שתף קטע נבחר

נתניהו נותר בלי איש המפתח בימי המו"מ הפוליטי

יונתן אוריך, אחד החשודים בהטרדת עד המדינה שלמה פילבר, לא יוכל לקחת חלק בפגישות המו"מ מול כחול לבן ובמקביל ייאלץ להימנע ממתן שירותי דוברות לאירועים הפוליטיים של רה"מ והליכוד. ח"כ סויד (העבודה-גשר): "התנהגות מאפיונרית"

 

יונתן אוריך בנימין נתניהו (צילום: יואב דודקביץ' )
אוריך ונתניהו(צילום: יואב דודקביץ' )

מכה לניהול המערכה התקשורתית של ראש הממשלה: בעוד המשטרה ממשיכה לחקור את החשד להטרדת שלמה פילבר, עד המדינה בתיק 4000 (פרשת בזק-וואלה), נראה כי דוברם של ראש הממשלה בנימין נתניהו והליכוד, יונתן אוריך, לא יוכל לדברר בזמן הקרוב את אירועי המפלגה והעומד בראשה.

 

אוריך, אחד מארבעת החשודים בהטרדת עד המדינה, נמנה עם צוות המשא ומתן הקואליציוני של הליכוד. בעקבות חקירתו הוא לא יוכל לקחת חלק בפגישות המשא ומתן - ואם לא יהיה שינוי בקרוב, הוא לא ידברר כאמור את האירועים הפוליטיים של נתניהו והליכוד, וכן את גוש 55 חברי הכנסת של הימין.

 

 

בעקבות החקירה, צוות המשא ומתן של הליכוד הצטמצם, וכעת יצטרך נתניהו למצוא פתרון לניהול המערכה התקשורתית - שעה שעל יועציו הקרובים נאסר ליצור קשר עם כל אחד מהמעורבים.

 

חברי כנסת בימין אמרו כי החקירה מתרחשת בעיתוי רגיש מבחינת נתניהו, שנותר כעת ללא הצוות הקרוב ביותר שלו בזמן שהאירועים הפוליטיים, ובכללם הניסיון של של יו"ר כחול לבן ח"כ בני גנץ להקים ממשלת אחדות עם הליכוד, ממשיכים להתרחש.

 

סמוטריץ': "זה מפחיד, חדירה אגרסיבית לפרטיות" 

שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' (האיחוד הלאומי) אמר הבוקר בריאיון לאולפן ynet בהתייחסו לנושא: "לא צריך להיות שר משפטים, לא שר תחבורה, לא איש ימין, לא איש שמאל, לא עיתונאי ולא אזרח כדי לפחד. כן, פשוט לפחד ממה שהעיניים שלנו רואות. בעיניי, זו חדירה כל כך אגרסיבית לפרטיות, אגב זה לא רק הפרטיות שלך, שלי ושל אנשים פרטיים שצופים בנו, אלא באמת של אנשים שנמצאים באחד המקומות הכי רגישים פוליטית ושלטונית היום במדינת ישראל".

 

השר סמוטריץ' הוסיף כי "זה לקחת אמצעי סופר-דרקוני ולהשתמש בו בצורה הכי לא מידתית. הרי אם היה מדובר על חקירה של עבירת רצח או שוד או עבירת שוחד קשה, אתה אומר 'תשמע, יש איזה הלימה בין האמצעי שאתה מפעיל והפגיעה שגלומה בו לאינטרס הציבורי שאתה רוצה לקדם'. אבל כשמדובר על משהו שהוא לא בסדר, אבל בכל מקרה הוא בתחתית המדרג של סולם השחיתויות ואתה לוקח איזה, אתה יודע, פצצת אטום, משהו לא קונבנציונלי, משתמש בו, זה מפחיד".

בצלאל סמוטריץ'  (צילום: אלכס קולומויסקי)
"שימוש בצורה לא מידתית". סמוטריץ'(צילום: אלכס קולומויסקי)

רויטל סויד באולפן (צילום: טל שחר)
"הטרדת עד זו עבירה פלילית חמורה". ח"כ סויד(צילום: טל שחר)

מנגד, ח"כ רויטל סויד (העבודה-גשר) אמרה כי "זה לא משנה אם זו ניידת או בן אדם או חצי בן אדם או עשרה אנשים. מגיעה ניידת מול ביתו של עד שהוא גם במקרה עד מדינה ואומרת לו 'למה אתה משקר?'. מעליבים אותו, מדברים בגנותו ועל עדותו, לכאורה גם 'השקרית'. אם היה קורה דבר כזה בכל תיק אחר, ולא משנה באיזו עבירה, האנשים היו נעצרים מיד.

 

"הטרדת עד זו עבירה פלילית חמורה, זו התנהגות ממש מאפיונרית ואי אפשר להקל בה ראש. אני שמעתי שאנשים מנסים להשוות בין זה לבין הפגנה מול ביתו של היועץ המשפטי לממשלה. להפגין מול ביתו של איש ציבור, פקיד ציבור בכיר, זו זכות יסוד שנגזרת מתוך חופש הביטוי וזכות ההפגנה".

 

בנוגע להחרמת הטלפונים הניידים של הנחקרים לצורכי החקירה אמרה ח"כ סויד: "טלפון הוא כיום אחת הראיות הבסיסיות והעיקריות בכל תיק חקירה ולכן בכל תיק, גם הפשוט ביותר, בוחנים את הטלפון".

 

גורמים במשטרה: "נגד כל המעורבים נמצאו לכאורה ראיות"

דובר הליכוד אוריך האשים אתמול כי חוקרת משטרה ציטטה דברים מתוך הטלפון הנייד שלו, ושיתפה פרטים בקבוצת טלגרם שנקראת "השלמת חקירת 4000". במשטרה דחו את הדברים ואמרו כי "אוריך הסכים שנסתכל בטלפון שלו. הוא נשאל על כך, והדבר נעשה בנוכחותו".

 

גורמים במשטרה ציינו בעקבות חקירת החשודים בהטרדת עד המדינה פילבר כי "נגד כל ארבעת הבכירים נמצאו ראיות לכאורה למעורבות באירוע". במשטרה גם הדפו את הטענות על שימוש לא הולם במידע שנמצא בטלפונים שהוחרמו מיועציו של ראש הממשלה נתניהו.

 

גורם המעורה בחקירה סיפר כי מבחינת המשטרה מדובר באירוע חמור מאוד, וכי הם נוהגים לתפוס טלפונים בכל חקירה שבה הם חושבים שנעשה תיאום בין חשודים בטלפון: "זה אירוע הזוי, ועוד באים אלינו בטענות?", אמר אותו גורם.

 

אייל בסרגליק, עורך דין פלילי, אמר הבוקר לאולפן ynet בעקבות החרמת הטלפונים מהחשודים כי "באופן כללי, כאשר חשוד נחקר באזהרה מותר לתפוס לו את הטלפון בזמן החקירה, וכאשר יש צו אפשר לקחת ולחפש בתוך הטלפון שלו, אלא אם כן יש הסכמה שלו, שהיא הסכמה מודעת שמתועדת בזיכרון דברים - דבר שאני לא משוכנע שהיה במקרה הזה למרות הודעת המשטרה.

 

"לגבי תוכן החיפוש וכדומה, בהליך כזה, כשאנחנו בתיק שמתנהל, בשלב של אחרי השימוע, כשמדברים על עבירה נפרדת אבל יכולים להקיש משם כל מיני דברים שקשורים לעבירת המקור שהיא החשד שבסיסו בשימוע, אז צריך לקחת בחשבון שההליך כולו צריך להיות תחת ביקורת שיפוטית הדוקה ושלא לאפשר חיפוש לחוקרים, אלא אם כן בית משפט מאשר ומסנן כל פרט שהוא מודע אליו, ומחליט מראש מה מותר לחפש ומה אסור לחפש בטלפון.

 

"חיטוט כזה או אחר של המשטרה בשלב הזה בתוך הטלפונים יכול להוביל גם למקומות אחרים, שלא קשורים בכלל לחשדות שעל בסיסם חוקרים. מנגד, כאשר יש חשד לביצוע עבירה, כמו שאמרתי, הדבר הכי לגיטימי זה לקחת ולנסות לבדוק אם הייתה התכתבות שקשורה לאותה עבירה".

 

- יש פה סכנה שהמשטרה מגזימה? עושה דברים שלא ייעשו?

"אם הייתי מייצג את אותו אדם, הייתי עומד על כך שכל ההליך יהיה הליך שיפוטי מפוקח, שבית משפט מאשר כל בדיקה ובדיקה וכל חדירה לתוך הטלפון".

 

ראש הממשלה הגיב בזעם על חקירת יועציו. הוא אמר אתמול כי "החרמת הטלפונים של יועציי הקרובים היא פיגוע בדמוקרטיה הישראלית ובזכות לפרטיות שעומדת לכל אזרח. אנחנו לא חיים במשטר אפל ואסור לנהוג כך. המטרה היא להלך אימים על סביבתי הקרובה, ובדרך זו לשלול את יכולתי להגיב למבול ההדלפות הפליליות שנמשך נגדי ללא הפסקה. למה את זה לא חוקרים?".

 

מלבד אוריך נחקרו באזהרה בפרשה גם מנהל קמפיין הליכוד ודובר משפחת נתניהו עופר גולן, מנהל הקריאייטיב של הליכוד ישראל (שרוליק) איינהורן ועוזר מנכ"ל הליכוד עופר חמו.

 

לפי החשד, הנחקרים שלחו בעיצומה של מערכת הבחירות לכנסת ה-22 מכונית מצוידת ברמקולים לביתו של פילבר בפתח תקווה. בין היתר נשמעו ברמקולים הקריאות "פילבר, מה הם עשו לך ששיקרת נגד ראש הממשלה? מה הבטיחו לך? מומו, השמאל משתמש בך כדי להפיל את הליכוד".

 

חקירת המשטרה נמשכת כבר שבועיים, והחוקרים הגיעו למסקנה שהמכונית קשורה לבכירים ביותר בקמפיין הליכוד. במשטרה הבהירו כי לא יפתחו את הטלפונים שהוחרמו מהנחקרים, אלא באישור בית המשפט - ולמקרים ואנשי קשר ספציפיים שלגביהם יבקשו כאמור אישור מיוחד.

עד המדינה שלמה פילבר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עד המדינה שלמה פילבר(צילום: מוטי קמחי)

בהודעה משותפת של דוברות המשטרה ודוברות משרד המשפטים אתמול נאמר כי "רשויות אכיפת החוק רואות בחומרה רבה כל ניסיון להלך אימים על עדים, לנסות לגרום להם לשנות עדותם או להטרידם בכל דרך. חומרה יתרה יש לראות מטבע הדברים כשהדבר נעשה כלפי עדי מדינה, במטרה להשפיע על עדותם.

 

"במדינת חוק לא יעלה על הדעת שיופעל לחץ פסול או שיוטרדו עדי מדינה, וממילא רשויות אכיפת החוק לא יאפשרו זאת. מעשים מסוג זה הם חמורים, ועלולים להביא לפגיעה בהגעה לחקר האמת ובעשיית הצדק. רשויות אכיפת החוק לא יגלו כל סובלנות למעשים מעין אלו".

 

הם ציינו כי חקירת הטרדת פילבר עדיין מתנהלת, "ומטבע הדברים בשלב זה לא נוכל לפרט לגבי מהלכיה. העדויות הראשונות, שנגבו בעקבות תלונת עד המדינה למשטרה על אודות אירוע ההטרדה שהתרחש בכניסה לבית מגוריו, היו קשורות לרכב שנעשה בו שימוש, והן אלה שהובילו לגורמים שנחקרו בימים האחרונים. נוכח הרגישות הברורה, החקירה מתנהלת תחת פיקוח של הדרגים הבכירים ביותר במערכת אכיפת החוק, והיא תימשך ככל שהדבר יידרש לשם הגעה לחקר האמת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב דודקביץ'
אוריך ונתניהו
צילום: יואב דודקביץ'
מומלצים