שתף קטע נבחר

חברי פרלמנט בצרפת דורשים לחקור הסכם חשאי שנחתם עם ארגון טרור

חברי פרלמנט קראו להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית שתבחן את דברי ראש המודיעין שלא עצר מחבלים שרצחו שישה בני אדם בתמורה לעצירת הפיגועים. משפחות ההרוגים דרשו ממקרון לפתוח את חקירת הפיגוע מחדש

 

  (צילום: AFP)
זירת הפיגוע לפני 37 שנה(צילום: AFP)

12 חברי פרלמנט צרפתים חתמו על דרישה שיזם חבר הפרלמנט היהודי מאיר חביב, להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית עקב חשיפת הסכם חשאי בין ארגון הטרור של אבו נידאל לבין שירותי הביטחון של צרפת. על פי ההסכם, חברי הארגון שביצעו את הפיגוע במסעדה היהודית גולדנברג בלב פריז לפני 37 שנה שבו נרצחו 6 בני אדם, בתמורה לכך שלא יבצעו מתקפות טרור נוספות בצרפת.

 

בכתבה שפורסמה באחרונה בעיתון "לה פריזיאן" נכתב כי ראש המודיעין הצרפתי באותה התקופה, איב בונה, אמר בתחילת השנה בשיחה עם חוקרים כי ההסכם עם ארגון הטרור נערך בעל פה, וכראייה לכך אמר כי בין 1985-1983 הארגון לא הוציא לפועל פיגועים. "לאחר מכן הם התחילו לפגע באיטליה, אבל מה שלא היה על אדמת צרפת לא עניין אותי", אמר בונה בן ה-83.

 

בפיגוע נרצחו שישה בני אדם ו-22 נוספים נפצעו לאחר שרעולי פנים חמושים בתתי-מקלע פרצו למסעדה היהודית ברובע המארה, השליכו רימון ופתחו בירי חסר-הבחנה. בצאתם מהמקום השליכו רימון יד נוסף – ונמלטו דרך סמטאות הרובע. בונה ציין כי הוא רואה עצמו כאחראי על ההסכם עם ארגון הטרור, ואמר כי גם היום הוא לא מוכן להסגיר את הסוכנים שהפעיל במסגרת המאבק באבו נידאל. הוא הדגיש כי לא מדובר ברוצחים עצמם אלא בחיילי הארגון.

 

איב בונה (מתוך פייסבוק)
ראש המודיעין לשעבר איב בונה(מתוך פייסבוק)

  (צילום: דיוויד מוניו, Wikipedia commons)
(צילום: דיוויד מוניו, Wikipedia commons)

חבר הפרלמנט חביב, שמעורב בנושא בשלוש השנים האחרונות, תקף את בונה ואמר: "כיצד יכולה מדינה שמכבדת את עצמה, ואיבדה יותר מ -260 הרוגים מאז 2015, חיה בשקט עם העובדה שרוצחי אזרחיה חיים בשלווה? זה בלתי נסבל. צריך להסיר את הצנזורה הביטחונית בנושא ולהבין אחת ולתמיד איזו עסקה נסגרה עם המחבלים.

 

לדברי בונה, ההסכם איפשר לחברי ארגון הטרור להיכנס ולנוע בצרפת באופן חופשי מבלי לעמוד לדין, ואף לבקר בבית הכלא שני מחבלים שהורשעו ברצח של חבר אש"ף בפריז. ב"גרדיאן" הבריטי דווח כי בונה אמר שראש הסגל של נשיא צרפת באותה התקופה היה מודע לעסקה עם ארגון הטרור, אך באליזה ממשיכים להכחיש את זה גם היום.

 

החוקרים ששוחחו עם בונה ניסו לתחקר בכירים נוספים ביחידה ללוחמה בטרור בצרפת בעקבות הגילוי – אך נענו בשלילה לאחר שנאמר להם כי מדובר בענייני ביטחון לאומי. "איני מכחיש את המגעים בינינו לבין אבו נידאל", אמר אחד הבכירים לפריזיאן, "כל דבר אחר יהיה שקר".

 

חבר פרלמנט צרפת מאיר חביב ()
חבר הפרלמנט מאיר חביב

ארגונו של אבו נידאל, שנוצר בעקבות התפלגות מהפת"ח של יאסר ערפאת, נחשב לאחראי לפיגועים שבוצעו ב-20 מדינות שונות, בהם הפיגועים בנמלי התעופה של וינה ורומא, וברצח של יותר מ-300 בני אדם.

 

בעקבות דבריו של בונה, משפחות הקורבנות פנו לנשיא עמנואל מקרון ודרשו לפתוח את תיק החקירה שנותר חסוי עד היום. המשפחות קראו לנשיא להקים ועדת חקירה פרלמנטרית שתבחן את ההסכם עם ארגון הטרור – ודרשו להסגיר את ארבעת החשודים בביצוע הפיגוע שנמצאים כיום בירדן ובנורבגיה. יוהאן טייב, שעומד בראש הגוף שמייצג את המשפחות, אמר כי "אם אכן הדברים נכונים, הודאתו של בונה היא מבישה".

 

פתיחת ועדת חקירה פרלמנטרית הינה החלטה שמקבלת "ועדת היו"רים" של כל המפלגות של האסיפה הלאומית. אחד מחברי הוועדה, ז'אן קריסטוף לגארד פנה השבוע לכל ראשי המפלגות וביקש מהם לחתום על ההצהרה של חבר הפרלמנט חביב, ואף ביקש שהוועדה תחליט על פתיחת ועדת החקירה כבר במושב הקרוב של "ועדת היור"ים" שככל הנראה ייפתח באמצע חודש ספטמבר. לוועדת חקירה פרלמנטרית משקל רב וסמכויות רבות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים