שתף קטע נבחר

בית הדין הרבני הוציא צו הרחקה לסרבן גט

בעל חויב בגירושין אך לא הופיע ביום סידור הגט. נקבע שמבחינה הלכתית ניתן להוציא צו הרחקה מהדירה שלא במסגרת החוק למניעת אלימות במשפחה

בית הדין הרבני בירושלים אסר לאחרונה על בעל להגיע ולהיכנס לדירה המשותפת לו ולאשתו. הצו החריג ניתן לאחר שהבעל לא קיים פסק דין קודם שחייב אותו לתת גט לאשתו. הדיינים הבהירו כי מאחר שהצו ניתן שלא עקב אלימות במשפחה, תוקפו אינו מוגבל.

 

בעבר חויב הבעל בגירושין ונקבע מועד לסידור הגט, אולם הוא לא הופיע והתעלם מפניות בית הדין להשיב האם בכוונתו לתת גט לאשתו. בפסק דין מיולי כתבו דייני בית הדין הרבני ירושלים - הרב אוריאל לביא, הרב מרדכי מזרחי בר אור והרב מאיר פרימן - שהדרך למימוש חיוב הבעל בגירושין היא באמצעות הסדרת מגורים נפרדים גם אם הוא לא מסכים לכך.

 

הם הבהירו כי ניתן להורות על הרחקת הבעל שלא במסגרת הוראות החוק למניעת אלימות במשפחה מתוקף סמכות בית הדין לאכוף את חיוב הגט.

 

בנסיבות אלה נאסר על הבעל להגיע לדירה ולהיכנס אליה. מאחר שהצו לא ניתן במסגרת החוק למניעת אלימות במשפחה, ומאחר שפסק הדין לגירושין סופי, אין הגבלת זמן לתוקף הצו.

 

הדיינים הסבירו כי ללא הוראה המרחיקה את הבעל, קיים סיכוי סביר שהגירושין יתעכבו עד אין קץ ויישארו מותנים בהסכמתו לעזוב ולעבור למקום מגורים חלופי. "בסופו של דבר יעזוב את הבית אותו בן זוג שנגמר לו כוח הסבל להמשיך במציאות בלתי הגיונית זו", כתבו.

 

הם ציינו עוד כי לפי ההלכה, לאחר חיוב אחד מבני הזוג בגירושין ומיד לאחר סידור הגט, חל איסור למגורים משותפים ומוטל על בית הדין לקבוע על מי מהם לעזוב. אך בימינו, מעבר למקום מגורים אחר מחייב הכנה מוקדמת ולכן הכרחי שההוראה המסדירה את הפרדת המגורים תינתן עוד קודם להזמנת הצדדים לסידור הגט. זאת גם אם אחד הצדדים מתנגד לכך.

 

עוד כתבו הדיינים כי לפי הגמרא והשולחן ערוך, במקרים שבהם לבני הזוג חלקים שווים בדירה, על האישה לעזוב. ואולם, במקרה זה לאישה חלק משמעותי יותר בדירה (90%) ולכן יש לה עדיפות ועל הבעל לעזוב.

 

הדיינים הבהירו כי צו ההרחקה נעשה לצורך הסדרת הגירושין ואין בפסק הדין ויתור על זכות הקניין של הבעל בדירה. בנסיבות אלה, אין מניעה שהוא יבקש לקבל מהאישה דמי שימוש עבור חלקו בנכס. עוד חויב הבעל לשלם לאישה מזונות חודשיים של 3,500 שקל. המשטרה התבקשה לסייע באכיפת הצו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
עו"ד אלון עובדיה
מומלצים