שתף קטע נבחר

שלי ורוד מציגה: מחקרי המיניות של העשור

כיצד תרגול מיינדפולנס ישפר את חיי המין שלכם ומה הקשר בין שפיכה מוקדמת למבנה המוח הגברי? היועצת המינית סוגרת עשור של מחקרי מיניות פורצי דרך

אילוסטרציה של סקס (צילום: Shutterstock)
להבין את המיניות שלנו(צילום: Shutterstock)

בעשור האחרון יצאו מחקרים חדשים ופורצי דרך בתחום המיניות והזוגיות. מחקרים אלו עוזרים לנו להבין את המיניות שלנו בהקשר לנושאים רבים אחרים שלא נחקרו עד היום, כמו ההשפעות של הפרעות קשב וריכוז על התפקוד המיני, כיצד תכונות האישיות מעצבות את הפנטזיות המיניות שלנו ואיך שימוש באימוג׳י יכול לעזור לכם לקיים יותר יחסי מין.

 

זוגיות ממושכת, תשוקה ירודה

במחקר שפורסם בכתב העת לטיפול זוגי ומיני בשנת 2012 חוקרים ביקשו לבדוק מה קורה לתשוקה המינית שלנו במהלך השנים. ד"ר שרה הנטר מור וד"ר רובין מילאוזן בדקו את ההשפעה שיש לאורך הקשר על מידת התשוקה בקרב 170 סטודנטים (91 נשים ו-79 גברים) בגילאי 18-25, הנמצאים במערכות יחסים, חלקן טריות וחלקן ותיקות.

 

תוצאות המחקר חשפו כי החשק המיני של הגברים נשאר גבוה ללא תלות באורכה של מערכת היחסים, אך אצל הנשים התחושות היו שונות. במחקר התגלה כי רמות החשק של הנשים היו נמוכות יותר ככל שמשך זמן היחסים היה ארוך יותר. מה שמפתיע בממצאים הללו הוא לא רק העובדה כי נשים חוות ירידה משמעותית יותר בתשוקה שלהן כשזה מגיע לקשרים ארוכים, אלא שזה קורה להן גם בגילאים צעירים כמו 18-19 למשל.

זוג במיטה (צילום: shutterstock)
החשק המיני של אישה יורד ככל שהזוגיות ארוכה יותר(צילום: shutterstock)
 

הפרעת קשב וריכוז פוגעת גם בתפקוד המיני

ב-2017 פורסם מחקר שבדק האם הפרעות בתפקוד המיני והפרעות מיניות אחרות נפוצות יותר בקרב מבוגרים הסובלים מהפרעת קשב והיפראקטיביות בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. הפרעת קשב היפראקטיביות (ADHD) מאופיינת בתסמינים של חוסר תשומת לב, ו/או היפראקטיביות ואימפולסיביות הפוגעים בתפקוד היום-יומי של האדם.

 

במחקר השתתפו 136 מבוגרים המטופלים במרפאה להפרעות קשב וריכוז בהולנד. הם מילאו שאלונים לגבי התפקוד המיני שלהם והשיבו על שאלות הקשורות בהפרעות מיניות. לאחר מכן, החוקרים השוו את שכיחותן של בעיות בתפקוד המיני והפרעות מיניות אחרות של משתתפי המחקר לתוצאות שני מחקרים גדולים שנעשו בקרב כלל האוכלוסייה ההולנדית.

 

תוצאות המחקר הראו כי 39% מהגברים ו-43% מהנשים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז סובלים גם מתסמינים של הפרעה בתפקוד המיני. החוקרים הסיקו כי בעיות בתפקוד המיני או הפרעות אחרות המתקשרות למיניות מאוד נפוצות בקרב מבוגרים עם ADHD, והמליצו על טיפול מיני כהליך סטנדרטי במהלך הערכת האבחון להפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות.

 

 

תרגילי מיינדפולנס לשיפור החשק המיני

ב-2017 פורסם מחקר פורץ דרך נוסף בירחון לחקר מיניות, שעזר לנו להבין את כוחה של המדיטציה בהקשר להפרעות חשק אצל נשים. ד"ר לואי ברוטו ועמיתיה בחנו את שיטת המיינדפולנס, תרגול מדיטטיבי העוזר לנו להתבונן במחשבות, רגשות ותחושות גופניות שעולים באותו הרגע באופן לא שיפוטי. שיטה זו נבדקה בשילוב עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי אצל נשים שאובחנו עם הפרעות חשק, כלומר, כסובלות מחשק מיני נמוך ו/או חוסר חשק מיני.

 

הפרעות אלו מתקשרות גם להפרעות קוגניטיביות במהלך פעילות מינית, לכן החוקרים האמינו כי היכולת להתמודד עם מחשבות טורדניות תעזור לנשים לשפר את רמת החשק המיני, ומסתבר שהם צדקו! תוצאות מחקר זה הוכיחו שעל ידי אימונים של מיינדפולנס בשילוב עם מקום טיפולי המאפשר לנשים לדבר על התחושות שלהן, נשים בעלות חשק מיני נמוך חשו שיפור משמעותי בתחושות המיניות ובחשק המיני שלהן. הן החלו להיות מודעות יותר לשינויים שהן חשות בגוף לקראת פעילות מינית או במהלך הסקס.

מיינדפולנס (צילום: shutterstock)
מיינדפולנס. הוכח כיעיל במקרים של הפרעות חשק אצל נשים(צילום: shutterstock)
 

חלק מהנשים העידו על עוררות מינית ותשוקה, ואחרות דיווחו על הנאה ממגע בפעילות מינית עם בן או בת הזוג. חשוב לי לציין כי גם בישראל מעבירים היום קורסים של שיטות טיפול אלו בשילוב עם מיינדפלונס במטרה לשפר את החשק המיני.

 

הצלחת MeToo#: יותר נשים פונות למשטרה כדי להתלונן

רועי לוי ומרטין מטסון, המועמדים לדוקטורט באוניברסיטת ייל, בדקו את ההשפעה של מחאת #MeToo ב-24 ארצות, כולל בארצות הברית. כזכור, בשנת 2017 שלוש שחקניות מאוד מוכרות בהוליווד ובעולם, אשלי ג׳אד, גווינת' פאלטרו ומירה סוריווינו הודו שהותקפו מינית על ידי מפיק הסרטים ההוליוודי, הארווי ווינשטיין. עדויותיהן פתחו גל בעולם המערבי כשאלפי נשים החלו לשתף את סיפוריהן השונים כדי להמחיש עד כמה נפוצה ורחבה היא תופעת ההטרדות המיניות.

 

מחקר זה הראה עד כמה תנועת ה-#Me Too השפיעה על נשים ממוצאים ומעמדות סוציו-אקונומים שונים. זהו ממצא מאוד משמעותי, בהתחשב בעובדה כי המדיה והפרסום היו סביב מקרה שבו הוטרדו מינית שלוש נשים לבנות בעלות פרופיל גבוה, ולא היה ידוע אם ההשפעה חלה גם על נשים ממוצא ומעמד כלכלי אחר. באופן כללי, ידוע כי פשעי מין לא מדווחים מספיק כיוון שנפגעות רבות חוששות שלא יאמינו להן או שהן תואשמנה בתקיפות שהן חוו, או בשל הלחץ מלשחזר שוב את הטראומה במהלך החקירה המשטרתית.

"גם אני" התשובה הישראלית ל#MeToo (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"גם אני" התשובה הישראלית ל#MeToo(צילום: shutterstock)
 

עם זאת, רועי לוי ומרטין מטסון גילו, לאחר ניתוח מידע רב שקיבלו (והסרת גורמים אחרים שיכולים לגרום לנשים או גברים להתלונן במשטרה), כי התנועה הובילה לעלייה של 14% בכמות הדיווחים של פשעי מין בארצות שונות, ולעלייה של 7% בארצות הברית בפרט. המידע שנלקח באמצעות סטטיסטיקות פשע של ה-FBI התמקד באונס, אך כאשר נבדקו דיווחים על פשעי מין אחרים, גם הפעם נרשמה עלייה במספר הדיווחים, הפעם ב-13%. לגבי שאלת השאלות - האם הדיווח משתנה על פי מיקום או מצב חברתי-כלכלי - החוקרים מצאו כי לא היו וריאציות משמעותיות, כלומר, לתנועה הייתה השפעה על רוב הנשים, ללא קשר למעמד או למוצא שלהן.

 

הקשר בין שפיכה מוקדמת למבנה המוח

מחקר פורץ דרך בתחום מיניות הגבר פורסם השנה בכתב העת למדעי הרפואה המינית ומתייחס לנושא רגיש בקרב גברים - שפיכה מוקדמת. על פי ההגדרה המקצועית של המחקר, שפיכה מהירה מוגדרת כהגעה לרגע השיא תוך דקה מרגע החדירה, כאשר מצב זה גורם למצוקה נפשית עבור הגבר החווה את זה. גברים רבים חווים זאת מהרגע הראשון שבו למעשה החלו לקיים יחסי מין, ולאורך השנים המצב לא השתנה. לרוב, שפיכה מוקדמת מטופלת על ידי שיטות התנהגותיות שונות שמטרתן לעזור לגבר לשלוט בשפיכה, כמו תרגילים לחיזוק רצפת האגן או שימוש בקונדום, אך שיטות אלו לא תמיד עובדות, והמחקר החדש יכול אולי להסביר מדוע.

WEB ()
הכל מתחיל במוח
 

החוקרים הראו כי קיים קשר בין מבנה המוח של הגבר ליכולת השליטה שלו בשפיכה. הם הראו זאת לאחר שחקרו שתי קבוצות של גברים (קבוצה עם בעיות של שפיכה מהירה, וקבוצה ללא בעיות) והעריכו באמצעות בדיקת MRI את חלקי המוח השונים. בדיקות אלו הובילו לגילוי כי גברים עם שפיכה מוקדמת הם בעלי מבנה מוחי שונה מגברים ללא מצב זה. כמובן שדרושים יותר מחקרים בנושא כדי להבין את המנגנונים של המוח הקשורים בשפיכה מוקדמת, אך זהו בהחלט ממצא פורץ דרך. חשוב לציין עבור גברים עם בעיות של שפיכה מהירה כי יש טיפולים תרופתיים שבהחלט יכולים לעזור, אך מומלץ להתייעץ עם רופאים סקסולוגים בנושא זה ולקבל מרשם.

 

מה הפנטזיה המינית שלך אומרת עליך?

ד"ר ג׳סטין להמילר (Lehmiller) חקר את הפנטזיות המיניות שלנו במדגם שכלל יותר מ-4,000 אמריקאים. לדבריו, הפנטזיות המיניות שלנו משקפות, לפחות בחלקן, את תכונות האישיות שלנו. כך, אנשים הפתוחים לשינויים ולחוויות חדשות הם אנשים בעלי סקרנות אינטלקטואלית ודמיון פעיל. אנשים אלו נוטים לנסות דברים חדשים באופן כללי, ועל כן הם יפנטזו כמעט על הכל, מפנטזיות קונבנציונליות ועד לפנטזיות לא שגרתיות.

 

מצפוניות למשל היא תכונה שמאפיינת אנשים מאוד מסודרים ומאורגנים, המבחינים בפרטים הקטנים. הם נוטים להיות קונפורמיסטים ומחזיקים באמונות קונבנציונליות. אצל אנשים אלו גם הפנטזיות המיניות מלאות בפרטים, והן מתמקדות יותר באווירה של הסקס ופחות בנושאים המתקשרים לנושאים כמו "חמישים גוונים של אפור". קבוצת בעלי האישיות המוחצנת שניזונה מיחסים עם אחרים, תפנטז לדבריו יותר על מין קבוצתי ולא מונוגמי, בניגוד לאנשים נוירוטיים שהפנטזיות שלהם יהיו שגרתיות יותר.

תכונות האופי מתקשרות לפנטזיות שאנחנו מפנטזים (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
תכונות האופי מתקשרות לפנטזיות שאנחנו מפנטזים(צילום: Shutterstock)
 

הקץ לגלולה?

כבר למעלה ממאה שנים לא נכנסו לשוק התרופות אמצעי מניעה חדשים לגברים, מה שאומר שגברים יכולים להסתמך בעיקר על קונדומים. אז תנו לי לגלות לכם כי השנה הושלם בהצלחה ניסוי קליני על אמצעי מניעה לגברים. מחקר זה נעשה על ידי המועצה ההודית למחקר רפואי בסוכנות למחקר ביו-רפואית במימון ממשלתי. ד״ר שארמה, האחראי על המחקר, עדכן כי הם מחכים לאישור האחרון מהממשלה. מחקר זה עבר שלושה ניסויים קליניים בהם השתתפו 303 גברים, כאשר אחוזי ההצלחה עמדו על 97.3%.

 

אמצעי המניעה החדש הוא זריקה של חומר הנקרא פולימר שנועד לחסום את יציאת הזרע. ד״ר שארמה ציין כי לא התגלו תופעות לוואי לחומר הזה, אך עליי לציין כי כבר יש לו מתחרים: בארצות הברית פותח אמצעי מניעה דומה הנקרא וסלג׳ל (Vasalgel), שגם טרם הובא לשוק. גם פה מדובר בג׳ל שמוזרק לגבר ומטרתו לחסום את הזרע. נכון לעכשיו החומר נבדק רק על ארנבים, אבל אנחנו נחכה לדיווחים כאשר המחקר יתקדם לשלבים הבאים. חשוב לזכור כי אמצעי מניעה אלו לא מונעים הדבקה של מחלות מין, אך הם בהחלט מחקרים פורצי דרך בתחום מניעת ההיריון, שעד כה הנטל עליו נפל בעיקר על נשים.  

 

אורגזמה ללא גירוי דגדגני

במחקר שפורסם מוקדם יותר השנה בכתב עת לחקר המין, ביקשו לבדוק את הגורמים המתקשרים לאורגזמה של נשים במהלך קיום יחסי מין, או ליתר דיוק, מרגע החדירה. השאלה שהנחתה את החוקרים הייתה: "האם תנועות הגוף של האישה יכולות להוביל לאורגזמה ללא קשר לגירוי דגדגני?"

 

למעלה מ-1,200 נשים השתתפו במחקר החדש שהראה שתנועות מתנדנדות של האגן הנעות קדימה ואחורה, מתקשרות גם לתדירות גבוהה יותר של אורגזמה במהלך הסקס, ללא גירוי ישיר של הדגדגן. החוקרים ציינו שאם נשים יניעו את האגן והישבן קדימה ואחורה במהלך קיום יחסי המין, הן יחושו הנאה גבוהה ואפקטיבית יותר מהסתפקות בגירוי חיצוני דגדגני שלא כולל תנועות של הגוף.

אישה במיטה (צילום: shutterstock)
"הנעת האגן תאפשר אורגזמה ללא גילוי ישיר בדגדגן"(צילום: shutterstock)
 

סקסטינג, לא רק למטרת סקס

מחקר חדש שהגיע אלינו מהמחלקה למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת טק בטקסס, מראה כי ישנן שלוש מטרות שגורמות לאדם לשלוח תמונות, סרטונים והודעות בעלות אופי מיני לבן הזוג שלו. עד לאותו מחקר, ההנחה הייתה כי אנשים מחליפים "סקסטינג" במטרה לפתות את בן או בת הזוג, להעלות להם את החשק המיני או כמשחק מקדים. אך המחקר, שבחן 160 נשים וגברים בני 18-69, מצא כי 75% מהם לא עושים זאת מסיבות המתקשרות למין בכלל. המוטיבציה לשליחת ההודעה התגלתה כאמצעי לקבלת אישור על מערכת היחסים, ניסיון להקל על תחושות כמו חרדה, או כדי לקבל משהו מוחשי אך לא מיני בתמורה, כמו דייט או ארוחת ערב למשל. 

 

בעוד מחקר זה לא עוסק בשוני המגדרי, מחקרים קודמים בנושא הראו את ההבדל בין נשים לגברים בחוויית הסקסטינג. מחקר שפורסם בירחון למחשבים והתנהגות אנושית מצא כי לנשים היו חוויות שלילות יותר עם סקסטינג מאשר לגברים. החוקרים מצאו שהחוויה רק החמירה כאשר זה התרחש בזמן שהן היו בקשר לא מחייב. במחקר נוסף שפורסם ממש לאחרונה על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת אריזונה התגלה כי הרבה נשים צעירות בארצות הברית שולחות תמונות ערום של עצמן כדי לקבל תשומת לב מהבחור עמו הן יוצאות ובמטרה למנוע ממנו לחפש נשים אחרות.

 

שובו של החציל

לפני סיום, רציתי לספר לכם כיצד השימוש באימוג'י יכול להוביל להצלחה גדולה יותר ביצירת דייטים והן לפעילות מינית רבה יותר. במחקר שפורסם בכתב העת PLos PNE, המפרסם מחקרים ראשוניים בתחומי המדע ורפואה, התגלה כי שימוש בתדירות גבוהה באימוג׳ים עם דייטים פוטנציאליים קשור לא רק לקיום יחסי מין בתדיריות גבוהה יותר, אלא גם לדייטים פעילים ומוצלחים יותר. או בקיצור: שווה לנסות!

 

שלי ורוד היא יועצת מינית וזוגית

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
סקס. מה השתנה בעשור האחרון?
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים