שתף קטע נבחר

תיעוד: חילוץ נשר תשוש שנפל לים

נשר שהובא לארץ מספרד במאמץ להציל את אוכלוסיית הנשרים בצפון, כמעט טבע הבוקר במי הים התיכון, לאחר שהרוחות המזרחיות הדפו אותו לאזור החוף כשהוא תשוש. צוות של פקחי רשות הטבע והגנים יחד עם אנשי מועדון הצלילה 'פוצקר' בנהריה חילצו את הנשר הרטוב אך הוא לא שרד

 

 

מבצע חילוץ של נשר שנפל לים. נשר צעיר כבן שנתיים שיובא לישראל מספרד, שוחרר בשמורת גמלא לפני כשבועיים לאחר ששהה כשנה בכלוב איקלום מיוחד וכמעט וסיים את חייו בים.

 

לדברי יגאל מילר, אחראי תחום רבייה ושחרור לטבע של דורסים בישראל, הנשר נשא על גבו משדר לווייני ותגי כנף עם הסימון T-53.

 

פקחי רשות הטבע והגנים אחרי מסלול התעופה של הנשר הממושדר ואתמול (ב') הבחינו כי הוא נמצא בקרבת חוף הים, ליד המטווחים בחצרות יסף, מול קיבוץ לוחמי הגטאות.

 

חילוץ הנשר (צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים | יאיר ים, פוצקר)
חילוץ הנשר(צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים | יאיר ים, פוצקר)

 

התעופף לכיוון הים ונפל למים

"כנראה שהוא הגיע לשם בעקבות הרוחות העזות שמנשבות בימים האחרונים. הוא צעיר ועדיין לא מספיק חזק להתמודד איתן", סיפר מילר. "כשהבנו שהוא במצוקה, הגברנו את קצב קבלת האותות ממנו. בדרך כלל כדי לחסוך באנרגיה אנחנו מקבלים אות מהמשדר כל שעה, ועכשיו הגברנו את הקצב לכדי איתות כל חמש דקות", הוא הוסיף.

 

במעקב השתתפו פקחים מרמת הגולן, מהכרמל, וכן הפקח הימי עופר יעקב. מילר סיפר כי הנשר היה תשוש, וסבל גם מהצקות מצד של עופות דורסים, ביניהם דיות שחורות שהיו באזור. כאשר התקרבו הפקחים בניסיון ללכוד את הנשר ולהחזירו למקום מבטחים, הוא התעופף לכיוון הים, נפל למים והחל לטבוע.

 

"ניסינו לתפוס ולעייף אותו עוד בזמן שהיה על החוף", סיפר יעקב. "היה ברור שאם ייכנס לים הוא יהיה בבעיה. כשהוא נכנס למים היה ברור שהוא הולך לטבוע. הזעקתי את יאיר ים, ממועדון 'פוצקר', ויצאנו למרחק של כ-400 מטר מהחוף. כיוונו אותנו מהחוף למיקום המשוער שלו. הוא כבר היה באפיסת כוחות ורק הראש שלו עוד היה מחוץ למים".

 

אחרי מספר נסיונות הצליח יעקב להרים את הנשר בחזרה לסירה. "לשמחתי זה הצליח בסוף, כי הוא לא היה יכול לצאת בכוחות עצמו".

 

חילוץ הנשר (צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים | יאיר ים, פוצקר)
חילוץ הנשר(צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים | יאיר ים, פוצקר)

 

הועבר לביה"ח לחיות בר: "מקווים שישרוד"

המצילים העבירו את הנשר למועדון הצלילה, שם פעל מילר לחמם את העוף, שבלע כמות גדולה של מים וסבל מהיפותרמיה. "נתנו לו נוזלים ועטפנו אותו בשמיכות חמות", הוא סיכם וציין כי הנשר הועבר לבית החולים לחיות בר של הספארי בר"ג ורשות הטבע והגנים, בתקווה כי ישרוד.

 

"בתור אנשי ים וטבע, נתקלנו בעבר בבעלי חיים ימיים במצוקה, אבל זה מקרה שונה של עוף דורס, יפהפה, והיה ברור שבלעדינו הוא לא ישרוד. זה מרגש וגורם לסיפוק להשתתף בפעולת הצלה כזו", אמר ים.

 

פרויקט "פורשים כנף" הוא פרויקט השבה לטבע של מיני דורסים הנמצאים בסכנת הכחדה. את הפרויקט מפעילים – מאז שנות ה-90' – רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וחברת החשמל. לדברי מילר, מאז החל, שוחררו לטבע מאות דורסים, חלקם בקעו בגרעיני רבייה של נשרים בשבי, אחרים יובאו ממדינות זרות.

 

"בזכות הפרויקט הזה יש כיום עשרה קינונים של נשרים בכרמל", אמר מילר היום. "נכון שבגולן יש ירידה בגלל ההרעלות, אבל בגדול אפשר לומר שעצרנו את הכחדת הנשרים בישראל".

 

בתוך כך פועלת רשות הטבע והגנים בשיתוף החברה להגנת הטבע וחברת החשמל יחד עם הספארי ברמת גן וגן החיות התנ"כי במסגרת "פרויקט פורשים כנף" לשמירה ולביסוס אוכלוסיית הנשרים בישראל באמצעות מחקר, ממשק כנגד הרעלות, רבייה של נשרים ועופות דורסים אחרים, מיגון עמודי חשמל למניעת התחשמלויות, תחנות האכלה מפוקחות, ופעולות הסברה וחינוך לציבור הרחב.

 

מבית החולים לחיות בר עדכנו כי הנשר הגיע אל בית החולים ללא רוח חיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים | יאיר ים, פוצקר
חילוץ נשר ספרדי מהים בנהריה
צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים | יאיר ים, פוצקר
מומלצים