שתף קטע נבחר

העליון דן בערעורים נגד עוצמה יהודית והרשימה המשותפת; הצדדים התעמתו במקום

9 שופטי העליון דנו בערעור נגד החלטת ועדת הבחירות לאשר את התמודדות עוצמה יהודית, ובערעור נגד אישור הרשימה הערבית המשותפת. ההחלטה תימסר ביום א'. מחוץ לאולם קראו פעילי עוצמה יהודית לטיבי: "תחזור למצרים". הוא השיב: "אני בעל הבית"

 

 

בית המשפט העליון דן הבוקר (יום ה') בהרכב של תשעה שופטים בערעור שהגישו כחול לבן, מפלגת העבודה ורשימת המחנה הדמוקרטי נגד החלטת ועדת הבחירות המרכזית של הכנסת לאשר את התמודדות "עוצמה יהודית" בבחירות הקרובות לכנסת ה-22, ולאחר מכן דן בערעור של עוצמה יהודית על ההחלטה לאשר את התמודדות הרשימה הערבית המשותפת. הדיונים לוו בצעקות והתפרצויות משני הצדדים. ההחלטות בשני הערעורים יימסרו ביום א'.

 

 כשחברי הכנסת מהרשימה המשותפת - אחמד טיבי, אוסאמה סעדי, עופר כסיף ועאידה תומא סולימאן הגיעו לבית המשפט, בחוץ חיכו להם חמישה פעילי עוצמה יהודית שקראו לעבר טיבי - "מהלל השהידים רץ לכנסת ישראל". טיבי השיב - אני בעל הבית פה", ובתגובה השיבו לו פעילי עוצמה יהודית "תחזור למצרים ולסוריה".

 

ברוך מרזל איתמר בן גביר בבית משפט ה עליון  דיון עתירה לפסול את עוצמה יהודית (צילום: אלכס קולומויסקי)
ברוך מרזל ואיתמר בן גביר הבוקר בבית המשפט (צילום: אלכס קולומויסקי)
 

שופטי העליון בדיום ל  עתירה לפסול את עוצמה יהודית  (צילום: אלכס קולומויסקי)
הרכב השופטים בדיון(צילום: אלכס קולומויסקי)

בערעור, שגובש על ידי המרכז הרפורמי לדת, נטען כי ועדת הבחירות לא שקלה את הטענות שהוצגו הכוללת עשרות "התבטאויות גזעניות חמורות" של מועמדי המפלגה - איתמר בן גביר, ברוך מרזל ובנצי גופשטיין: "התבטאויות הנהגת עוצמה יהודית, כמו גם מצעה והקמפיין הגזעני שניהלה מצדיקים גם את פסילת הרשימה. תשתית זו היא בבחינת אותה 'מאסה ראייתית קריטית' אשר נדרשת לצורך פסילת מועמדים ורשימות".

 

עו"ד אורלי לחובסקי, מטעם המרכז הרפורמי לדת ומדינה, אמרה בדיון כי כל השלושה "מחזיקים באותה אידיאולוגיה גזענית. ההבדל שבן גביר עוטף את האידיאולוגיה בתחפושת. יש פה נסיון להסוואה שמציגות דעות גזעניות. בן גביר מתייחס לציבור הערבי כמי שלא נאמן. חשוב להדגיש שעצם הדרישה שלו מהציבור הערבי לנאמנות היא לא לגיטימית. על דרישת הנאמנות מהציבור הערבי מתי מעט יכולים לענות. מקבץ ההתבטאויות מראות שבן גביר וחבריו מראים כי את הציבור הערבי צריך לסלק מהארץ. צריך גם לומר שבן גביר סבר שלא היה צריך לפסול את הרב כהנא לכנסת".

 

על מרזל אמרה: "מרזל לא התנער מתנועת כך. יש פה שיטה שבה הוא פועל, של גזענות מתמשכת, ולקראת הבחירות הוא אומר דברים קצת אחרים. ברזל מעולם לא שינה את עמדתו הגזענית וממשיך בהסתה לאורך שנים. הוא נמצא עמוק בתוך התחום שמצדיק פסילה". נגד גופשטיין אמרה עו"ד לחובסקי: "היא המייסד והרוח החיה של להב"ה. הארגון, בכסות של מניעת התבוללות, מסית נגד ערבים. בעניינו של גופשטיין היועמ"ש מצדיק את פסילתו".

 

נציג פרקליטות המדינה, ראש מחלקת הבג"צים עו"ד ענר הלמן, השיב: "עניינם של מרזל וגפשטיין שונים. מרזל, באזכרה לרב כהנא, אמר דברים קשים: 'הם משתלטים עלינו מבפנים בכל מקום ובכל עיר. יש בעיה קשה בעפולה של ערבים שנכנסים לתוך ערים וקונים בתים. הם יכולים לכבוש אותנו מבפנים. המחבל הכלב שבא עם סכין לדקור הוא בעיה פחות גדולה מערבי שנכנס לגבעה הצרפתית וקונה דירה. ככה משתלטים עלינו'. למעשה מרזל אומר שהאזרח שבא לקנות מפסגת זאב היא גרוע יותר ממחבל. הוא מתבטא בגזענות ולפני הוועדה מנסה להגיד דברים אחרת. המשקל של התנצלותו החלקית בפני הוועדה והתצהירים שמסר לועדה שואף לאפס".

 

לגבי גופשטיין ציטט עו"ד הלמן מדבריו: "אם אנחנו לא נגרש אותם הם (הערבים) ימשיכו לצחק לאנוס ולהרוג. אין יום שישמעאל לא מנסה להטריד ולאנוס בנות. הן מכיניסים תרבות של רצח ואונס". על כך אמר עו"ד הלמן לשופטים: "אלו דברי הסתה חמורים ומזכירים תקופות אפלות".

תמר זנדברג בבית משפט ה עליון  דיון עתירה לפסול את עוצמה יהודית (צילום: אלכס קולומויסקי)
ח"כ תמר זנדברג, הבוקר בבית המשפט (צילום: אלכס קולומויסקי)
  

עו"ד בן גביר שמייצג את ברוך מרזל אמר בדיון: "אם בית המשפט אישר את זועבי אין סיבה שלא יאשר את מרזל. מעשיה של זועבי לא מתקרבים למעשיו של מרזל. מרזל כשל בלשונו. גם אם הייתה גזענות זה לא מגיע לרמה של זועבי. זועבי רצתה לפגוע בחיי אדם, זה יותר חמור מגזענות". מרזל ובן ארי זה שמיים וארץ. מרזל אומר שלא כל הערבים אויבים. מרזל אומר - כשלתי בלשוני והיו לי טעויות. ברזל אמר ועשה כשביקש מפייסבוק להסיר את העמוד שלו. דיברתי רבות עם מרזל ומה שהיה לא יהיה. ח"כ לא יכול לעשות מה שהוא רוצה. אם הוא יתבטא בגזענות, הוא לא יהיה ח"כ".

 

מרזל עצמו אמר לשופט: "עבודת המחקר שנעשה עליי כוללת אלפי מקורות דרך ספרים ומאמרים שכתבתי, נאומים וסיורים. אמרתי דברים בהיסח הדעת ולא מתוך ריכוז. אני פשוט לא חשבתי שארוץ לכנסת וזה נפל עליי ברגע האחרון כרעם ביום בהיר. אם בחברון יש שבעה פרלמנט מחמאס אפשר להגיד על רוב חברון שהם אויבים, הם מזדהים עם חמאס. מצד שני יש בחברון אנשים שחושבים שמגיע לי לשבת בחברון. לא כל הערבים הם אותו דבר. יש ערבים רעים יש ערבים יותר ויש כאלה שהם בסדר".

 

לגבי העניין של השכרת דירות לערבים בגבעה הצרפתית אמר: "אני לא יכול לגור באום אל פאחם והם יכולים לגור בכל מקום. אני לא רוצה שבשכונה שלי יגורו אוייבים שלי".  

 

מליאת ועדת הבחירות המרכזית אישרה לאחרונה את הרכב רשימת "עוצמה יהודית" אף שהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט התנגד למועמדותם של מרזל וגופשטיין. בהצבעה על פסילת עוצמה יהודית במליאת ועדת הבחירות התוצאה הייתה 15:15, ולכן המפלגה לא נפסלה. בפסילה תמכו נציגי כחול לבן, העבודה, מרצ והמפלגות הערביות, ואילו נציגי הליכוד, החרדים ומפלגות הימין האחרות התנגדו. נציגי ישראל ביתנו לא נכחו בהצבעה. נציג אחד מתוך שניים של מפלגת העבודה לא נכח באולם בעת ההצבעה על פסילת עוצמה יהודית, ולכן היה שוויון בהצבעה. אם הוא היה באולם - היה רוב לפסילה.

 

 

בהמשך דנו השופטים גם בערעור של עוצמה יהודית על החלטת ועדת הבחירות המרכזית לאשר את התמודדות הרשימה הערבית המשותפת. לערעור הצטרפו חברי ועדת הבחירות מטעם הליכוד ובהם ח"כ דוד ביטן. הערעור כולל טענות נגד חברי הכנסת הערבים שלפיהן הם תומכים בטרור. בין השאר כללו העותרים טענות על ביקור ח"כים מכהנים מהמפלגות המרכיבות את הרשימה משותפת אצל מחבלים היושבים בבתי הכלא.

  

אחת הטענות המרכזיות בערעור מופנית כלפי ראש הרשימה, ח"כ איימן עודה, שהביע תמיכה באיראן בריאיון לרשת "אל-מיאדין" הלבנונית. עודה הגדיר את מהלך ביטול הסכם הגרעין עם איראן כמהלך "שיכול להוביל את ישראל לעבר החלטות היסטוריות נגד האינטרסים של עמנו".

 

עו"ד בן גביר אמר לבית המשפט ש"הם (הרשימה המשותפת) מרשים לעצמם לזלזל לא רק בועדת הבחירות אלא בבית המשפט העליון". הוא ציין כמה דוגמאות הקשורות בח"כ היבא יזבק (בל"ד) שהיללה שהידים בפייסבוק, בין היתר את סמיר קונטר.

 

עו"ד סאוסן זהר, שמייצגת את הרשימה המשותפת, ענתה: " יש לנו כאן דיון שמתבסס על שפל. כל הראיות, 19 מתוך ה-30, נדונו בעבר והיתר מסולפות".

 

הנשיאה השופטת אסתר חיות אמרה: "אם עו"ד בן גביר מציג דף פייסבוק של חברת הכנסת יזבק והיא לא מגישה תצהיר, הנחת המוצא שלנו היא שזה דף פייסבוק שלה ושהיא כתבה את הדברים. משמע שהיא מתקרבת לגבול. אם היו מגישים בקשה לפסילתה היינו שוקלים לפסול אותה".

 

עו"ד סאוסן ענתה: "סמיר קונטר חוסל במסגרת מדניות חיסולים של ישראל...".

השופט יצחק עמית קטע אותה: "סמיר קונטר רוצץ ראש של תינוקת בת ארבע בפיגוע בנהריה. זה בושה וחרפה בשלושה סימני קריאה. אם זה מישהו שאפשר להזדהות איתו - זו בושה".

עו"ד סאוסן: "יש הבדל עצום בין מעשיו של קונטר לבין אופן חיסולו".

השופט עמית: "קונטר היה אויב כחלק מארגון הטרור חיזבאללה".


פורסם לראשונה 22/08/2019 09:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מרזל ובן גביר בבית המשפט
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים