצו. עוד שישה מקסיקנים נפצעו. ללובי של אחד מבתי החולים באל-פאסו הגיעו נציגים של הקונסוליה המקסיקנית כדי לעזור באיתור הפצועים והנעדרים.

 

הלילה היו מי שהביעו חשש שחלק מהנפגעים או בני משפחותיהם יימנעו מלגשת לקבל טיפול או להגיע למרכזי האיחוד שבהם מקשרים בין נפגעים לקיריהם, אבל סוכנות המכס והגנת הגבולות האמריקנית הבהירה הבוקר כי בעקבות אירוע הירי לא תפעל באזור.

 

אורורק: "יש קשר לגזענות של טראמפ"

כמו בכל מעשה טבח גדול בארה"ב, אירוע הירי באל-פאסו מעלה שוב לדיון ציבורי את סוגיית הפיקוח על הנשק. אף שבכל שנה מתבצעים בארה"ב מאות פיגועי ירי מהסוג הזה, ובשנים האחרונות לפחות כמה מסעות ירי מדי שנה גובים מספר דו-ספרתי של הרוגים, הקשחה דרמטית של חוקי הנשק בארה"ב אינה נראית באופק, וזאת בשל התנגדות גורמים שמרניים בהובלת איגוד הרובאים הלאומי (NRA), לובי הנשק החזק.

ארה
"היום כנראה אמות". הרוצח קרוסיוס

מועמדים בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות האשימו הלילה בטרגדיות החוזרות ונשנות את בעלי בריתו של ה-NRA בקונגרס. "זה לא רק היום, זה קרה כמה פעמים השבוע", אמר הסנאטור ברני סנדרס, מהמועמדים הבכירים בפריימריז הדמוקרטיים. "בכל רחבי העולם אנשים מביטים בארה"ב ותוהים – מה קורה? מה הבעיה הנפשית שממנה סובלת אמריקה, שבגללה פעם אחר פעם אחר פעם אחר פעם אנחנו עדים לזוועה בלתי ניתנת לתיאור?". סנדרס תקף את מנהיגיו הרפובליקנים של הסנאט ואמר כי הם דואגים יותר לרַצות את ה-NRA מאשר להקשיב לרוב הגדול של העם האמריקני.

 

מועמד אחר, בטו אורורק, הוא תושב אל-פאסו בעצמו, ובה גדל. אמש, כשהתבשר על הירי בעירו, נחנק בדמעות מול המצלמות. הלילה כבר נפגש עם פצועים, וסיפר שראה אישה שכדור ניקב את ראותיה. בשיחה עם CNN הדגיש אורורק כי יש קשר בין דבריו העוינים של טראמפ על מוסלמים, מהגרים ושחורים לבין התגברותם של פשעי שנאה כמו הירי באל-פאסו.

הטבח בקניון באל פאסו טקסס (צילום: EPA)
עד 3,000 קונים היו בסניף. ההלם בטקסס, אמש(צילום: EPA)

אורורק אמר כי ייתכן שכדי לחולל שינוי בארה"ב ולהקשיח בה את חוקי הנשק יידרש בסופו של דבר מרד אזרחי לא-אלים: "אני מאמין במדינה הזו. אני מאמין שבסופו של דבר נוכל לדאוג שזה יקרה, אבל זה יקרה בגלל האנשים שיגרמו לכך שלא תהיה ברירה אחרת".

 

יותר כלי נשק מתושבים

סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, המועמד המוביל בפריימריז הדמוקרטיים, אמר: "די, מספיק. זה מחליא. זה מעבר לכל דבר שאנחנו אמורים להשלים איתו. אנחנו יכולים לנצח את ה-NRA. אנחנו יכולים לנצח את יצרניות הנשק". מועמדת אחרת, הסנאטורית ממינסוטה איימי קלובושר, נראתה מתוסכלת: "ה-NRA שלטו הרבה שנים בפוליטיקה האמריקנית, עד כדי כך שהם מנעו חקיקה הגיונית שיכולה הייתה למנוע מקרי מוות והרג. הם עשו את זה שוב ושוב".

 

המועמד פיט בוטיג'ג', ראש העיר סאות' בנד שבאינדיאנה, הוסיף: "אנחנו המדינה היחידה בעולם עם יותר כלי נשק מאשר אנשים. זה לא הפך אותנו לבטוחים יותר. אנחנו יכולים לכבד את התיקון השני לחוקה (המעגן את הזכות לשאת נשק בארה"ב) מבלי לאפשר לו להיות גזר דין מוות לאלפי אמריקנים".

 

המועמדת קמאלה האריס הבטיחה שאם תיבחר לנשיאה, בתוך 100 ימים מכניסתה לתפקיד תוציא צו נשיאותי שיכפה את הגברת הפיקוח על הנשק. המועמד קורי בוקר, סנאטור מניו ג'רזי, אמר: "זה חייב להיעשות במסגרת תנועה, פוליטית או לא. אנחנו חייבים להפוך את הפסקת הסיוט הזה לתנועה לפני שזה יקרה לעוד מקום ועוד אדם ימות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרוצח פטריק קרוסיוס. "תכננתי פחות מחודש"
מומלצים