שתף קטע נבחר
 

הישראלית ששיחזרה את "הבושם של קלאופטרה"

דורה גולדשמיט, דוקטורנטית ישראלית הלומדת בברלין, סיפרה בריאיון לאולפן ynet על הבושם שבו השתמשו לפני כ-2,000 שנה: "אני חושבת שהריח מאוד נעים, אני מאוד אוהבת אותו"

ברחבי העולם וגם אצלנו כאן ב-ynet פורסם השבוע על שיחזור "הבושם של קלאופטרה". מסתבר כי מאחורי השיחזור עומדת בין היתר החוקרת הישראלית, דורה גולדשמיט - דוקטורנטית בברלין.

 

שוחזר הבושם של קליאופטרה    (צילום: אלי סגל)

שוחזר הבושם של קליאופטרה    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חפירות שנערכו במשך עשור ליד קהיר הובילו לרקיחת הבושם - שילוב של מור, הל, שמן זית וקצת קינמון. בריאיון לאולפן ynet סיפרה גולדשמיט על השיחזור: "נושא הדוקטורט שלי הוא ריח במצרים העתיקה. אני חוקרת את הנושא על פי עדויות כתובות, אני אוספת כל טקסט בכתב חרטומים שמדבר על ריחות במצרים העתיקה ואני מתרגמת אותו. התחלתי לשחזר את הריחות, וזהו אחד מהריחות ששחזרתי".

 

גולדשמיט נולדה בהונגריה וכשהייתה בת 18 היא עלתה לארץ. היא למדה תואר ראשון בארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. "תמיד רציתי לחקור את מצרים העתיקה", היא אמרה. "את התואר השני שלי עשיתי כבר בברלין והמשכתי לדוקטורט. נושא המחקר שלי הוא ריחות במצרים העתיקה". היא סיפרה שתהליך השחזור לא היה פשוט: "היה קשה למצוא את הצמחים הנכונים. לזהות את הצמחים זה הכי קשה בשחזור, כי יש להם שמות אחרים. קשה לדעת מה לא היה נגיש להם או כן - לבדוק את דרכי מסחר. לאחר מכן עשינו כל מיני מתכונים שאף אחד עוד לא תרגם. הרחנו את ההבדלים, היה חשוב להיות אותנטיים".

 

דורה גולדשמיט ()
דורה גולדשמיט

 

למרות המחקר שעורר עניין רב בעולם, גולדשמיט אומרת כי אי אפשר לקבוע בוודאות שזהו אכן הבושם שבו השתמשה קלאופטרה. "אין הוכחות ישירות, אין איזה טקסט שאומר שזה היה הבושם של קליאופטרה או שהיא הכינה אותו או שהיא שמה אותו", אמרה החוקרת הישראלית. "מה שיש לנו זה טקסטים שאומרים שזה הבושם הכי מפורסם בכל העולם העתיק ויודעים בתקופה של קלאופטרה הבושם הזה כבר היה קיים. מה שעוד יודעים עליה זה שהיא מאוד אהבה בשמים וקוסמטיקה, אז הגיוני שבתקופתה הייתה לה גישה לבושם הזה. אז כן, יכול להיות שזה אחד הבשמים שקלאופטרה שמה על עצמה".

 

ואיך הריח? גולדשמיט שיחזרה: "אני חושבת שהוא מאוד נעים, אני מאוד אוהבת. חברות שלי שהריחו כבר רצו לקנות. את האמת שאני כבר מוכרת, אני מוכרת את כל הריחות שאני משחזרת, אני קוראת לזה ancient Egyptian smell kit. אנשים מאוד אוהבים. זה מרגש לראות את זה, שאחרי 2,000 שנה אנשים עדיין רוצים לשים את הבושם הזה". 

 

קלאפוטרה, האחרונה בשושלת תלמי המוקדונית ששלטה במצרים במשך קרוב ל-300 שנים, הייתה מאהבת של יוליוס קיסר, ובת זוג ומאהבת של מרקוס אנטוניוס. היא שלטה משנת 51 לפני הספירה עד שנת 30 לפני הספירה, אז התאבדה ביחד עם מרקוס אנטוניוס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים