נתניהו: "אנחנו בעיצומה של מערכה, מקווים שתהיה קצרה ככל האפשר"
רה"מ קיים הערכת מצב עם שר הביטחון ובכירי צה"ל בפיקוד הדרום. "פנינו אינם להסלמה, אבל נעשה כל מה שצריך כדי להחזיר את השקט והביטחון". שר הביטחון בנט: "ההישגים טובים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים בצהריים (רביעי) הערכת מצב בפיקוד הדרום יחד עם שר הביטחון נפתלי בנט, הרמטכ"ל אביב כוכבי, ראש שב"כ נדב ארגמן ובכירי מערכת הביטחון. הגורמים סיכמו על צעדי ההמשך בסבב ההסלמה, שמתחילתו נהרגו 24פלסטינים בעזה, ונורו כ-350 רקטות לעבר ישראל.
הסלמה בדרום - ידיעות נוספות:
האש בדרום נמשכת, פגיעה ישירה באשקלון
צה"ל פרס סוללות ארטילריה בעוטף עזה
נתניהו: המסר לג'יהאד מתחיל להיקלט
הג'יהאד מאיים: "ישראל לא תקבע את סיום הלחימה"
בתום הדיונים אמר נתניהו כי "אנחנו בעיצומה של מערכה, ואנחנו מקווים שהיא תהיה קצרה ככל האפשר. פנינו אינם להסלמה, אבל אנחנו נעשה כל מה שצריך כדי להחזיר את השקט והביטחון לתושבי הדרום ולתושבי ישראל. רבי המחבלים יודעים שאנחנו יכולים לשים אותם על הכוונת, ואנחנו אכן נשים את כל מי שבא לפגוע בנו על הכוונת. הם יודעים עכשיו שאנחנו יכולים להגיע אליהם, לנקודות המסתור בדיוק כירורגי".
"זה שולל מהם את התחושה שהם יכולים לפעול נגדנו, נגד האזרחים שלנו, תוך כדי הסתתרות מאחורי האזרחים שלהם", המשיך נתניהו. "שינינו את המשוואה כי הם כולם יכולים להיות על הכוונת. זה שינוי גדול מאוד, וזה מחזק מאוד את ההרתעה של ישראל ואת היכולות שלה מול המחבלים".
נתניהו אמר כי "יש כאן הישג גדול של מדינת ישראל לחיזוק נוסף של ההרתעה שלנו. מעבר לכך, פנינו לא להסלמה - אבל אנחנו נדע לעשות את כל הפעולות הדרושות שסיכמנו עליהן כדי להמשיך ולהגן על מדינת ישראל ואזרחיה".
שר הביטחון בנט הוסיף כי "ההישגים טובים. אדריכל הטרור של הג'יהאד האסלאמי חוסל, ויש הרתעה, אבל הדרך עוד לפנינו. אנחנו צריכים כל מחבל וכל יזם טרור יידע שהוא נושא על גבו טיימר לסוף חייו, וההחלטה בידי כל בן אדם להחליט אם להמשיך בפעילות טרור ולסיים את החיים או לעזוב את הטרור".
בתוך כך, לשעבר סגן המל"ל ערן עציון התייחס למדיניות הסיכולים הממוקדים ואמר בשיחה לאולפן ynet כי "סיכול זה אמצעי, לא המטרה". לדבריו, יש לשאול מהי מטרתנו בעזה - ולדעתו אין על כך הסכמה בקבינט.
- ישראל נמנעה מחיסולים ממוקדים הרבה שנים, האם לא נכון לחזור למדיניות של פגיעה בראשי הג'יהאד?
"ברור שאת האופציות הקיצוניות אין רצון לממש, לא את הכיבוש ולא את המו"מ המשמעותי והעמוק על שתי מדינות, ולכן מתנדנדים במין אופציות ביניים".
-אסטרטגית, למדינת ישראל יש יכולת לצאת מהמהלך הזה כשידה על העליונה?
"אנחנו אמורים להיות למודי ניסיון ממלחמות קודמות", אמר עציון, "התמונות שרואים בכל העולם - של מדינה שלמה משותקת, של יירוטים מעל ובתוך וליד מקומות יישוב גדולים, מייצרים סוג של משוואה שגוזרת על החיסול הממוקד הזה, מוצדק ככל שיהיה".
לדברי איתן בן אליהו, לשעבר מפקד חיל האוויר, לכלי הטיס שתוקפים ברצועת עזה "אין בעיה לדייק, אבל הבעיה היא בסיטואציה שאנחנו נמצאים". גם הוא התייחס להתמקדות צה"ל בג'יהאד האיסלאמי ולא בחמאס, "מתוך הכוונה שהוא לא יצטרף".
בן אליהו ציין את ההתלבטות של גורמי הביטחון: "אם התקיפות יורחבו לחמאס, על סמך הטענה שהריבון הוא האחראי ועליו לעצור את זה – זה אומר שצריך לתקוף גם אותו, ואז עולה הדילמה. אם חמאס ישתתף במערכה נקבל מצב רגיש יותר".
- אתה חושב שהחזרה לסיכול מוקד היא נכונה בעת הזו?
"בהחלט, אין הרבה אפשרויות אחרות. בצוק איתן הרסנו רבי קומות במרכז עזה, אבל צריך להשיג את איכות המטרה. סיכול ממוקד הוא התחליף להתקפות מסיביות על בניינים ותשתיות".
בן אליהו הוסיף כי "אם יש לך מודיעין טוב וחיל אוויר יעיל שפוגע במדויק, ניתן להישאר בתוך הגזרה שקבעת מבחינה טקטית, כלומר לא להתרחב לכלל עזה ולחמאס, להעביר את המשקל לפגיעה ממוקדת במקום פגיעה אינטנסיבית. יכול להיות שמחר בבוקר זה ישתנה". הוא הצביע על "נתון חדש במשוואה", לדבריו, שהוא "לא לפגוע פגיעה סביבתית ולא לפגוע בחמאס תוך ניסיון להתמקד בג'יהאד האיסלאמי - זה מאוד מגביל ומכניס את הג'יהאד להמשיך בקצב נמוך, של טפטופים. זה היקף התחמושת שלהם, אבל אותנו זה מרתק למקלטים וזה מצב לא טוב".