שתף קטע נבחר

בגלל חשש לניכור הורי: המשמורת עברה לאב

התיק מתנהל מזה כשנתיים ובמהלכו הקשר בין האב לבין בנו הבכור כמעט נותק באשמת האם. ביהמ"ש הורה להעביר את המשמורת על האחיות הקטנות

בית המשפט המחוזי בחיפה דחה לאחרונה בקשת רשות ערעור שהגישה אם לשלושה על החלטת בית המשפט למשפחה בחדרה, שבעקבותיה הועברה המשמורת הזמנית על שתי בנותיה (7 ו-4) אל אביהן. השופט סארי ג'יוסי קבע שמדובר בסעד זמני מתבקש בתיק המורכב, שכבר כולל ממצא על ניכור הורי מצד הבן הבכור, שמקורו בהתנהלות האם.

 

תיק המשמורת מתנהל מזה כשנתיים וכולל 30 חוות דעת ועדכונים, 78 בקשות, יותר מ-170 החלטות ו-635 מסמכים. לאורך השנה וחצי האחרונות חזר בית המשפט למשפחה והתריע בפני האם שאם לא תשתף פעולה עם הגורמים הטיפוליים, ולא תפנים את חשיבות הקשר בין הילדים לבין אביהם, יישקל הצעד הקיצוני של קביעת המשמורת אצל האב.

 

ואכן, לנוכח העובדה שהבן הבכור (11) מסרב מזה זמן רב להיפגש עם אביו, והחשש שהמצב ייתן את אותותיו גם אצל הבנות, הוחלט שהמשמורת הזמנית עליהן תהיה אצל האב והן יועברו בשנת הלימודים המתקרבת למוסדות חינוך באזור מגוריו.

 

בבקשת רשות הערעור טענה האם כי ההחלטה התקבלה לפני שניתנה לה הזדמנות להשמיע את טענותיה ולהציג את ראיותיה, ולפני שנערכו חקירות של גורמי המקצוע ונבדקה ההשפעה של המהלך על הבנות. היא הזכירה כי על הילדה הקטנה עדיין חלה חזקת הגיל הרך ואף הוסיפה כי האסכולה של הניכור ההורי לא התקבלה בחוגים מוכרים.

 

אלא שהשופט ג'יוסי קבע כי בית המשפט למשפחה בהחלט מוסמך לנקוט סעד זמני גם לפני שנחקרו עדים והובאו ראיות, במיוחד במקרים סבוכים שמחייבים מעורבות מיידית לצורך שמירה על שלום הקטינים, זכויותיהם וטובתם.

 

שנית, השופט ציין כי לא מדובר בהחלטה שניתנה יש מאין, אלא לאחר שהתקיימו דיונים רבים, ניתנו חוות דעת ותסקירים רבים ונפרשו בפני בית המשפט ראיות למכביר על התנהלות ההורים ומצב הילדים.

 

"החלטות רבות שקדמו להחלטה נשוא בקשת רשות הערעור התריעו בפני תופעת הניכור הורי ואף נקבע במסגרתן כי מתקיים ניכור הורי אצל ד' ביחס לאביו", נכתב בפסק הדין.

 

השופט דחה את טענת חזקת הגיל הרך שלטעמו אין בה ממש לנוכח הקולות הנשמעים לצמצומה, וממילא בתיק הנוכחי מתקיימות אותן נסיבות מיוחדות שמאפשרות למסור משמורת על ילדים מתחת לגיל 6 לאביהם.

 

באשר לניכור ההורי הבהיר השופט כי התופעה הוכרה על ידי בית המשפט העליון ובמחקר האקדמי, וגם אם יש עליה ביקורות אין זה אומר שהיא לא קיימת על תוצאותיה הקשות. לפיכך הוא קבע שלא יתערב בהחלטת בית המשפט למשפחה, וחייב את האם בהוצאות ושכר טרחת עו"ד של 8,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים