שתף קטע נבחר

החלטה דרמטית: צו זמני נגד המשך ההרצה של אסדת לווייתן

בהחלטתו קבע השופט כי המשיבים לעתירה - המשרד להגנת הסביבה ונובל אנרג'י - לא הצליחו בשלב זה להפריך את הטענה שעלול להיגרם נזק בלתי הפיך לבריאות הציבור אלמלא יינתן הצו ותיעצר פעילות ההרצה. את העתירה הגישו שש מועצות מקומיות

החלטה דרמטית של בית המשפט המחוזי בירושלים: השופט אלי אברבנאל הורה הערב (ג') על צו ארעי שמונע מחברת נובל אנרג'י לקיים באסדת לווייתן "פעילות הכרוכה בפליטת גזים". השופט כתב בהחלטתו כי היתר הפליטה שקיבלה נובל אנרג'י מהמשרד להגנת הסביבה יוקפא. ההחלטה היא זמנית והשופט קבע כי ביום ראשון הקרוב הוא יקיים דיון בעתירה.

Israel's Leviathan gas rig  (Photo: AP)
אסדת הקידוח לווייתן(Photo: AP)
 

בהחלטתו קבע השופט אלי אברבנאל כי ההחלטה ניתנת מפני שלא הופרכה טענת העותרות, שש מועצות מקומיות, כי השהיית ההחלטה בבקשה עלולה לגרור לנזק בלתי הפיך לבריאות הציבור. 

 

משמעות ההחלטה היא כי נובל אנרג'י לא תוכל לקיים השבוע את השלב השלישי של הרצת האסדה. בשלב זה, טענו שש המועצות העותרות, אמורים היו להיפלט לאוויר במשך שמונה שעות כמות רעלים שמותרת במשך שנה ורבע עד שנתיים וחצי. 

 

טענה למהלך לא חוקי  

העותרות הן מועצות הישובים זכרון יעקב, ג'יסר א-זרקא, מגידו, פרדס חנה כרכור ועמק חפר, וכן עמותת איכות הסביבה צלול. הן המיוצגות בידי עורכי הדין רענן הר זהב ויונתן ברמן, שהגישו עתירה מינהלית וביקשו שיינתן צו ביניים שיורה על ביטול היתר הפליטה שנתן המשרד להגנת הסביבה לנובל אנרג'י וזאת בטענה שההיתר, מנוגד לחוק.

 

 

על פי הטענה, בעתירה ההיתר שניתן לא התייחס לתקופת ההרצה אלא זו למעשה אושרה בנפרד. לפי טענת המועצות, זהו מהלך לא חוקי מאחר שהמשרד להגנת הסביבה היה חייב לציין בהיתר הפליטה את כל התנאים והמגבלות לרבות בהתייחס לתקופת ההרצה, בה טענו העותרים שקיים חשש ממשי לבריאות הציבור בשל כמות המזהמים שתיפלט.

  

עוד טענו כי ההיתר הוצא בדרך "פזיזה ורשלנית" ומבלי שהציבור שותף בהליך ההוצאה של ההיתר כנדרש בחוק.

  

נובל אנרג'י המיוצגת בידי עו"ד יונתן קהת הכחישה את הנטען בעתירה וטענה כי הרצת המתקן החלה ב-18 בנובמבר ומשך מדובר בעתירה לסעד תיאורטי. לטענתה, עיכוב בהרצת האסדה יגרום להפסד כספי של 5 מיליון שקל בכל יום ואף עלול לסכן את יכולתה לעמוד בהסכמים בינלאומיים.

  

לטענת נובל אנרג'י והמשרד להגנת הסביבה, טענותיהן של העותרות בדבר הסכנות לציבור מתקופת ההרצה הן חסרות בסיס, וסיכוי העתירה להתקבל נמוך.

  

השופט אברבנאל כתב בהחלטתו כי דין הבקשה למתן צו ארעי להתקבל. "כתבי התגובה שהגישו המשיבים לבקשה למתן צו ביניים כלליים ובלתי מפורטים. המענה הניתן בהם לטענות המועלות בעתירה חלקי. משכך, יש קושי לקבל את טענתם כי סיכויי העתירה להתקבל נמוכים וכי מאזן הנוחות נוטה לזכותם".

  

לפיכך קבע השופט כי כאמור יתקיים דיון נוסף ביום ראשון, ועד אז ינתן צו ארעי שמונע לקיים באסדה כל פעילות הכרוכה בפליטת גזים.

 

נובל אנרג'י מחזיקה ב-40% מלווייתן והיא מפעילת הקידוח. שתי שותפותיה הן קבוצת דלק קידוחים (45%) ורציו (15%).

 

מטעם שותפות לווייתן נמסר בתגובה כי "אנחנו לומדים את החלטת בית המשפט ואת משמעויותה ובוחנים את המשך צעדינו. הזרמת הגז מלוויתן תחל כמתוכנן בזמן הקרוב ביותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אסדת הקידוח לווייתן
צילום: AP
מומלצים