שתף קטע נבחר

המשטרה הפלסטינית נגד להט"ב: "נרדוף אותם"

בשל אירוע גאה בשכם, הרשות הפלסטינית מקצינה את היחס הקשה ממילא ללהט"ב: "פעילויותיהם - מכה לערכים ולמסורת". הארגון שערך את האירוע: "תתמקדו בכיבוש". א', שברח לישראל, סיפר לאולפן ynet איך הוכה במשך 3 ימים במעצר: "לא יכלו לעשות לי כלום ברחוב, אז שתלו סמים בבית"

 

 

סוגיית מעמדם ומצבם הקשה של חברי קהילת הלהט"ב ברשות הפלסטינית צפה מחדש בימים האחרונים וזכתה לכותרות בכלי התקשורת בעולם, לאחר שהמשטרה הפלסטינית איימה "לרדוף" ולעצור כל מי שיעז להשתתף באירועים של הקהילה בשטחי הרשות.

 

"במגזר הערבי להט"ב זה טאבו. לא מדברים על זה"

 

ההודעה החריגה הופצה בסוף השבוע, בעקבות אירוע שקיים כשבוע לפני כן הארגון הפלסטיני "אל-קאווס" ("קשת" בערבית) בעיר שכם. במשטרה טענו שהארגון פועל בניגוד לערכים ולמסורת הפלסטינית, וכינו את הפעילויות של אל-קאווס "מכה לכל הערכים של החברה הפלסטינית".

 

בעקבות האיום ביטל הארגון כנס נוסף שתוכנן ברמאללה. באל-קאווס, שנוסד ב-2001 ופועל גם בירושלים, בחיפה וביפו, טענו שהמשטרה לא הסתפקה רק באיום לעצור את פעיליו, אלא שהיא כינתה אותם "סוכנים זרים" וקראה לתושבים לדווח לה על כל פעילות "חשודה".

גאווה בערבית (צילום: Shutterstock)
"להתמקד בכיבוש במקום ברדיפת פעילים שנלחמים באלימות". דגל הגאווה בערבית(צילום: Shutterstock)

"אל קאווס מגנה את השימוש ברדיפה, הפחדה ואיומים במעצרים – בין אם זה על-ידי המשטרה או גורמים אחרים בחברה", מסרו בארגון. לפי ה"ניו יורק טיימס", הארגון תומך בתנועת החרם על ישראל (BDS), ובתגובתו הוא ציין כי על הרשות הפלסטינית להיאבק ב"כיבוש" במקום לרדוף את פעיליו.

 

"אנחנו מאמינים שהמשטרה והחברה הפלסטינית צריכות להתמקד במאבק בכיבוש ובצורות אחרות של אלימות – שקורעות לגזרים את המרקם העדין של החברה שלנו ושל הערכים שלנו, במקום לרדוף פעילים שעובדים ללא הרף להפסיק את כל סוגי האלימות", מסרו באל-קאווס.

 

ההודעה של המשטרה הפלסטינית עוררה דיון נוקב ברשתות החברתיות, כשחלק תומכים בפעילי הארגון בעוד אחרים תוקפים אותם, בשל מה שהם רואים כחילול הערכים והמסורת. ב"ניו יורק טיימס" ציטטו פעילה למען זכויות נשים בשם תמי רפידי, שכתבה בפייסבוק: "אתם מדברים איתנו על המנהגים והמסורת!!! אני אומרת לכם, אנחנו חיים במאה ה-21 והרבה מנהגים ומסורות השתנו עם הזמן!!!".

רמאללה הומו גיי פלסטיני ערבי ישראל יפו תל אביב ריאיון אולפן א' ברח שטחים רשות פלסטינית ארגון להט
א'. "אין ברירה אלא לברוח לישראל"

ברשות הפלסטינית הומוסקסואליות אמנם אינה אסורה על-פי חוק, אך אין כלל הגנה על זכויותיהם של חברי הקהילה הגאה. רבים מהם נאלצים להימלט ממשפחותיהם אחרי שאלו מגלות על נטייתם המינית.

 

"עצרו והכו אותי שלושה ימים"

כך קרה גם לא', הומו פלסטיני שברח לישראל. אתמול (רביעי) הוא התראיין לאולפן ynet וסיפר איך הוכה על-ידי שוטרים פלסטינים אחרי שנעצר, לטענתו בתירוץ של החזקת סמים. "היה לי ממש קשה שם. עצרו אותי והכו אותי", סיפר.

 

כשהיה בן 21 השאיר א' את הפייסבוק פתוח במחשב הביתי, וכך המשפחה גילתה על נטיותיו המיניות. בני המשפחה החזיקו אותו בבית במשך שלושה ימים והכו אותו עד שהיה צריך להתאשפז בבית חולים ברמאללה. משם הוא לא חזר הביתה ועבר לגור לבדו בעיר.

 

"גרתי לבד ברמאללה והחברים שלי ידעו שאני גיי", סיפר א'. "בשלב מסוים שני חברים של חבר שלי, שעובדים עם המשטרה הפלסטינית, באו אליי לבית ושמו לי סמים וכל מיני דברים והודיעו למשטרה".

 

לדבריו, שבעה שוטרים נכנסו לדירה בלבוש אזרחי והחלו להכות אותו, יחד עם עוד ארבעה חברים נוספים בקהילה הגאה שהיו בבית. הם נלקחו למעצר, שבו שוחררו שני החברים שעבדו עם המשטרה, והשאר הוכו ונחקרו על ידי המשטרה הפלסטינית. לאחר כמה ימים הצלב האדום התערב למענם ודאג לשחרורם. בשלב הזה הוא החליט לעבור לישראל.

 

רמאללה הומו גיי פלסטיני ערבי ישראל יפו תל אביב ריאיון אולפן א' ברח שטחים רשות פלסטינית ארגון להט
"לא יכולים לעשות לך כלום ברחוב, אז שותלים סמים בבית"

"ברחתי לישראל וחייתי ברחוב", אמר. "עשיתי כל מיני דברים שם, עד שהיה איזה יהודי שעזר לי בעבודה ולקח אותי למקום של גייז בתל אביב. עדיין אין לי אישור עבודה, אבל יש לי אישור שהייה ואני צריך עוד להבין מה הולך לקרות איתי".

 

הוא מספר כי קשה מאוד להיות חלק מקהילת הלהט"ב ברשות הפלסטינית. "הם לא יכולים לעשות לך כלום ברחוב, אז הם עושים דברים אחרים, נגיד שמים סמים בבית".

 

סיפורו של א' אינו חריג, ולדבריו כיוון שאין ממי לקבל הגנה ברשות הפלסטינית – אין ברירה אלא לברוח לישראל. לאחרונה אף פורסם סקר רחב היקף שערכו חוקרים באוניברסיטת פרינסטון, שבדק בין היתר את היחס במדינות ערביות לקהילה הגאה.

 

ברשות הפלסטינית ובמדינות אחרות שנבדקו – אלג'יריה, ירדן, לבנון, מרוקו ותוניסיה – יותר נשאלים אמרו שרצח בשל מה שמכונה "כבוד המשפחה" מתקבל יותר על הדעת על פני הומוסקסואליות. רק בסודן נמצאו יותר אנשים שמקבלים הומוסקסואליות (17%) מאשר רצח על רקע כבוד המשפחה (14%).


פורסם לראשונה 21/08/2019 14:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
דגל הגאווה בערבית
צילום: Shutterstock
מומלצים