שתף קטע נבחר

כך תזהו אם חיית המחמד נפגעה מרעל נגד חשופיות

במהלך החורף החשופיות והחלזונות פעילים במיוחד. חיות המחמד שבאות במגע עם חומרי הדברה המפוזרים להרחקת הרכיכות עלולות להיפגע קשות ולהימצא בסכנת חיים. כך תוכל לצמצם את סיכוי ההרעלה ולטפל בחיית המחמד שנפגעה

 

 

במהלך תקופת החורף והגשמים המרובים, החלזונות והחשופיות פעילים במיוחד. כלבים וחתולים שבאים במגע עמם בעיקר באזורים של מדשאות וגינות, בהן נערכה הדברה נגד הרכיכות, עלולים להיפגע קשות מהרעלה.

 

חשופית (צילום: shutterstock)
חשופית(צילום: shutterstock)

 

"מתאלדהיד הינו רעל המשמש כנגד חשופיות וחלזונות. מוצר מדף הנמכר לכל דורש ודרך ההרעלה השכיחה הינה באכילת הרעל עצמו, מגיע בעיקר בתצורה של מעין כופתיות , להן אף מתווסף חומר טעם המושך את החשופיות ואת ההולכים על ארבע", אומר ל-ynet ד"ר עופר צדוק מהמרכז הווטרינרי ברעננה.

 

ד"ר צדוק מציין כי "החומר מגיע אף בצורה נוזלית או בצורת אבקה. לכן אפשרית גם הדבקה עקב דריכה על החומר וליקוק כפות הרגליים או הפרווה. בכל זאת הדרך העיקרית להרעלה היא בליעה של הכופתיות באופן ישיר". עיקר הנפגעים מאכילת חשופיות או חשיפה לרעל ההדברה נגדן הם בעיקר כלבים ואחריהם חתולים.

 

חילזון וכלב (צילום: shutterstock)
חילזון וכלב(צילום: shutterstock)

 

"מרבית הולכי על ארבע אינם נוהגים לאכול חשופיות וחלזונות, אך קיימים מקרים בהם נאכלו חשופיות ואין נזק ממשי מאכילתן ע"י חיית המחמד", הוא מפרט. "קיימות סוגיות בעניין הדבקה בטפילים שונים. כמו כן לעתים קרובות תבלנה החשופיות גם בבורות ביוב, על כן יתכן ותשאנה על גופן מזהמים אחרים ולא קשורים. עם שטיפת החומר במים ובמהלך ספיגתו לאדמה, החומר עובר שינו מבני מבחינה כימית ואינו רעיל עוד, או לכל הפחות הסנה הכרורכה בבליעתו פוחתת משמעותית.

 

חילזון ליד קערת מזון וחתול (צילום: shutterstock)
חילזון ליד קערת מזון וחתול(צילום: shutterstock)

 

מה הם סימני ההרעלה? "נדרש מעט מאוד חומר להרעלה וסימנים יופיעו כחצי שעה אחרי בליעה, אבל הטווח משתנה מדקות אחרי בליעה ועד 24 שעות אחרי הבליעה. חלק מהתסמינים הם פרכוסים, רעד, עליית טמפרטורות גוף, הקאות, ריור, משיכת הצוואר לאחור וחוסר מנוחה. בנוסף, קצב לב ונשימה מוגברים, הרחבה של אישונים, בהמשך ללא טיפול רפואי, הפרעת קרישה חמורה, דיכוי מערכת עצבים מרכזית, דיכוי נשימתי ולאחריו מוות", הוא מפרט ומציין כי ישנם סיבוכים  משניים ביניהם פגיעה בכבד, כליות, עיוורון יתכן לתקופה אחרי ההרעלה".

 

כלב בבדיקת וטרינר (צילום: shutterstock)
כלב בבדיקת וטרינר(צילום: shutterstock)

 

במידה וחיית המחמד נפגעה, ניתן לספק טיפול רפואי במידה והכלב מגיע במצב הכרה תקין ומתפקד, "אנו ממליצים באופן מסוייג על עירור הקאה על ידי הבעלים, זאת משום הנזק המשני שעשוי להיגרם. מוטב לרכז את המאמצים בהגעה למרכז רפואי שערוך ויודע לטפל בהרעלה זו", מדגיש הווטרינר. 

 

ד"ר צדוק מציין כי ישנן כיום חלופות לשימוש במתאלדהיד, שהן פיזור נסורת או שבבי עץ בחצר. "זה אינו נעים לחשופיות ועל כן תמנענה ממגע עם משטחים כאלו. ניתן אף לעודד אותן להתרכז באיזור מסוים בחצר, תחת מחסה עם מספר כופתיות של מזון כלבים יבש לדוגמא, בבוקר פשוט לאסוף את כולן ממקום הריכוז ולהגלותן, לחשופית חוש כיוון מפותח, היא תשוב ממרחקים מפתיעים לחצרכם, הגלות ראוי שתהיה רחוקה".

 

חלזון (צילום: shutterstock)
חלזון(צילום: shutterstock)

 

כמו כן, הוא מגלה כי ניתן להציב מלכודת עשויה פחית ובה בירה ומעט חומר מתוק כגון דבש. "חשופיות נמשכות לשמרים ומתוקים, נכנסות אינן יכולות לצאת וטובעות, אנו כאן מצדדים בזכותם של כל בעלי החיים לעשות את הסיבוב על פני האדמה, ניתן לאסוף אותן בתחבולות שונות ולהגלות".

 

לדבריו, במרפאה מעניקים טיפול תומך וסיכויי ההחלמה תלויים בכמות הרעל שחיית המחמד אכלה ומהירות ההגעה לטיפול רפואי מתאים. "מדובר בהרעלה קשה והדרך הטובה ביותר להתמודד איתה היא לעשות כל ניסיון למנוע מצב שבו תיתכן הרעלה".

 

 

 

 

 

השתתפו בהכנת הידיעה ארז ארליכמן, אלכסנדרה לוקש, ניר (שוקו) כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים