שתף קטע נבחר

המשרד להגנת הסביבה: במקרה של תקלה - הפעילות תיפסק

במשך ארבע שעות דנו בבית המשפט המחוזי בירושלים באסדה הנמצאת כ-10 ק"מ מחוף דור. נציגי המשרד להגנת הסביבה ניסו להרגיע, אך התושבים חוששים שאם תהיה תקלה - היא תתגלה רק כעבור כמה שעות

המאבק על הפעלת אסדת לווייתן: בית המשפט המחוזי בירושלים דן היום (ד') במשך כארבע שעות בעתירה שהגישו רשויות מקומיות באזור שבו האסדה אמורה לפעול. בית המשפט הוציא אמש צו זמני וביקש הבהרות לגבי הפעלת האסדה. בתום הדיון הודיע השופט אלי אברבנאל כי ישלח את ההודעה לצדדים.

 

 

עורכת הדין כוכבית נצח דולב, המייצגת את המשרד להגנת סביבה, אמרה בפתח הדיון כי העיכוב בהרצה של אסדת הגז עלולה לגרום למשבר ביחסים עם ירדן וזו אחת מההשפעות הקשות של הצו שהוצא אתמול. היא הוסיפה כי הנזק הכלכלי הוא עצום - 60 מיליון שקל בשלושה ימים.

 

גיא סמט, מנכ״ל המשרד להגנת הסביבה, הסביר כי "בתקופת ההרצה יש ניקוי של הצנרת ואחרי שמנקים את הצנרת צריך לפלוט את הגז הטבעי וצריך להפעיל את הגז האמיתי. כאשר הגענו למצב שבו הגז הטבעי מוזרם ואפשר להפעיל את אמצעי המניעה, זה הזמן שיש הפחתה של הזיהום. להערכתנו לא צפויה להיות חריגה". 

 

השופט אברבנאל חזר ושאל את מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה מה האסון האקולוגי שיכול להיגרם לציבור. שולי נזר סמנכ"לית בכירה במשרד להגנת הסביבה, אמרה: ״הדרישות שלנו, שמסתמכות על מדינות באירופה, מבטיחות שרמת הטיפול בגזים היא רמה מאוד נמוכה. אנחנו שליש מתקן הסביבה. יש לנו תחנה במרכז תל אביב. הריכוזים שאנחנו מודדים בשגרה זה בערך 60 אחוז מהתקן. אנחנו לא מאשרים מתקנים שלא עומדים בסטנדרטים של אירופה. כאשר אנחנו מדברים על מצבים של פינוי אוכלוסייה, תקן הסביבה מדבר על חשיפה כרונית. כשמדברים על פינוי. לא יכול להיות שנגיע למצב שיהיה פינוי. סיכוי קלוש שנגיע לריכוזים שמחייבים פינוי אוכלוסייה כתוצאה מהאסדה."

 

נזר הוסיפה כי בחוף יש תחנות ניטור הפועלות 24 שעות ביממה והנתונים שלהן מתפרסמים. "מעבר לכך יש לנו דרישות שנוגעות למדידה באסדה עצמה, בברזים, בלפיד עצמו ובארובות", היא הוסיפה. לשאלת השופט, אמרה נציגת המשרד להגנת הסביבה כי במקרה של תקלה - הפעילות תיעצר.

 

עו"ד צבי אגמון, המייצג את נובל אנרג'י, אמר כי באסדה יש ניטור רציף על פי היתר הפליטה של הגז. "יש דרישה לחלק מהחומרים לניטור רציף שנובל אנרג'י מבצעת בעצמה", הוא אמר בדיון בבית המשפט. "על פי המידע ההנדסי המתמטי שיש לנו היום, על פי מודל פיזור שהגשנו, במקרה הקיצון ביותר שבו אנחנו נעמוד בהרצה 8 שעות וייפלט 64 בנזן במקסימום. וניקח את כיוון הרוחות הכי קשה, העלייה בזיהום שואפת לאפס. כל רגע פה בירושלים אנחנו נושמים בנזן כפול 2 ממה שיכול לקרות באסדות הגז".

 

הוא שיבח את המשרד להגנת הסביבה: "הם עושים עבודת קודש ואנשי נובל אנרגי לא נתקלו בדרישות כל כך עמוסות. הם עמדו בכולן".

 

עו"ד יונתן ברמן, המייצג את העותרים, אמר: "לא נעשה ניטור רציף על החומר המסוכן ביותר: הבנזן. נעשה ניטור על האסדה פעם בחודשיים. הייתה הבטחה שיעשה ניטור רציף. הבטחות שנשמעות פה הן שעל האסדה יהיה ניטור רציף. עומדים פה ומתפארים שאם יגלו תקלה יעצרו את הפעילות. הניטור הזה אם הוא מגלה משהו - זה מתגלה רק אחרי שעות אחרי שזה נפלט".

 

השופט אברבנאל אמר בשלב זה: "אם התשובות של המשיבה (המשרד להגנת הסביבה) נכונות, אולי כדאי להרגיע את הציבור? זה לא צ’רנוביל, החשש הוא לא מאסון קולוסאלי, אלא מעלייה של ערכים בזיהום". השופט לא הסכים שנציג "שומרי הבית", שעתירה דומה שלהם נדחתה בחודש שעבר, לדבר בדיון.

 

"לא צפויות חריגות ב'נישוב' באסדת לווייתן"

עוד לפני הדיון מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט, התייחס להחלטה בריאיון באולפן ynet: "בית המשפט דרש מאיתנו עוד פרטים. אני מבין שגם בית המשפט מודאג, כמו אזרחים אחרים, ואנחנו בהחלט נספק את כל הפרטים שמבקשים".

 

 

סמט התייחס גם לדאגה של התושבים המתגוררים באזור והכוונה של כמה מהם להתפנות בזמן ה"נישוב" - שבו אמורים להיפלט לאוויר כמויות רבות של חומרים מסוכנים באסדה הנמצאת כ-10 ק"מ מחוף דור, שבתחומי המועצה האזורית חוף הכרמל. מנכ"ל המשרד אמר: "כל עמדת הדרג המקצועי במשרד להגנת הסביבה, אחרי שעברנו על כל החומרים, בדקנו את כל הדברים, לא הסתפקנו בבדיקות של נובל אנרג'י, עשינו בדיקות שלנו ועמדת כל הדרג המקצועי במשרד להגנת הסביבה היא שלא צפויות חריגות, לא צפויה עלייה משמעותית בריכוזי הבנזין, שהוא אותו חומר שאנחנו בודקים. אני יודע שעדיין זה מלחיץ, זה נשמע מאוד מאוד מלחיץ, זה גם חומר באמת מסוכן, אבל צריך לזכור שזה חומר שאנחנו חיים איתו. אנחנו שורפים דלק כשאנחנו נוסעים ברכב, עדיין כולנו נוסעים בכלי רכב ואנחנו מקבלים ריכוזי בנזין".

 

מנכ"ל המשרד הוסיף כי "ריכוזי הבנזין במטרופולינים הגדולים, תל אביב, חיפה, ירושלים, הם גבוהים הרבה יותר ממה שקורה בחוף הכרמל. לכן להערכתנו אפשר להתחיל בהליך הרצת האסדה, כאשר בסופו של דבר אנחנו צופים שתהיה הפחתה בפליטות, כלומר כל מי שמוטרד מזיהום האוויר צריך להיות יותר מוטרד מזיהום האוויר שנגרם בתחנה הפחמית בחדרה".

 

סמט אמר כי ההחלטה לאפשר לאסדה לפעול אינה נעשתה בצורה פזיזה: "עשינו שימוע ציבורי, הציבור השמיע את הדעות שלו, התקיים דיון גם בתקשורת בנושא הזה. אנחנו לא חושבים, היו עשרים עתירות, אנחנו בעתירה ה-21, אז אם בעתירה ה-21 לא ענינו מספיק מפורט, אנחנו מקבלים על עצמנו את זה".

 

לדבריו, זו גם העמדה של משרד הבריאות שאין כל סכנה הנשקפת לתושבים. סמט: "אין גורם בממשלה היום שאומר משהו אחר. עכשיו ברור לנו שהאנשים היום מעדיפים שלא יהיה שום דבר, שלא תהיה אסדה גם אם זה עשרה קילומטרים, אבל בסופו של דבר יש את החיים ואנחנו צריכים לספק לאנשים את הצרכים, את משק האנרגיה, צריך לספק לו גז ועדיף שיהיה גז טבעי ואנחנו מקווים בהמשך שיהיה אנרגיות מתחדשות. אבל כל עוד מדינת ישראל היא לא כמו מדינות סקנדינביה עם 50 או 80 אחוז אנרגיה מתחדשת, עדיין אנחנו צריכים לספק אנרגיה. עדיף בעשרות מונים אנרגיה שהיא מגז מאשר אנרגיה מפחם".

סמט שוב מבקש להרגיע את התושבים: "אם היינו חוששים לבריאות הציבור לא היינו נותנים לזה להתקדם.

 

 (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר) (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
(צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)

אבל התושבים המתגוררים באזור האסדה עדיין מודאגים. אסנת בן צבי המתגוררת בשכונת גבעת אולגה בחדרה סיפרה על החששות בריאיון לאולפן ynet: "המצב הזה, שבעצם מה שקורה היום שאסדת לוויתן נכנסת לתוך תהליך ההרצה שלה, שבמסגרתו יהיו שני מועדים, כל אחד בן שמונה שעות, שבזמן הזה אמורים להשתחרר לאוויר כמויות אסטרונומיות של מזהמים וחומרים מסרטנים בכמות שבשגרה מותר לה לפלוט במשך שנתיים וחצי, זה לא משהו שאנחנו רוצים".

 

לדבריה, התושבים כבר לא מאמינים למשרדי הממשלה. בן צבי: "האמון שלנו במשרדים הממשלתיים למיניהם נפגע מאוד מאוד מאוד בתקופה האחרונה. אנחנו לא מרגישים, אני לא מרגישה שאני יכולה לסמוך על הנתונים שהם נותנים. אני לא יודעת אם משקרים או לא, אבל בפועל מה שקרה זה שכשהיה הנישוב הראשון, שבעצם כבר היה בעבר, אז הוא התחיל בלי שאף אחד אמר לנו עליו, אף אחד לא יידע אותנו עליו. המשרד להגנת הסביבה בעצמו קבע איזשהם פרמטרים שהוא לא אוכף אותם על נובל אנרג'י".

 

 

בן צבי התייחסה לדבריו של מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ואמרה: "זה לא רק שזה לא מרגיע אותי, זה ממש מקומם אותי. כתושבת חדרה אחד הדברים שהכי מקוממים אותי בתוך הסיפור זה הסיפור ההולך וחוזר על עצמו בכל פעם מחדש, שהגז מלוויתן בעצם אמור להביא לסגירה של התחנות הפחמיות בחדרה. אין קשר בין הדברים. הגז מלווייתן מיועד לייצוא. אם באמת הגז מלווייתן היה באמת מה שסוגר את התחנות הפחמיות בחדרה, אז כבר עכשיו היה אפשר לסגור אותן ולא ב-2025 כמו שהן מיועדות להיסגר, ולהביא אסדה מזהמת ומסרטנת יותר גדולה פי 2 מתמר, שהיום היא מזהמת יותר מכל המפעלים המזהמים בארץ".

 

משותפות לוויתן נמסר בתגובה: "לא צפוי כל זיהום בחוף הכרמל כתוצאה מהפקת הגז מלווייתן. אנו מוכנים להתחיל את הפקת הגז הטבעי לטובת הורדת זיהום האוויר, הוזלת מחירי החשמל והגדלת הכנסות המדינה. צר לנו על קמפיין הפאניקה המופקר וחסר האחראיות שמתנהל בימים אלה ואשר העומדים מאחוריו מונעים בין היתר על ידי גורמים כלכלים, שמבקשים להחריב את תעשיית הגז הטבעי כולה מתוך אינטרסים עסקיים".

 

עוד נמסר: "ישראל הופכת למעצמת אנרגיה, וכל הגורמים המוסמכים ובהם הרשויות באזור ואיגוד הערים שמייצג את תושבי חוף הכרמל קבעו שלא נשקפת סכנה מפעילות ההרצה של אסדת לוויתן. כך גם קבעו משרדי הבריאות והגנת הסביבה. אנו מבינים שיש תושבים מבוהלים ואנו מפצירים בהם: להימנע מליפול שולל לידיהם של מפיצי שקרים ומידע מופרך. אנו מבקשים מהם: הקשיבו לרשויות המוסמכות". 


פורסם לראשונה 18/12/2019 15:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים