"גר במרכז העיר מוקף בטבע"
רן יחזקאל הוא צלם תל אביבי, שלמרות שהוא גר במרכז העיר הסואנת, לא מוותר על ירוק בעיניים. כך הוא עושה זאת וגם מסביר איך כולם יכולים לעשות זאת
בשיתוף נייצ'ר וואלי
על אף היתרונות הברורים הגלומים בקדמה, קשה להתעלם מהעובדה שבשגרת החיים האורבנית של המאה ה-21 טבע ונוף הפכו למראה נדיר למדי. על כל פיסת אדמה רעננה מוקם לו גורד שחקים, בניין, או עוד מרכז מסחרי, והצבע הירוק הולך ונעלם מעינינו אט אט לטובת קירות בטון ומדרכות עשויות אבן.
הישראלי הממוצע של היום כבר שכח מזמן כי פעם טבע היה נוף שגור בסביבתו. במקום זאת הוא מעדיף לחפש אותו במקומות אחרים – נודד בשבתות עם הרכב לאזורים מרוחקים או אף מרחיק עד לחו"ל – רק בשביל ליהנות מה"יוקרה" של מרבדי דשא ועצים.
אך לא כך חייב להיות הדבר. ישראלים עירוניים רבים בוחרים להכניס את הטבע לביתם – מגדלים, מטפחים, מדשנים, משקים ומשקיעים את מרב זמנם, על מנת ליהנות מנוכחותם של צמחים בסביבתם הביתית. הגידול, הם אומרים, הוא ערך עליון, ולא רק לשם מטרות נוי או יופי, כי עם גם אמצעי להכנסת שלווה ורוגע הביתה.
"תמיד היה בי רצון לגדל צמחים, אך רק בדירה הקודמת שלי היה סוג של אור טבעי שבכלל אפשר לי להתחיל לעשות זאת", אומר רן יחזקאל, 31, צלם מתל אביב. "גם אז לא היה לי יותר מדי אור אז פרשתי את הצמחים על אדן החלון ולמדתי איך לטפל בהם".
כשעבר יחזקאל לדירתו הנוכחית הוא חיפש איך לגרום לחלל להיראות חי יותר. "בני אדם וחיות זה לא מספיק", הוא מסביר, "צריך אנרגיה משתנה שנובעת מנוכחותם של עציצים. התייעצתי עם אגרונומית שאני מכיר וביחד בנינו את הצמחייה שיש כאן בדירה".
כיום רן מגדל קרוב ל-80 סוגי צמחים הפזורים ברחבי דירת הסטודיו שלו בדרום תל אביב. הצמחים השונים נבדלים ביניהם במינם, סוגם ואופן גידולם, ונעים בין צמחים טרופיים המתפרשים על פני שטח רחב, עד לצמחים קטנים יותר הגדלים בטרריום, בו החמצן והחשיפה לאוויר מוגבלים, על מנת לאפשר לצמחיה סביבה פנימית אופטימלית לגידול.
על אף הניסיון והידע שלו כיום גם תחילת דרכו עם התחביב שהלך ותפס נפח גדול יותר בחייו ובדירתו לא הייתה חפה מטעויות. "כמו כל בנאדם שלא מבין כל כך בצמחים רכשתי דברים שבכלל לא מתאימים לתנאים שיש לי פה, ואז התחלתי לחקור את זה יותר על מנת להבין למה אני הורג צמחים", הוא מספר. "לאט לאט הבנתי שזו תורה מושלמת: צריך ללמוד איזה צמחים מתאימים לאן, מה אחוזי הלחות או אחוז החומציות של המים הנדרשים, איך לדשן ומה זו שנת חורף".
"זה לא רק לקנות עציץ", הוא מוסיף, "זה לקנות כלים, דישון ומצעים לשתול בהם. הרבה תהליכים בהתחלה לא צולחים וזה משהו שצריך לקחת בחשבון".
עם הזמן הגיע גם הניסיון, אך לא לפני שיחזקאל צלח את האתגר הגדול מכולם. "המבחן הגדול היה לגרום לסחלב להחזיק פריחה יותר משלושה חודשים", הוא מתוודה, "קשה מאוד לשמור על הפריחה והצמיחה שלו מבלי להרוג אותו. עברתי כמה משמרות על סחלבים כאלה ואחרים וברגע שהצלחתי להבין את המתודה שלהם ירדתי לצמחים שמצריכים פחות אנרגיה, מגע וטיפול. משם דברים התחילו להמריא".
גידול צמחים היא עבודה שדורשת אחריות, זאת משום עבודת התחזוקה היומיומית הנדרשת סביב גידול הצמח. עם זאת חשוב לזכור כי תחומי האחריות משתנים באופן תדיר בהתאם לעונה הספציפית – בין אם זה לבדוק שהאדמה לא יבשה מדי, או דווקא רוויה במים, מה שעלול להוביל להיווצרות ריקבון. "בשתי העונות דרושה בקרה של נוזלים, תמיד צריך לבדוק את האדמה", מרחיב יחזקאל, "בקיץ יש לבדוק שאין פחות מדי ובחורף לבדוק שאין יותר מדי. בנוסף אני מבצע בדיקה שרירותית, לא משהו קבוע, בה אני עובר בין הצמחים ובודק את האדמה: אם יש היווצרות של מזיקים למעלה, או ריקבון באדמה".
זה מוסיף להרגשה בבית?
"זה כמו להביא ילד לבית, רק בכמות ענקית. תרפיה לנפש ברמה מאוד גבוהה. זה לקחת אחריות על משהו שלא מובן מאליו, שמצריך אנרגיה יומיומית, אבל הזמן מחזיר את ההשקעה וזה מדהים. זה נותן אווירה. הצמחים זזים כל הזמן, אתה רואה אותם נושמים ואת העלים נפתחים. ילדים חדשים נולדים פה. התהליך הכי כיפי זה תהליך של שיקום. לראות עציץ שנפגע חוזר לעצמו זה תהליך מאוד ממלא".
כל אחד יכול?
"אני חושב שלכל מקום אפשר להכניס עציצים, גם למקום בלי אור בכלל. יש הרבה צמחים שהם רב עונתיים ויכולים לחיות בסביבות משתנות. צריך רק לעשות קצת מחקר ולהבין מה מכניסים הביתה - לא לקנות משהו שרק נראה יפה בחנות ועובר דישון מושלם כדי לעמוד שם כל כך יפה.
"יש כאן אחריות. זה לא רק לשים צמח שנראה טוב באיזו פינה ולחשוב שהוא יתמודד עם כל הדברים לבד. זה כמו שלב ראשוני של לפני הכנסת כלב הביתה. ממש ככה. אלא אם כן אתה רוצה לזרוק כסף לפח ולהחליף עציצים כל חודש-חודשיים".
כך תעשו זאת בעצמכם
1. בצעו מחקר טרום הקנייה על מנת לוודא שסוג הצמח שאתם רוכשים מתאים לתנאי תאורה שיש לכם בדירה.
2. בדקו את מצע הצמח לפני השקייה על ידי בדיקה באמצעות דחיפת אצבע לתוך האדמה. פעולה זו תסייע לכם לבדוק האם האדמה עודנה רטובה מבפנים.
3. הקפידו על השקייה מדויקת לפי צורכי הצמח. בחורף רווחו בין מועדי ההשקיה.
4. צמחים אוהבים לשנות מיקום מדי פעם. נסו בעדינות פעם בשבועיים עד חודש להזיז את הצמח למקום שונה בבית ולעקוב אחר ההתפתחות שלו.
5. ודאו שלכלי שמכיל את הצמח קיים פתח ניקוז בתחתית על מנת להוציא את עודפי הנוזלים החוצה.
6. בתקופת חורף עדיף להשקות במהלך היום ולא במהלך הלילה. זאת מכיוון כי האדמה קרה ומתקשה להתחמם וכך יכולה לפתח פטריה או ריקבון.
בשיתוף נייצ'ר וואלי